Cum arată cel mai complex utilaj chimic exportat, după 1990, de o firmă românească

0
Publicat:

Compania Mecanică de Echipamente Speciale Săvineşti, județul Neamţ, a realizat o performanţă unică în ţară, livrând cel mai complex utilaj chimic realizat de o firmă românească din 1990 încoace. Este un echipament uriaş, în fapt o coloană de absorbţie de 150 de tone.

Echpamentul va ajunge la o firmă din Israel FOTO COMES
Echpamentul va ajunge la o firmă din Israel FOTO COMES

Are de 50 de metri lungime, diametrul de 4,7 metri și o valoare de 2,4 milioane de euro. A plecat la drum, cu ceea ce se numește un transport agabaritic, către portul Constanţa – unde urmează să fie preluat de un vapor, cu destinația Israel - în seara de 30 august 2022, urmând să ajungă la beneficiar în câteva zile.

„A fost un proiect challenging (N.R.: provocator), dat fiind gabaritul şi complexitatea elementelor tehnologice interioare. Coloana a fost contractată în februarie 2021 de către Haifa Group, o corporaţie internaţională care produce, în principal, azotat de potasiu pentru agricultură şi industrie“, a declarat Anton Măzărianu, director general COMES.

Dată fiind lungimea convoiului auto, peste 60 de metri, format din două trailere de mari dimensiuni, pentru ca acesta să se încadreze pe Drumul Naţional 15 Piatra Neamţ-Bacău, a fost necesară întreruperea totală a circulaţiei rutiere.Acest lucru a fost anunţat şi de Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Ce rol are echipamentul realizat sută la sută din oţel inoxidabil a fost explicat într-un comunicat al firmei: „Gazul de proces (rezultat dintr-o reacție chimică) este orientat în partea de sus prin coloana de absorbţie şi soluţia este transferată în faza lichidă. Apoi, lichidul acumulează substanţa dizolvată în partea de jos a coloanei”.

Altă premieră, dar pentru industria petrolieră

Conducerea companiei COMES a mai transmis că la realizarea utilajului au contribuit circa 200 de salariaţi, începând din faza de proiectare, construcţie efectivă şi teste: „Suntem mândri că am finalizat un proiect atât de solicitant şi, mai presus de toate, să colaborăm cu o  companie importantă precum Haifa Group“.

Dat fiind obiectul de activitate, firma din Neamţ a fost afectată de declanşarea războiului din Ucraina, în februarie anul acesta. Pe lângă alte contracte cu parteneri externi, COMES avea în derulare înţelegeri de miloane de euro cu societăţi din Rusia, pe care, din cauza sancţiunilor impuse, a trebuit să le abandoneze.

Odată căzută piaţa ex-sovietică, managementul firmei s-a reorientat şi a reuşit să semneze un prim contract important, partenerul fiind francez, unul dintre liderii  mondiali din petrol şi gaze. Valoarea înţelegerii este de circa 23 de milioane de euro şi prevede executarea unor utilaje cu greutăţi între 50 şi 200 de tone, cu lungimi de până la 50 de metri.

Trailere de mari dimensiuni sunt folosite la transport FOTO COMES
Trailere de mari dimensiuni sunt folosite la transport FOTO COMES

În acest moment, compania are asigurată producţia pe o periodă mare de timp, executând sau urmând să realizeze utilaje pentru rafinării sau combinate chimice din Germania, Franţa, Belgia, Danemarca, Suedia, Egipt, Israel, Serbia, Polonia, ţări din Orientul Mijlociu (Qatar, Emiratele Arabe, Iordania), dar şi pentru cele din România.

În ianuarie 2022, la Compania Mecanică de Echipamente Speciale Săvineşti se mai consemna o premieră. Era livrat, tot către un  partener extern, un utilaj agabaritic unicat, cel mai mare conceput în România pentru industria petrolieră, nu chimică, aşa cum a fost cazul celui exportat pe 30 august.

Greutatea lui era de 105 tone, lungimea de 22 de metri şi diametrul de trei metri. COMES SA Săvinești este lider pe piaţa naţională şi din Europa de Est în fabricarea de produse tehnologice sub presiuni pentru industria de petrol şi gaze, chimică, petrochimică şi energetică.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite