FOTO La pas domol pe potecile din Ceahlău. Cum şi-au căpătat renumele traseele „puturoşilor“ şi „ologilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platoul Ceahlăului este locul unde se pot vedea privelişti fără egal, însă nici drumul până-n vârf nu este cu nimic mai prejos, oferind la tot pasul cadre demne de pus în ramă

Pentru a cuceri „Olimpul Moldovei“, aşa cum a mai fost supranumit Ceahlăul, majoritatea montaniarzilor pleacă din staţiunea Durău sau din Izvorul Muntelui, de lângă Bicaz. 

Mai există însă două trasee, mai puţin bătătorite, dar la fel de pitoreşti, care pornesc din localităţi de pe drumul naţional ce duce spre Cheile Bicazului-Lacul Roşu. 

Este vorba despre Traseul 6 - satul Neagra, comuna Taşca - Piciorul Negrei - Poiana Văratec - Poiana Maicilor -Ocolaşul Mic - Cabana Dochia - şi Traseul 7 - Bicazu Ardelean - satul Telec - Confluenţa Bistrelor- Curmătura La Scaune - Curmătura Stănile - Cabana Dochia.

Agale, pe poteca „puturoşilor“

Traseul 7 poartă şi denumirea de „poteca ologilor“ sau „poteca puturoşilor“, pentru că până la baza lui se poate ajunge cu maşina. Ce-i drept, una care să aibă „garda“ mai sus, pentru a nu rămâne cu ea în drum. De aici, ascensiunea durează numai un ceas. 

De ani, drumul este folosit de mitropoliţii Moldovei, care, pe 6 august, când e sărbătorită Schimbarea la Faţă a Domnului, urcă în pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Dacă alegeţi această potecă alpină, trebuie urmat cu sfinţenie marcajul „bandă albastră“. Totuşi, traseul nu este recomandat pe timp de iarnă, deoarece porţiunea Curmătura Stănile - Cabana Dochia este extrem de dificilă. 

Imagine indisponibilă

An de an, mitropolitul Teofan urcă pe Ceahlău de Schimbarea la Faţă FOTO Doxologia.ro

Cei care doresc o experienţă la pas mai îndelungată pot lăsa maşina în comuna Bicazu Ardelean, unde sunt câteva pensiuni, şi pot merge pe jos preţ de vreo 18 kilometri, pe care, după toate socotelile, îi parcurg în câteva ore bune, şase-opt. E o alegere pe care n-o vor regreta, mai ales că sunt şanse mari să aibă drept camarazi de drum şi capre negre.

Uu popas în poiană

Dacă sunteţi gata de drum, aflaţi că site-ul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău vă poate fi un ghid de nădejde. 

„Din centrul Bicazului Ardelean mergem vreo cinci kilometri până în satul Telec, unde ajungem la intersecţia drumului judeţean cu drumul comunal 138, pe care îl urmăm spre dreapta. Străbatem satul de-a lungul pârâului Bistra, lăsăm în urmă şi ultimele case şi intrăm în pădure, iar după circa 1,5 kilometri străbătuţi pe o cărare largă, printre poieniţe înflorite şi brazi tineri, ajungem la confluenţa Bistrelor - Bistra Mare şi Bistra Mică“, se arată pe site-ul instituţiei. 

stanile

Panoramă din Ceahlău, în zona Stănile FOTO Parcul Ceahlău 

Tot de acolo mai aflăm că suntem pe drumul bun, dacă în cale răsare o păstrăvărie: „Altitudinea la care ne aflăm acum e de 804 metri. Ştim că suntem pe drumul cel bun dacă am descoperit punctul de informare al Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău şi o păstrăvărie, aflate la intersecţia a două drumuri forestiere“.

De la păstrăvărie, cale de circa 4 kilometri, drumul urcă lin până într-o poiană, la vărsarea pârâurilor Cintelec şi Măngălăria în Bistra Mare. În poiană veţi găsi şi un popas turistic şi căsuţe pentru adăpost

de-o noapte sau mai multe.

Poze la Ocolaşul Mare, iar Gardul Stănilelor şi imaginea Cheilor Bistrei merită truda

După ce v-aţi făcut încălzirea, ascensiunea va deveni ceva mai anevoioasă, însă veţi fi răsplătiţi cu peisaje pe măsura efortului. Cu siguranţă se va zăbovi pentru poze la Vârful Ocolaşul Mare, iar Gardul

Stănilelor şi imaginea Cheilor Bistrei vor fi meritat toată truda. Veţi putea admira, de asemenea, numeroase specii de plante colorate. 

stanile4

Turistul ajuns la Cabana Dochia are parte de peisaje de basm FOTO Shutterstock

Şi aşa, cu ochii la astfel de detalii, mai parcurgeţi încă 4 kilometri şi ajungeţi pe nesimţite la Curmătura La Scaune, aflată la 1.247 de metri altitudine. Iar după ce aţi traversat pantele Piciorului Stănilelor, aţi ajuns la Piciorul cu Strungile şi de aici la Curmătura Stănilelor, la o altitudine de circa 1.400 de metri, vă puteţi trage sufletul pe coama superioară a Piciorului Crestăturii. 

Traversaţi cu grijă Jgheabul lui Vodă şi Curmătura Piciorul Şchiop, iar de aici, de la o altitudine de

1.765 de metri, totul e floare la ureche până-n vârf, la Dochia.

Pălinca de la capătul drumului

La cabană se mai poate ajunge pe celălalt traseu, ce necesită circa şapte ore. Se porneşte din satul Neagra şi trebuie urmat marcajul „cruce albastră“, ce se întinde pe aproximativ 14 kilometri. După ce aţi străbătut satul, urmând Pârâul Neagra, şi aţi ajuns la confluenţa dintre Neagra Mare şi Neagra Mică, urmaţi drumul forestier şi veţi da de un stâlp de marcaj spre vârful Neagra, aflat la 1.138 de metri altitudine. 

Imagine indisponibilă

Natura a fost darnică cu Ceahlăul FOTO Shutterstock 

În mai puţin de-o oră veţi poposi în Poiana Văratec, ocoliţi prin stânga Vârful Văratec şi ajungeţi în Curmătura Văratec, la 1.335 de metri altitudine. Priveliştea de aici asupra Turnului lui Butu este minunată. E bine de ştiut că în Curmătura Văratec poteca se intersectează cu cea care face  legătura între Poiana Maicilor, Curmătura Stănile şi Traseul 3, marcat cu „bandă roşie“. 

De aici, paşii duc la Dochia, pentru un ospăţ pe cinste, cu bucate alese, o bere sau o pălincă în care

zace, pentru a-i da un gust neasemuit, o rădăcină de schiduf, culeasă chiar de pe Ceahlău.

Cele mai folosite trasee

Din cele opt trasee din masiv, câteva sunt cele mai frecvent folosite de turişti. Din Durău, cea mai uşoară potecă este cea spre Cabana Fântânele - Cuşma Dorobanţului - stânca Piatra Lată - Panaghia, scările de la Toaca - Cabana Dochia. Trebuie urmat marcajul „bandă roşie“, lungimea e este 7,3 km, iar timpul necesar minim 3 ore şi jumătate. 

Imagine indisponibilă

Durău, staţiunea de la poalele masivului FOTO Facebook

Altul, mult mai greu, este Durău - Poiana Viezuri - Cascada Duruitoarea - Poliţa Ariniş - Piciorul Şchiop - Cabana Dochia (7,5 kilometri de urcuş, timpul estimat 5 ore, marcajul e „cruce roşie“. Din satul izvorul Muntelui pleacă trei trasee, foarte accesibil fiind Lutu Roşu - Poliţa cu Crini - Piatra cu Apă - Detunate - Cabana Dochia (marcj „bandă albastră“, lungime 5,3 km, timp necesar 4 ore). 

Pe platoul Ceahlăului se ajunge şi pe poteca Izvorul Muntelui - Clăile lui Miron - Piatra Lată a Ghedeonului - Ocolaşul Mic - Cabana Dochia (marcajul este „bandă roşie, are 7 km, timp 5 ore). 

Cea de-a treia este Izvorul Muntelui - Curmătura Lutul Roşu - Pârâul Izvorul Alb – Stânca Dochia - Jgheabul cu Hotaru - Cabana Dochia (timp 4 ore, marcaj „triunghi albastru“, lungime 5,7 km). Aşadar, drum bun!

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Chef Sorin Bontea, experienţă gastronomică unică sub Ceahlău. Ce a mâncat de spune că i-a plouat în gură

Fenomen straniu şi unic în Ceahlău, la răsărit, pe 6 august. Mii de oameni vor sfida pandemia urcând pe munte

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite