Încă o arestare în cazul vaccinărilor fictive puse la cale de cadre medicale din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La domiciliile persoanelor arestate au fost descoperite mari sume de bani FOTO DGA
La domiciliile persoanelor arestate au fost descoperite mari sume de bani FOTO DGA

Judecătorii au respins cererea unei asistente medicale de a fi cercetată sub control judiciar sau în arest la domiciliu, astfel că ea va rămâne în continuare în arest preventiv. Asistenta medicală este una dintre persoanele anchetate în dosarul vaccinărilor „la chiuvetă” din Neamţ, între care trei doctoriţe.

În dosarul vaccinărilor la „chiuvetă“ din Neamţ apar noi elemente care arată amploarea cazului, fiind dispusă o nouă arestare preventivă. Măsura a fost luată acum două zile, Elena Băhneanu, asistentă medicală din Davideni, comuna Ţibucani, fiind acuzată de complicitate la fals informatic, aproape 500 de acte materiale. 

„Respinge ca nefondată cererea formulată în subsidiar de avocatul ales al inculpatei, de luare faţă de aceasta a măsurii preventive a arestului la domiciliu ori a controlului judiciar. Dispune arestarea preventivă (...) a inculpatei B. E, cercetată pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de fals informatic, în formă continuată (...) 484 de acte materiale“, conform Tribunalului Neamţ. 

Măsura a fost contestată de către asistenta medicală, o soluţie definitivă urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Bacău, zilele viitoare. În acest caz, eliberarea de certificate false către persoane care doreau un astfel de document, dar fără se imunizeze contra virusului SARS-CoV-2, a trimis după gratii, la jumătatea lunii trecute, alte cinci persoane. 

În această situaţie se află Adina Alungulesei, medic de familie la Ţibucani, Cristina Macovei la Taşca, comune din Neamţ, şi Daniela Bejan la Ciohorani, judeţul Iaşi. Ele au fost puse sub acuzare alături de Aida Zabulic, asistentă şi Dragoş Archir, un intermediar, pentru trafic de influenţă, fals informatic, complicitate la dare de mită, complicitate la fals informatic şi luare de mită. Se vehiculează că au fost emise mii de adeverinţe false de vaccinare Covid, ele fiind cumpărate de amatori cu sume între 100 şi 250 de euro. 

În motivarea instanţei pentru primele cinci arestări se arata că membrii grupării vorbeau codificat despre activităţile ilicite şi că într-o singură zi au fost date 400 de astfel de documente. Intermediarul căuta „clienţi“, asistenta fotografia cărţile de identitate, iar medicii indroduceau datele în sistemul informativ şi emitea certificatul care atesta presupusa vaccinare. 

Preţul unui certificat fals, între 120 şi 250 de euro 

Activităţile ilicite ar fi început la mijlocul anului trecut, iar cazul a fost înregistrat în octombrie, când au apărut zvonuri în acest sens. În anchetă, au fost folosiţi investigatori sub acoperire, iar în decembrie a fost şi un denunţ despre activitatea intermediarului între anumite centre de vaccinare sau cabinete medicale unde se făceau imunizări. Se mai arăta că fenomenul infracţional era de amploare, fiind implicate foarte multe persoane ce eliberau documente false. Inţial, preţul era de 250 de euro, pentru ca în luna septembrie 2021 el să scadă până la 120 de euro. Unui client i se explica faptul că nu există nicio şansă ca „manevrele” iasă la iveală. 

„Întrucât şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea de obţinere a adeverinţei/certificatului de vaccinare, a fost asigurat de către (...) că nu este nicio problemă, deoarece medicul în cauză eliberase doar în acea zi 400 astfel de certificate de vaccinare fictive şi nimeni nu poate dovedi nimic“, se mai prezizează în motivarea arestării. Arestările în acest caz au fost dispuse în seara zilei de 13 ianuarie 2022. 

Anterior, în dimineaţa zilei de 12 ianuarie 2022, au fost efectuate 25 de percheziţii, parte dintre ele la locuinţele şi cabinetele medicilor, cercetările vizând aspecte de natură infracţională săvârşite începând cu jumătatea anului 2021 şi până în prezent. În unele cazuri, beneficiarii au obţinut certificatele fără să se prezinte la cabinete sau centrele de vaccinare. 

„Dosarul în acest caz a fost înregistrat în luna octombrie 2021, cu privire la activitatea unor cadre medicale din centrele de vaccinare, care au solicitat şi primit sume de bani de la persoane care doreau să intre în posesia unui certificat de vaccinare împotriva COVID, fără ca doza sa fie administrată în realitate. Au fost identificate şi ridicate diferite înscrisuri doveditoare, precum şi sume de bani în cuantum de aproximativ 120.000 de euro“, se menţiona într-un comunicat al Parchetului Neamţ.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Judecaţi pentru „inginerii“ cu subvenţii şi angajări fictive. Cum să obţii oneros vreo 300.000 de euro

Fost senator, condamnat pentru omor din culpă. Familia victimei primeşte despăgubiri de 160.000 de euro

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite