Pelerinul milostiv. Şmenul prin care necunoscuţi generoşi îţi fac cadou tinichele şi-ţi iau bijuteriile din aur

0
0
Naivitatea unei bătrâne a fost speculată la maxim. FOTO Adevarul.ro
Naivitatea unei bătrâne a fost speculată la maxim. FOTO Adevarul.ro

După ce au înşelat o bătrânâ din Târgu Neamţ, în plină stradă, membrii grupului de ţepari olteni au fost identificaţi tocmai la Cluj-Napoca.

Originalitatea infractorilor specializaţi în comiterea de înşelăciuni este cunoscută de ani şi ani, ei inventând noi moduri de operare cu care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite.

Pe rând, au apărut concursurile-fantomă cu câştiguri fabuloase, care puteau fi luate în schimbul remiterii unei sume de bani, vânzătorii ambulanţi care sub pretextul că au diverse produse intrau în locuinţe, iar unul dintre ei scotocea după economiile victimelor. 

Şi mai era metoda „străinii“, care nu aveau bani româneşti, dar solicitau schimburi în valută, lăsând la schimb câţiva euro sau dolari în locul zeci de mii de lei. Plus celebra „Accidentul“. 

În toate aceste cazuri era speculată naivitatea victimelor, de regulă persoane în vârstă. Într-o astfel de nedorită postură s-a aflat o localnică din Târgu Neamţ, care a avut de-a face cu nişte falşi pelerini la mănăstiri, care s-au arătat impresionaţi de bunăvoinţa sa. 

Aşa că i-au speculat credulitatea la maxim, obţinând bijuterii din aur şi dând la schimb nişte tinichele. Despre caz s-a aflat pe 20 septembrie 2020, când cadrele de la Biroul investigaţii criminale al Poliţiei Târgu Neamţ au început ancheta în cazul a patru persoane, cu vârste între 22 şi 38 de ani, din judeţul Vâlcea, bănuite de comiterea unei înşelăciuni. 

Cercetările au stabilit că, pe 19 septembrie, o localnică în etate de 66 de ani, care se deplasa pe stradă, a fost abordată de ocupanţii unui autoturism, solicitându-i adresa unui lăcaş de cult, pe care-l căutau în calitate de pelerini. 

Bătrâna le-a explicat pe unde trebuie să meargă, dar vâlcenii, „impresionaţi“ de bunăvoinţa sa au ţinut musai să o „răsplătească“, oferindu-i un lanţ din aur, probabil, pentru iertarea păcatelor. Au mai avut o banală cerinţă, rugând sxsagenara să-şi desfacă propria bijuterie pe care o purta la gât, după care i-au fixat-o pe cea oferită cadou.

Ţeparii au plusat şi cu o brăţară

De asemenea, unul dintre ocupanţii autoturismului i-a dat şi o brăţară şi a rugat-o să aşeze bijuteriile personale într-un şerveţel. Asta ca să nu le piardă în drum spre casă, olteanul înfăşurând bucata de hârtie cu folie adezivă. 

„Pentru a-i distrage atenţia, conducătorul autoturismului i-ar fi solicitat detalii privind localizarea unui alt lăcaş de cult, moment în care una dintre persoane ar fi schimbat pachetul format şi i-ar fi oferit altul, similar, ce conţinea bijuterii din material nepreţios“, a comunicat Poliţia Neamţ. 

În urma investigaţiilor desfăşurate cu operativitate de poliţişti, în colaborare cu colegii de la structura din Cluj, s-a reuşit depistarea suspecţilor în Cluj-Napoca. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, în valoare de 4.000 de lei, a fost recuperat integral şi restituit persoanei vătămate. 

Cele patru persoane au fost aduse în oraşul din judeţul Neamţ şi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore. Pe 22 septembrie, au fost duşi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Neamţ, oltenii fiind puşi în controlul judiciar timp de  60 de zile.

Din aceastâ speţă, trebuie trase anumite învăţăminte. Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, iar modurile de operare sunt din ce în ce mai complexe. Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt abordaţi de persoane necunoscute, care le oferă diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Cursă nebună de maşini, în toiul nopţii, prin centrul unui oraş, oprită la timp de poliţişti. Cu ce viteză rulau

Tânăr strivit în bancomatul de pe trotuar de o şoferiţă cu BMW, care a încurcat frâna cu acceleraţia

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri