Dezastrul care a lovit Mănăstirea Văratec din Neamț. Două case din satul monahal au ars complet

0
Publicat:

Un incendiu de mari proporţii a afectat două locuinţe ale unor călugăriţe de la secularul aşezământ de cult din Munţii Stânişarei, judeţul Neamţ, fiind transmis un mesaj pentru ajutor.

Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit FOTO Mănăstirea Văratec
Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit FOTO Mănăstirea Văratec

„A avut loc un incendiu devastator la două case din ansamblul monahal al Mănăstirii Văratec. Cine doreşte şi poate să ajute la reconstruirea acestor case, unde au rămas fără locuinţe patru monahii, poate face donaţii în contul mănăstirii. Vă mulţumim! Cu recunoştinţă şi rugăciuni, maica stavroforă Iosefina Giosanu“, transmite stareța Mănăstirii Văratec din Neamț. 

Acest lucru se poate face la BCR Târgu Neamţ în contul IBAN RO95RNCB0199005312820001 - beneficiar Mănăstirea Văratec - CUI 2860575.

Pot fi oferite şi materiale de construcţii sau sugestii pentru maicile sinistrate, pentru a ajuta la reconstruirea locuinţelor şi la continuarea tradiţiilor şi vieţii monahale într-un loc cu o istorie bogată.

Incendiul a avut loc pe 29 aprilie 2024, pompierii de la Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ fiind anunţaţi, la ora 18.04, că arde o casă din satul monahal. În scurt timp, din cauza vântului, flăcările s-au extins, pagubele înregistrate fiind foarte mari. Misiunea de stingere avea să dureze câteva ore.

Flăcările s-au extins din cauza vântului FOTO Mănăstirea Văratec
Flăcările s-au extins din cauza vântului FOTO Mănăstirea Văratec

Ajunse la locul indicat, cadrele de la ISU au constatat că flăcările se manifestau generalizat la o locuinţă a unei maici, dar era afectat şi un al doilea imobil din vecinătate, existând posibilitatea propagării la alte case din apropiere. Pentru stingere, pe lângă pompierii din Târgu Neamţ, au mai fost alocate echipaje de la unităţile din Piatra Neamţ şi Roman.

„La momentul izbucnirii flăcărilor în locuinţa afectată nu era nicio persoană. Forţele de intervenţie au reuşit să lichideze incendiul în urma căruia au ars cele două locuinţe cu suprafaţa de 380 metri pătraţi şi bunurile din interior. Cauza probabilă de producere a fost scurtcircuitul electric la motorul unei maşini de cusut“, declara căpitan Irina Popa de la ISU Neamţ.

Lăcaşul de cult din Munţii Stânişoarei este, în prezent, cea mai mare comunitate de maici din ţară, aproximativ 400. Atestarea documentară arată că a fost fondat în 1785, de către maica Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif, la îndemnul lui Paisie Velicicovschi, stareţul Mănăstirii Neamţ, cei din urmă fiind declaraţi sfinţi pentru activitatea în slujba ortodoxiei româneşti.

Casele au fost distruse în totalitate FOTO ISU Neamț
Casele au fost distruse în totalitate FOTO ISU Neamț

La vremurile de început ale vieţii monahale de la Văratec, locul era o poiană la poalele muntelui, de-a lungul timpului având şi perioade nefaste. În timpul Revoluţiei de la 1821, schitul a fost asediat şi prădat de trupele otomane, odoarele au fost furate, iar călugăriţele izgonite sau ucise. În ani, lăcașul de cult a fost afectat de câteva mari incendii, dar de fiecare dată a fost reconstruit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite