Incendiu uriaş de pădure în munţii Neamţului. Suprafaţa afectată depăşeşte 130 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste o sută de persoane au participat la intervenţie FOTO ISU Neamţ
Peste o sută de persoane au participat la intervenţie FOTO ISU Neamţ

Un incendiu de mari dimensiuni a izbucnit într-o comună din zona montană a Neamţului, de la vegetaţia uscată flăcărilepropagându-se la litieră şi pădure

Incendiile nu mai contenesc de la începutul lunii, în judeţul Neamţ nefiind zi în care alarmele să nu sune la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“. Cel mai mare dintre ele a mistuit o suprafaţă de 130 de hectare şi s-a declanşat pe 28 martie, în jurul prânzului. 

Şi astăzi se intervenea pentru stingerea focarelor din zona comunei Dămuc. Flăcările au cuprins mai întâi o porţiune

cu vegetaţie uscată şi s-au extins, din cauza vântului, la litieră, iar de aici la fondul forestier. 

Alarma pentru ajutor a venit prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 13.00. Au plecat la locul indicat 54 de pompieri, cu nouă autovehicule de intervenţie şi trei motopompe. 

Forţelor profesioniste li s-au alăturat membrii serviciilor voluntare din trei comune, Dămuc, Bicaz Chei şi Bicazu Ardelean, cu două autospeciale de stingere şi trei motopompe. La acţiunea de stingere au fost angrenaţi un număr de 30 de lucrători de la Ocolul Silvic Bicaz.

incdamuc2

 „Suprafaţa afectată este de aproximativ 130 de hectare, vegetaţie uscată, litieră şi fond forestier. Cauza probabilă de producere a incendiului este focul deschis în spaţii deschise, Pe parcursul nopţii pompierii au rămas la locul producerii evenimentului, pentru monitorizarea zonei. În zorii zilei de 29 martie, au fost reluate misiunile de intervenţie pentru stingere“, a declarat Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. 

incdamuc1

La această intervenţie au mai participat şi cadre de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Jandarmerie, iar Compania ApaServ a pus la dispoziţie o dronă. Pe data de 28 martie 2022, incendii au izbucnit şi în alte localităţi din Neamţ (Grumăzeşti, Agapia, Bălţăteşti, Bâra, Crăcăoani, Săvineşti, etc), suprafaţa afectată fiind de peste 100 de hectare. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Poveşti de viaţă în vremuri de război. Un poliţist, nepot al unei refugiate, găzduieşte ucraineni. „Dumnezeu să ocrotească poporul român!“ FOTO

Preot ortodox cu funcţie la Arhiepiscopia Romanului, arestat într-un caz de vaccinări „la chiuvetă”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite