Drum construit cu lopata şi târnăcopul, refăcut după un secol. E în zonă protejată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul de bazalt a fost făcut cu un secol în urmă FOTO Primăria Piatra Neamț
Drumul de bazalt a fost făcut cu un secol în urmă FOTO Primăria Piatra Neamț

Un drum situat acum într-o zonă protejată din Piatra Neamţ, care a fost făcut doar cu lopata şi târnăcopul din cuburi de bazalt, pe lângă alte lucrări de stabilizare a culmii Cozla după o mare alunecare de teren petrecută în anul 1897, este refăcut după mai bine de un secol.

Recent, primarul Andrei Carabelea a semnat ordinul de începere pentru lucrările de refacere a drumului de pe muntele Cozla, un obiectiv de infrastructură care, alături de modernizarea unui punct de belvedere, ar trebui să contribuie la diversificarea şi dezvoltarea ofertei turistice a oraşului.

„Avem un oraş minunat, cu locuri spectaculoase şi obiective turistice de care trebuie să ne bucurăm şi noi, pietrenii, dar şi turiştii care ne calcă pragul. Cum fără o infrastructură bine pusă la punct e dificil să facem turism, mă bucur să vă anunţ că încep lucrările la drumul de acces pe muntele Cozla“, a declarat edilul.

Drumul va fi reabilitat până  în apropierea staţiei de telegondolă de pe culmea versantului, o instalaţie de transport aerian ce pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ. Vor fi efectuate lucrări care să reducă eroziunea solului şi riscul de inundare a zonelor locuite din aval de calea de acces.

Amenajarea drumului va fi realizată cu fonduri de la bugetul local şi are o valoare de 3.700.000 lei. Va fi modernizat şi un punct de belvedere de pe Cozla, într-un loc ce oferă o amplă privelişte a oraşului. Aici va fi un mic loc de joacă, cu leagăne suspendate şi plasă de căţărare pentru copii, plus un nou sistem de iluminat ambiental.

Parcul Cozla din Piatra Neamţ are o istorie zbuciumată, care a început în urmă cu aproape 120 de ani. Amenajarea sa a fost gândită pentru a înlătura efectele celui mai grav fenomen natural care a afectat urbea. În mai 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare.

În timp, drumul de bazalt a fost avariat de fenomenele meteo FOTO Primăria Piatra Neamț
În timp, drumul de bazalt a fost avariat de fenomenele meteo FOTO Primăria Piatra Neamț

A provocat, la baza muntelui, pagube însemnate, zeci de case şi anexe gospodăreşti fiind afectate. Detalii despre acele vremuri sunt prezentate de Dimitrie Hogea, fost primar al urbei în perioada 1914 -1918, în lucrarea de memorii intitulată „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ“:

„În urma unor ploi mari, care au ţinut toată luna aceea, muntele a început să se surpe chiar din vârf, alunecând încet devale, acoperind sub el toate locuinţele oamenilor, cari, înspăimântaţi, au fugit scăpând doar cu viaţa acoperind în acelaşi timp şi cea mai mare parte din locul viran al primăriei, până aproape de stradă“, scrie Dimitrie Hogea în memorii.

În 1901, primarul Nicu Albu a avut ideea înfiinţării unui parc pe Cozla, pentru a înlătura ameninţarea naturii, iar pe 15 august 1904 era inaugurat. Lucrările s-au făcut doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea a zeci de mii de copaci, construirea drumului, realizarea unor ziduri de sprijin, a unor rigole şi podeţe.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite