Iarnă pe Ceahlău, prima intervenţie a salvamontiştilor. Ce greşeală, care putea să-l coste viaţa, a făcut un turist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna şi-a intrat în drepturi, pe munte. FOTO Salvamont Neamţ
Iarna şi-a intrat în drepturi, pe munte. FOTO Salvamont Neamţ

De la cota 1.400, stratul de zăpadă măsoară 20 de centimetri, salvatorii montani sfătuind turiştii să aibă echipament corespunzător

În masivul Ceahlău, primul strat de zăpadă din acest sezon rece s-a depus sâmbătă, 31 octombrie, dar venirea iernii nu a fost un impediment pentru turişti, care-şi propuseseră să ajungă pe creste.

Dacă pentru majoritatea ascensiunea şi coborârea a decurs fără incidente, nu aşa au stat lucrurile în cazul unui unui ieşean, care a avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor, consemnându-se astfel prima misiune din iarna 2020-2021. 

Nu a fost o misiune prea grea, a fost îndeplinită cu succes, dar salvamontiştii au atras atenţia că cel în  cauză a făcut o greşeală care putea să-l coste, prilej cu care transmit şi

o serie de recomandări celor care se vor aventura pe munte în perioada următoare. 

Asta pentru că, odată aşternut primul strat de zăpadă pe Ceahlău, este puţin probabil ca el să se topească în 

perioada următoare, chiar dacă prognoza anunţă temperaturi în creştere, iarma urmând a „pleca“, cel puţin în zona montană înaltă, prin luna aprilie a anului următor. 

Revenind la cazul de duminică, 1 noiembrie, Salvamont Neamţ era solicitat, printr-un apel la 112, să

intervină pentru găsirea unui turist de 44 de ani, din Iaşi, „dezorientat probabil în urma unui început de epuizare“, după cum au transmis salvatorii, care se rătăcise pe poteca alpină ce trece pe lângă Vârful

Toaca (pe la Staţia Meteo) şi coboară spre staţiunea Durău. 

O echipă a plecat în căutarea lui, dar respectivul a ignorat sfatul dat de cei care-l căutau, deşi i se comunicase cum să procedeze, continuîndu-şi drumul chiar dacă pierduse marcajul traseului, lucru care nu face altceva decât să îngreuneze acţiunea de salvare. 

„Dispeceratul Neamţ a reuşit să-l localizeze în zona Fântânele - Viezuri. Se intervine cu un echipaj

de la Baza Durău. Persoana a fost găsită cu oarecare întârziere, deoarece nu a rămas în locul unde se reuşise localizarea iniţială, deşi s-a comunicat în permanenţă cu aceasta şi fără sens s-a deplasat într-o altă direcţie. În final a fost recuperată din zona Nican şi coborâtă în Staţiunea Durău. De la cota 1.400 metri s-au aşternut aproximativ 20 de centimetri de zăpadă, iar temperaturile se vor menţine în continuare scăzute“, a comunicat Salvamont Neamţ. 

„Greşeala care vă poate costa viaţa“

În caz de epuizare şi în condiţii de frig, hipotermia se instalează în scurt timp, lucru ce poate avea consecinţe din cele mai grave.Iar pe Ceahlău, duminică, a fost destul de rece. Dacă în restul judeţului Neamţ, la ora 13.00, temperaturile erau pozitive (13 grade la Piatra Neamţ, 12 la Roman 12 şi 10 la Târgu Neamţ), pe munte se înregistrau -2 grade Celsius, dar se resimţeau -11 din cauza vântului.

„O imagine de iarnă autentică trimisă de echipa care a asigurat permanenţa ultimelor zile de octombrie în zona înaltă a Masivului Ceahlău“ sunt cuvintele cu care începe o postare pe pagina de Facebook a salvatorilor montani din Neamţ, fiind transmise şi câteva recomandări: 

salvamontnoie

Echipele Salvamont sunt prezente non-stop, în masiv. FOTO Salvamont Neamţ

„Echipaţi-vă corespunzător sezonului de iarnă, porniţi foarte devreme pe traseele montane şi nu uitaţi să aveţi la dumneavoastră o lanternă. În condiţii de temperatură scăzută, ineficienta lumină a telefonului mobil va descărca acumulatorul într-un timp foarte scurt“. 

Salvamontiştii mai atrag atenţia şi asupra unu lucru care se petrece în această perioadă şi care îi poate surpride pe montaniarzii fără experienţă. Crepusculul (perioadă de timp cu lumină slabă după asfinţitul soarelui) este inexistent şi întunericul se instalează rapid, în jurul orei 17.30.

„În cazul în care sunteţi surprinşi de întuneric, încercaţi din timp să identificaţi o poziţie certă (marcaj

turistic, indicator toponimic, descrierea ultimei zone vizualizate) şi să comunicaţi aceste date dispecerului Salvamont. O echipă de intervenţie va sosi la locul respectiv şi veţi fi evacuaţi în siguranţă din munte. Nu părăsiţi zona în care ati fost localizaţi!. Este o greşeală care vă poate costa viaţa!“, mai arată salvamont Neamţ. 

Dincolo de aceste sfaturi, din rucsacul turistului nu ar trebui să  lipsească o trusă de prim-ajutor, lanternă, pelerină impermeabilă, haină şi pantalon  groşi (pentru schimb), apă, alimente şi dulciuri. În ceea ce prveşte lanterna, iată ce spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ: 

„Important este ca turiştii să fie foarte bine echipaţi şi contra sumei 15 lei, oricine poate să-şi cumpere o lanternă frontală (care se prinde pe cap - n.r.), cu care se poate descurca să vadă marcajele şi după lăsarea întunericului. Toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au

lanterne normale, ci se bazează doar pe cea de la telefon cu care, în cel maibun caz, poţi să-şi vezi vârful bocancilor“. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO La pas domol pe potecile din Ceahlău. Cum şi-au căpătat renumele traseele „puturoşilor“ şi „ologilor“

Tragedie pe cel mai greu traseu din masivul Ceahlău. Un turist şi-a găsit sfârşitul subit, chiar sub ochii soţiei

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite