Deputat USR, despre distincţiile acordate medicului Lucan. „Nici nu poate fi vorba de onoare în dreptul numelui dumnealui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Bulai (dreapta) cere suspendarea titlurilor de cetăţean de onoare acordate medicului Lucan
Deputatul Bulai (dreapta) cere suspendarea titlurilor de cetăţean de onoare acordate medicului Lucan

Un parlamentar USR cere suspendarea titlului de cetăţean de onoare acordat medicului urolog Mihai Lucan de trei primării din ţară.

Iulian Bulai, deputat USR de Neamţ consideră că Primăria Roman trebuie să ia o decizie în privinţa titlului de cetăţean de onoare pe care medicul Mihai Lucan l-a primit prin votul Consiliului Local, în urmă cu cinci ani. 

„Ultimele informaţii apărute în spaţiul public ne demonstrează că un astfel de personaj nu poate onora cu nimic municipiul Roman. Doctorul Lucan a fost un exemplu pentru comunităţile respective prin prisma realizărilor medicale, dar în noile condiţii nici nu poate fi vorba de onoare în dreptul numelui dumnealui“, susţine deputatul Iulian Bulai într-un comunicat de presă. 

Parlamentarul de Neamţ consideră că până în momentul în care justiţia se va pronunţa cu privire la vinovăţia medicului acuzat de procurori, titlul de cetăţean de onoare ar trebui retras. De asemenea, el cere ca o decizie similară să fie aplicată şi de municipalităţile din Cluj Napoca şi Botoşani, oraşe unde medicul Mihai Lucan a primit o astfel de distincţie.  

„Sunt de acord că trebuie să lăsăm justiţia să decidă asupra acuzaţiilor care i se aduc şi să le clarifice, dar până la acel moment, consider că se impune suspendarea acelei decizii prin care Consiliul Local Roman, în urmă cu aproximativ cinci ani, l-a numit cetăţean de onoare pe medicul Lucan. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi la Cluj Napoca şi la Botoşani, unde medicul a primit distincţii similare“

Potrivit informaţiilor publice, singura legătură a medicului Mihai Lucan cu municipiul Roman este faptul că aici şi-a petrecut copilăria. Tatăl său, generalul - maior Ioan Lucan a fost comandant al garnizoanei militare Roman între 1964 şi 1981 şi este înmormântat în cimitirul Eternitatea din acest oraş.  

„Nu sunt adeptul proceselor şi execuţiilor publice“

Medicul urolog Mihai Lucan a devenit cetăţean de onoare al municipiului Romn prin hotărârea adoptată de Consiliul Local în şedinţa din 14 mai 2013, la propunerea primarului de la acea vreme, Laurenţiu Leoreanu, în prezent deputat PNL de Neamţ. 

Actualul edil şef, Lucian Micu, a declarat că nu va lua nici o decizie în privinţa titlului acordat medicului în urmă cu cinci ani, până ce justiţia nu se va pronunţa în dosarul în care este cercetat Mihai Lucan.           

„Nu sunt adeptul proceselor şi execuţiilor publice. Avem tot timpul la dispoziţie pentru a aştepta pronunţarea instanţelor de judecată. În momentul în care vom avea o decizie definitivă şi irevocabilă, vom lua măsura cea mai bună. Din câte ştiu eu, nu a mai fost retras nici un titlu de cetăţean de onoare acordat de către Primăria Roman. Este o variantă pe care o vom lua în calcul numai după o decizie definitivă. Până la apariţia acestor ultime informaţii, se ştia despre domnul Lucan că era o persoană cunoscută, care a trăit o perioadă bună şi la Roman“, a declarat primarul Lucian Micu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, 8 ianuarie. 

Doctorul Mihai Lucan este cercetat sub control judiciar într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT. Medicul este acuzat de delapidarea cu peste un milion de euro a Institutului Clinic de Transplant şi Urologie Cluj. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite