Bilanţ sumbru după doi ani de pandemie, la Neamţ. Medici care au pierdut lupta cu temutul virus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În incendiul de laSpitalul Judeţean au decedat 10 pacienţi FOTO ISU Neamţ
În incendiul de laSpitalul Judeţean au decedat 10 pacienţi FOTO ISU Neamţ

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a prezentat un bilanţ al celor doi ani de pandemie. În judeţ au murit din cauza Covid-19 un număr de 1.590 de persoane, între ele fiind şi nouă cadre medicale.

Primul caz de infectare cu noul coronavirus s-a înregistrat, în Neamţ, pe 12 martie 2020, un bilanţ al celor petrecute în următorii doi ani de pandemie fiind prezentat de Direcţia de

Sănătate Publică. A fost o perioadă nefastă, care a atins apogeul pe 14 noiembrie 2020, când Secţia ATI de la Spitalul Judeţean ardea complet, zece pacienţi pierzându-şi viaţa. 

De la debutul epidemiei, cu SARS-COV-2 s-au infectat 43.283 de persoane, au mai fost circa 2.000 de cazuri de reinfectare, iar decese au fost 1.590. În perioada 1 ianuarie - 12 martie 2022, au fost luate în evidenţe 11.797 cazuri noi, mai multe decât cele din tot anul 2020, când s-au raportat 11.124, iar în 2021 au fost 20.362. 

Pe zone geografice ale judeţului, ponderea cea mai mare la îmbolnăviri a fost în Piatra Neamţ şi localităţile învecinate, 15.553 de cazuri, alte 5.659 la Roman şi 2.027 la Târgu Neamţ. În mediul rural, cele mai multe s-au înregistrat în comunele Dumbrava Roşie (860) şi Alexandru cel Bun (795). 

În perioda celor doi ani de pandemie, până pe 12 martie 2022, au fost internate în spitalele din Neamţ,

ca urmare a îmbolnăvirii, 13.794 persoane, între care şi câteva zeci de copii. În acest moment, rata de incidenţă a infectărilor este în descreştere, în majoritatea localităţilor fiind în jurul valorii de doi la mie, sau chiar mai puţin. 

Cu toate acestea, autorităţile sanitare recomadă, în continuare, prudenţă faţă de ridicarea oficială a

restricţiilor şi păstararea acelor măsuri de prevenire a infectărilor ce au fost recomandate în timpul pandemiei: igienă strictă, spălarea cu dezinfectanţi pe mâini, purtarea măştii în locurile publice, aerisirea încăperilor, evitarea aglomeraţiilor, etc. 

În ceea ce priveşte evoluţia noului coronavirus în rândul personalului din sistemul de sănătate din Neamţ, au fost în cei doi ani de pandemie 1.980 cadre medicale infectate, între care 308 medici şi 1.366 asistenţi medicali. În perioada pandemiei au decedat din cauza visrusului SARS-COV-2 cinci doctori şi patru asistenţi, iar 181 de cadre s-au reinfectat. 

Despre doi medici renumiţi în Neamţ 

Printre cei care au decedat a fost chirurgul Iosif Koszeghi, care era de 17 ani preşedinte al Colegiului Medicilor Neamţ. S-a infectat chiar în unitatea unde lucra, Spitalul Judeţean Neamţ, posibil în seara de 14 noiembrie 2020, când, de gardă fiind, a ajutat la intervenţia de la Secţia ATI, care fusese cuprinsă de flăcări. Avea să moară pe 13 decembrie, la un spital din Cluj. 

Doctorul era extrem de apreciat şi de către colegi, şi de pacienţii pe care-i tratase de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, dovada fiind sutele de mesaje de condoleanţe postate pe reţelele de socializare. „Timp de aproape patru decenii, domnul dr. Iosif Koszeghi şi-a risipit sufletul său bun îngrijind mii de nemţeni, operând mii de pacienţi, dăruindu-se cu toată fiinţa sa acestei nobile misiuni care este medicina. Medicina nemţeană, pe care el a slujit-o cu atâta dragoste, îi aduce un ultim omagiu“, transmitea atunci Colegiul Medicilor. 

foculspitalnt1

Iosif Koszeghi era unul dintre cei mai renumiţi chirurgi nemţeni FOTO Monitorul Neamţ

Doctorul Iosif Koszeghi era mândru că în 2019, la o manifestare de anvergură de la Iaşi, Euroinvent, la care au participat cercetători şi inventatori din peste 40 de ţări, a obţinut o medalie de aur pentru un unguent la care lucrase cu o echipă de la Facultatea Politehnică Iaşi, Secţia Chimie. Preparatul îl folosea de câţiva ani, avea rezultate demonstrate şi era produs de un lanţ farmaceutic.

Doctoriţa Mihaela Covrig a fost altă victimă din lungul şir al nemţenilor extrem de cunoscuţi, care au decedat din cauza noului coronavirus. Fusese preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, activând şi în cadrul Colegiului Medicilor. A fost internată la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, de aici s-a decis transferul la o clinică din Iaşi, dar starea ei de sănătate s-a agravat, decesul survenind pe 28 decembrie 2020. 

Ea era un critic al legislaţiei şi măsurilor care guvernau medicina primară, considerând că multe dintre decizii nu făceau decât să bulverseze şi că, de ani de zile, medicii fuseseră transformaţi în scriitori, contabili sau statisticieni, pentru că erau nevoiţi să întocmească o multitudine de documente care trebuiau întocmite. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Şoferiţă de 55 de ani, depistată cu o alcoolemie record. După ce a băut straşnic, a comis un accident

Ruta icoanelor făcătoare de minuni de la mănăstirile din Munţii Stânişoarei. Cum au ajuns, cu secole în urmă, în Moldova

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite