Capcane pe traseele turistice din masivul Ceahlău. Care sunt recomandările făcute de specialiştii în salvare montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe traseul Duruitoarea - Dochia au fost instalate panouri de avertizare FOTO: Salvamont Neamţ
Pe traseul Duruitoarea - Dochia au fost instalate panouri de avertizare FOTO: Salvamont Neamţ

Cei care vor să abordeze în minivacanţa de 1 decembrie crestele montane trebuie să ţină cont de sfaturile specialiştilor.

Turiştii care şi-au făcut planuri să urce în această perioadă pe Ceahlău trebuie să aibă în vedere că muntele nu este accesibil pe toate traseele deschise în restul anului. 

Astfel, salvamontiştii avertizează că unul din trasee a fost închis din cauza gheţii formate în zona de abrupt, drept pentru care recomandă respectiv a unui strat de 2 metri de zăpadă acumulat în porţiunea de ieşire în platou. 

„În urma analizării datelor referitor la starea actuală a traseelor montane , aduse de către specialiştii din cadrul compartimentului de prevenire din cadrul serviciului, s-a luat hotărârea ca începând de astăzi, sectorul de traseu care leagă Cascada Duruitoarea de Cabana Dochia să fie închis traficului turistic. În zona de abrupt a traseului este multă gheaţă, iar zăpada acumulată în porţiunea de ieşire în zona platoului (pe Piciorul Şchiop) depăşeşte pe alocuri doi metri“, au menţionat reprezentanţii Serviciului Salvamont Neamţ într-un mesaj postat pe 28 noiembrie.  

Un sector expus riscurilor este în zona superioară a traseului Lutu Roşu, unde există pericolul producerii de avalanşe. Ca şi în anii trecuţi, salvamontuişii montează aici o plasă de protecţie, iar traseul de acces (cel mai sigur şi mai facil al muntelui) este deviat în porţiunea terminală pentru a se evita Jgheabul Dochiei, predispus la avalanşe. 

Zona expusă riscului de avalanşă în Jgheabul Dochia FOTO: Salvamont Neamţ 

traseu

„Celelalte trasee de acces spre zona înaltă rămân deocamdată practicabile cu echipament specific pentru sezonul de iarnă. În următoarele 48 de ore temperaturile din zona înaltă vor scădea mult sub limita lunii noiembrie, putând ajunge pâna la -20 de grade“, au mai precizat salvatorii montani. 

Precauţie pentru turele de iarnă în Meridionali şi Orientali 

Şi Serviciul Naţional Salvamont a emis o atenţionare valabilă pentru aceste zile, în care se arată că în urma căderilor de zăpadă, în zona de creastă a Carpaţilor Meridionali si Orientali s-a depus un strat proaspăt care variază între 20-60 cm. 

„În foarte multe zone, din cauza viscolului, s-au format troiene de 80-100 de centimetri. În contextul minivacanţei care urmează, se impune parcurgerea traseelor turistice montane cu precauţie, folosind echipament de iarnă complet: îmbrăcăminte şi încălţări adecvate, beţe de schi, colţari, pentru zonele numeroase unde s-a format gheaţă. Lanterna nu trebuie să lipsească din rucsac, mai ales că în această perioadă, ziua este mult mai scurtă, noaptea fiind în creştere“

Specialiştii nu recomandă niciun circuit care să includă porţiuni din crestele principale, deoarece pe acestea există deja acumulări mari de zăpadă, care necesită o abordare alpină, cea mai bună soluţie fiind amânarea acestor ture, sau efectuarea de circuite pe muchiile secundare ale crestei principale.

„Nu trebuie subestimat stratul aparent mic de zăpadă şi să nu uităm ca pe 1 decembrie, anul trecut, au fost trei accidente mortale în avalanşă, în zone complet diferite ale ţării!“, mai atenţionează salvatorii montani. 

Echipele salvamont pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar informaţiile despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite