„Bijuteriile“ uriaşe şi unicat realizate de o companie care produce utilaje pentru industria ţiţeiului
0O firmă din Neamţ concepe şi realizează utilaje extrem de performante destinate proceselor tehnologice de la rafinării, combinate chimice şi petrochimice.
Şapte metri de lung, doi metri în diametru, o greutate de optzeci de tone şi o valoare de 1,5 milioane de euro. Acestea sunt caracteristicile unui utilaj care a plecat spre beneficiar de pe porţile Companiei Mecanice de Echipamente Speciale Săvineşti, judeţul Neamţ.
Societatea este lider naţional pe piaţa de furnizori de utilaje în regim unicat sau de serie mică, pentru industria extracţiei şi prelucrării ţiţeiului şi gazelor naturale, adică pentru rafinării, combinate chimice şi petrochimice.
Echipamentul a ajuns la rafinăria Petrotel Lukoil Ploieşti,
la finalul lunii iulie 2020 şi ce-l deosebea de altele era masa lui enormă, nu lungimea, pentru că la companie s-au executat altele de până la 15 metri, dar mai „uşoare“ ca greutate.
„Comes a livrat cel mai mare echipament fabricat în societate, având o masă de 80 tone. A fost fabricat şi executat în regim unicat şi e destinat completării proiectului de investiţii de modernizare a Instalaţiei de distilare gaze recuperare sulf, valoarea proiectului fiind în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro“, a declarat Anton Măzărianu, director general Comes.
Iar livrarea mastodontului de 80 de tone reprezintă un prim pas spre atingerea obiectivului companiei, acela de a executa utilaje de până la 200 tone, acest lucru însemnând că firma va fi „Number
One“ în România şi chiar la nivelul Europei de Est.
Lăsând la o parte limbajul strict tehnic, respectivul echipament este un schimbător de căldură, al cărui interior este constituit dintr-un sistem complex de ţevi, funcţia principală fiind de a realiza schimbul de căldură dintre fluidele de lucru dintr-o rafinărie.
Din iulie a acestui an, firma a mai livrat şi alte echipamente către clienţi, iar acum se lucrează la pentru proiectul SN Transgaz privind execuţia celor două Staţii de comprimare gaze Oneşti (Bacău) şi Gherăeşti (Neamţ) - automatizare şi securizare conductă la proiectul „Dezvoltări ale Transgaz în zona Nord-Est, în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova“.
Germania, Franţa, Italia, Austria, Olanda, Rusia, Qatar, Emirarele Arabe...
Pentru această investiţie, Comes execută utilaje complexe, de mari dimensiuni - două separatoare intrare diametru 3.000 mm cu o greutatate de 60 tone fiecare şi patru baterii filtre separatoare diametru 2.600 mm, în greutate de 70 tone fiecare.
Alte echipamente aflate în stadiul de producţie sunt patru schimbătoare de căldură, destinate unei
rafinării din Belarus, fiecare are 60 de tone şi o lungime de peste 10 metri, necesitând transporturi agabaritice speciale către client.
„De asemenea, sunt contractate aflate în diferite stadii de proiectare, aprovizionare şi fabricaţie echipamente importante pentru clienţi din Rusia, Serbia, Italia şi Polonia, precum şi pentru cele trei rafinării importante din ţară“, am aflat de la Victor Marin, director comercial.
Livrarea utilajelor către clienţi presupune transporturi agabaritice pe drumuri. FOTO Dan Sofronia
Pentru atingerea obiectivului menţionat, în luna aprilie a acestui an, societatea a inaugurat o nouă capacitate de producţie. Investiţia s-a cifrat la 5 milioane de euro şi reprezintă o hală de 2.800 de metri
pătraţi, unde se vor realiza componente de până la 200 de tone, cu diametru de 7 metri şi 50 de metri lungime.
„Făceam utilaje de până la 70 de tone, dar intrăm la producţia gamei complete, cu utilaje de până la 200 de tone. Rolul acestei investiţii este de a răspunde integral la cerinţele pieţei de petrol şi gaze. Piaţă există, cerere există, atât la intern, cât şi la extern. Cu producţia de până la 200 de tone «umplem» piaţa utilajelor mari şi putem face tot ce are nevoie o companie din domeniul producţiei de petrol şi gaze“, afirmă directorul Marin.
Clienţii companiei din Săvineşti sunt marii „jucători“ din România în domeniile amintite - toate cele patru rafinării: Petromidia Constanţa, Petrotel Lukoil Ploieşti, OMV Petrobrazi şi Vega Ploieşti, plus combinatele Azomureş Mureş, Chimcomplex Borzeşti şi Sinteza Oradea, dar şi Romgaz, Transgaz şi Inspet.
Acestora li se adaugă societăţi din Europa, spaţiul ex-sovietic, Orientul Mijlociu şi Africa. Altfel spus,
echipamente Comes ajung la companii din Germania, Franţa, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Finlanda, Belgia, Serbia, Belarus, Rusia şi Lituania. Pe această listă pot fi adăugate firme din Qatar, Emirarele
Arabe Unite, Iordania, Niger sau Egipt.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Cărţi şi manuscrise ale lui Newton, Goya şi Galilei, furate din Londra de români, în pericol de distrugere. „Este dezastru! Automat intervine mucegaiul“
FOTO Noua Zeelandă, descoperită la pas. Aventura de la Antipozi a doi români, care străbat locuri de basm