Avertisment ISU: „Ai grijă în ce ape te scalzi!“ Ce-i de făcut pentru a scăpa de valul de înecuri din ultima vreme

0
Publicat:

Campania „Ai grijă în ce ape te scalzi!“ a fost iniţiată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în ultimii ani fiind zeci de înecaţi în apele din Neamţ. Vor fi diverse acţiuni pentru a evita tragediile.

Siretul a curmat nenumărate vieți FOTO ISU Neamț
Siretul a curmat nenumărate vieți FOTO ISU Neamț

Practic, nu este an în care râurile ce străbat judeţul, Moldova, Siretul şi Bistriţa să nu-şi ia tributul de vieţi, în perioada 2020 - 2023, 48 de persoane înecându-se. Ultima nenorocire s-a petrecut pe data de 4 mai a acestui an, victimă fiind o fată de 13, care a murit la scăldat, în Siret.

Obiectivul acestei campanii, care se va desfăpura până în luna septembrie, îl reprezintă conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor produse de scăldatul în râuri, iazuri sau lacuri de acumulare, fără respectarea unor reguli minime de siguranţă, pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, cu pierderea vieţii.

„Vremea caldă îndeamnă la scăldat, însă, pentru evitarea unor drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri amenajate pentru înot! Condiţiile de înot pot fi imprevizibile în râuri sau lacuri. În cele multe situaţii, curentul puternic, adâncimea apei şi teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic“, a declarat căpitan Irina Popa, de la ISU Neamţ.

Campania „Ai grijă în ce ape te scalzi!“ este o continuare a celor desfăşurate anii trecuţi, fiind implicate diverse instituţii, şcoli, profesori şi elevi. Cu diverse prilejuri vor fi desfăşurate activităţi informative în unităţile de învăţământ, parcuri, tabere şcolare sau la evenimente publice, pentru ca mesajul preventiv să fie recepţionat de cât mai multe persoane.

Cel mai sinistru caz, cinci copii înecaţi în Siret

Cât despre bilanţul tragedilor, el este sumbru. În perioada 2020 - 2023, 48 de persoane s-au înecat în apele din Neamţ, ISU dând şi câteva exemple de copii. Pe 2 iulie 2022, în comuna Horia un băiat de 16 ani şi o fată de 17 ani, frate şi soră, s-au înecat în Moldova iar pe 4 iulie 2022, la Costişa, un băiat de 14 ani şi-a pierdut viaţa în râul Bistriţa.

Uneori, intervenția pompierilor se limitează la descoperirea unor cadavre FOTO ISU Neamț
Uneori, intervenția pompierilor se limitează la descoperirea unor cadavre FOTO ISU Neamț

„Cel mai important aspect pe care părinţii şi bunicii trebuie să-l înţeleagă este că nu trebuie să-i lase pe copii nesupravegheaţi la scăldat. Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranţa copilului! Este foarte important să nu-ţi pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată copilul, nu aveţi garanţia că ceva rău nu se poate întâmpla!“, a mai comunicat ISU.

Alte sfaturi sunt: evitaţi să intraţi singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi, nu intraţi în apa rece după expunerea prelungită la soare şi nu săriţi în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Altă recomandare este de a nu se merge la scăldat dacă a fost consumat alcool sau pe timp de noapte.

Ultima tragedie s-a petrecut pe data de 4 iunie 2023, în jurul orei 15.30, când două fetiţe de 11, respectiv 13 ani, ambele din Doljeşti, au mers să facă baie în Siret. La un moment dat au fost luate de curenţi, salvată fiind, de către un trecător, doar cea mai mică. Cel mai sinistru caz de înec din Neamţ s-a petrecut pe 1 august 2021.

Cinci adolescenţi cu vârste între 14 şi 17 ani, din comuna Bahna, au murit în câteva minute. Plecaseră la Siret, la scăldat. Primul băiat care a intrat în apă a fost luat de curent, moment în care un amic, realizând că acesta se îneacă, a sărit să-l ajute. A fost luat şi el de apă, astfel că şi ceilalţi au intrat, rând pe rând, în albie, pentru a se salva unul pe altul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite