FOTO Casa lui Hogaş, singura construcţie din Piatra Neamţ care mai păstrează arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârşit de secol XIX

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţa devenită muzeu memorial prin grija Sidoniei, fata cea mică a scriitorului, este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură din Patrimoniul Cultural Naţional. Construcţia are 173 de ani vechime şi a trecut prin mai multe etape de renovări.

Casa în care Calistrat Hogaş a locuit în Piatra Neamţ este situată în zona centrală a oraşului, pe strada care poartă numele scriitorului, la numărul 1. Construcţia a fost ridicată în anul 1940, şi reprezintă doar o parte dintr-o gospodărie mai mare ce mai cuprindea alte două locuinţe şi o anexă. În ea locuia, iniţial, preotul protopop Costache Gheorghiu, cel care avea să devină tatăl-socrul scriitorului. 

Hogaş s-a mutat în această casă după ce s-a căsătorit pe 17 ianuarie 1871 cu Elena, fiica preotului Costache Gheorghiu. De altfel, cele două locuinţe şi anexa au constituit zestrea soţiei, completată cu o livadă. 

„Este singura construcţie din Piatra-Neamţ care mai păstrează intactă arhitectura specifică târgului moldovenesc de la sfârşitul secolului XIX, casa fiind reconstruită în 1880, şi constituie o referinţă istorică preţioasă. Prima renovare a fost făcută chiar de Hogaş în 1885”, spune criticul de artă Emil Nicolae, fost custode al muzeului.

Curtea casei şi construcţia sunt situate cu aproape un metro sub nivelul celor două străzi învecinate, mărturie a trecerii timpului, şi transformării oraşului. 

Casa din Piatra Neamţ era locul de unde scriitorul pleca în peregrinările lui prin munţii Neamţului, şi unde revenea în sânul familiei. În curte exista un pavilion unde Hogaş obişnuia să se relaxeze sau să doarmă în nopţile toride de vară.

În spate era şi un grajd unde era ţinută Pisicuţa, partenerul călătoriilor scriitorului pe drumuri de munte. 

„Hogaş scria şi aici la Piatra Neamţ, şi la vila din Roman, dar mai mult la Iaşi. Aici la Piatra Neamţ locuia însă familia, iar Calistrat revenea mereu şi pleca din această casă ”, spune criticul de artă Emil Nicolae, fostul custode al muzeului.

Fiica cea mică a transformat casa în muzeu

Pe 12 iunie 1939, Sidonia Hogaş a deschis spre vizitare o cameră amenajată muzeal şi şi-a oferit serviciile de ghid autorizat celor care treceau pragul casei tatălui său. Sidonia trăia înconjurată de zeci de pisici pentru a căror hrană îşi cheltuia aproape toate veniturile.

Sidonia a donat în anul 1967 statului casa părintească pentru a fi restaurată şi a se organiza aici un muzeu memorial. În două rânduri a oferit spre achiziţie Muzeului Judeţean de Istorie obiectele şi manuscrisele care alcătuiesc astăzi fondul muzeistic majoritar existent în expoziţia memorială.

Muzeul memorial a fost amenajat în anul 1969, dar casa a suferit două perioade de restaurări şi consolidări între anii 1967-1969 şi 1992-1994, păstrându-se structura iniţială. Expoziţia permanentă cuprinde documente de familie, manuscrise, mobila originala şi obiecte personale ale scriitorului. Tot aici pot fi văzute obiecte ale scriitorului care l-au însoţit pe acesta pe cărări de munte: pălăria şi mantia uriaşă de postav, călimara de pe biroul său, precum şi alte obiecte personale.

De la transformarea sa în muzeu, casa lui Hogaş a găzduit numeroase întruniri ale scriitorilor, expoziţii de artă plastică având ca subiect casa „Conului Calistrat”, lansări de carte, spectacolele de „teatru de cameră”, lecturi publice, proiecţiile de filme sau micro-concerte.

„Între anii 1970-1989, aici se organizau aşa numitele Terase literare, întâlniri la care participau scriitori acelei perioade. Aici au venit Octavian Paler, Alexandru Ivasiuc sau Mircea Dinescu”, mai spune Emil Nicolae.

Vă mai recomandăm:

FOTO Domnişoara P.V., amorul târziu şi misterios al scriitorului Calistrat Hogaş

FOTO Fostul Palat Administrativ din Piatra Neamţ, clădirea care a găzduit într-un secol zeci de instituţii

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite