Cum a scăpat Pinalti de un dosar penal. A fost condamnat definitiv în trei şi aşteaptă verdictul în alte patru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată de către DNA în opt dosare. FOTO: adevarul.ro
Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată de către DNA în opt dosare. FOTO: adevarul.ro

Curtea de Apel Bacău a decis conexarea a două cauze în care Gheorghe Ştefan a fost achitat în primă instanţă, la Tribunalul Neamţ.

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ şi lider marcant al PDL are, de câţiva ani, mari probleme penale, în unele cazuri fiind condamnat definitiv, iar în altele aşteaptă deciziile magistraţilor. 

Recent, a scăpat de „grijile“ unui dosar în care era acuzat de trafic de influenţă, fiind achitat în primă fază, la Tribunalul Neamţ. Procurorii DNA au contestat însă sentinţa, la Curtea de Apel Bacău. Magistraţii acestei instanţe au decis conexarea acesteia cu alta de pe rolul Curţii de Apel, tot de trafic de influenţă, şi în care Pinalti fusese găsit nevinovat de către judecătorii nemţeni. 

Aşa se face că fostul edil de la Piatra Neamţ, în cazul în care va fi găsit vinovat, nu va mai avea două condamnări distincte, ci doar una, dar este posibil să fie şi achitat. În primul dosar, Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată de către DNA pe 25 aprilie 2017. 

„În 2009, în contextul în care o societate intenţiona să participe la procedura publică de atribuire a contractului de lucrări, aferent unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat administratorului să-i remită o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea lucrărilor. Banii au fost pretinşi în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă persoane din conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în vederea influenţării rezultatului procedurii de atribuire“, comunica DNA. 

Anchetatorii mai arătau că Pinalti ar fi primit, doi ani mai târziu, în 2011, suma de 200.000 de lei. A urmat un proces la Tribunalul Neamţ, iar Gheorghe Ştefan a fost achitat, considerându-se că probele

administrate nu atestă vinovăţia fostului primar. 

Al doilea dosar de trafic de influenţă în care s-a decis exonerarea de răspundere penală ajungea în instanţă înaintea Crăciunului 2017 şi viza finanţarea FC Ceahlăul, grupare de fotbal de primă ligă, la care Ştefan a fost preşedinte. 

„La începutul anului 2010, inculpatul Ştefan Gheorghe a pretins de la directorul unei societăţi ca aceasta să sponsorizeze echipa de fotbal cu un procent de 3% din sumele pe care urma să le încaseze în baza unui contract încheiat cu Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa privind un obiectiv de investiţii având ca obiect lucrări pe Siret“, conform DNA.

Microsoft, FC Ceahlăul, Poşta Română, Strong Montaj, Bani pentru partid...

În schimbul banilor, Pinalti promitea că va interveni la conducerea Hidroelectrica, pentru continuarea finanţării obiectivului. 

„În perioada 2010-2011, între FC Ceahlăul şi societate au fost încheiate şapte contracte de reclamă şi publicitate în temeiul cărora au fost emise nouă facturi fiscale şi a fost achitată prin ordine de plată suma de 998.000 lei, în condiţiile în care nu exista niciun document privind executarea obligaţiilor asumate de prestator“, concluzionau procurorii anticorupţie. 

Aceste două achitări au fost contestate de DNA la Curtea de Apel Bacău, cauzele au fost conexate şi urmează a se vedea decizia instanţei, care va fi una definitivă. 

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Ştefan în opt dosare, în trei a fost condamnat

definitiv cu executare, iar după conexarea celor două, fostul edil mai aşteaptă sentinţele în patru. 

În celebrul caz Microsoft, care i-a adus şi prima arestare, el a primit 6 ani de închisoare, sentinţă executată şi s-a dispus confiscarea a 3,99 milioane de euro. Două dosare, unul cu prejudicierea Poştei Române şi cel cu obţinerea frauduloasă a licenţei pentru Giga Tv încă se judecă. În altul, tot pentru prejudicierea Poştei, a fost condamnat la 8 ani şi 2 luni de închisoare, dar s-a decis

rejudecarea. 

După ce a fost condamnat definitiv la 3,3 ani de închisoare în dosarul Strong Montaj, ce viza realizarea unui drum în judeţul Neamţ, fostul primar a fost încarcerat şi a ieşit din penitenciar la jumătatea lunii noiembrie 2018. 

Fusese acuzat de spălare de bani, a fost achitat pentru această infracţiune, dar a fost găsit vinovat de

operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi folosirea influenţei sau a autorităţii de către o

persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite.

Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 3.031.365 de lei noi, bani obţinuţi din infracţiuni. Ştefan a fost condamnat definitiv şi în dosarul „Bani pentru partid“, rămânând de 3 ani de închisoare după ce a făcut un acord cu DNA.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite