Ameninţări de interlop: „Vă violez copiii, iar pe femei le scot la produs“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Capră este deja condamnat într-un caz de şantaj FOTO Adevărul.ro
Vasile Capră este deja condamnat într-un caz de şantaj FOTO Adevărul.ro

Detalii şocante ale modului în care acţionau membrii unui clan interlop au fost scoase la iveală de o anchetă a DIICOT Neamţ

Faptele comise de Vasile Capră, un individ de 38 de ani, din Piatra Neamţ, „mâna dreaptă“ a fratelui său, Dan, cel care conducea un grup infracţional organizat, este exemplul tipic de interlop fără scrupule. 

Este cercetat în mai multe dosare dosare penale, în unul fiind condamnat definitiv, pentru şantaj şi violare de domiciliu, dar în sfera sa de activitate erau şi înşelăciunile prin metoda „Accidentul“, fiind implicat în peste douăzeci de astfel de infracţiuni. 

Singur sau împreună cu membrii clanului format din rude cerea taxe de protecţie, pentru a permite locuitorilor din trei cartiere sociale să stea acolo, dădea bani cu camătă, ameninţa „datornicii“ că le violează copiii dacă nu plătesc, îşi continua „afacerile“ din penitenciar şi a încercat să 

influenţeze martorii pentru retragerea plângerilor. 

Pe 13 ianuarie 2020, Vasile Capră era arestat preventiv la Judecătoria Piatra Neamţ, capetele de acuzare fiind şantaj şi violare de domiciliu, iar după câteva luni, era condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare. 

Faptele au avut loc în perioada Crăciunului 2019 şi primele zile din 2020, interlopul solicitând la o parte dintre chiriaşii din cartierul Văleni II taxe de protecţie, pentru a le permite să locuiască acolo. Suma era de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin, iar din cauza presiunilor mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele. 

Iată cum descria un martor modul în care proceda şantajistul, pentru a se face „înţeles“: „Pe 26 decembrie 2019, a venit mătuşă-mea, moşul meu şi fratele meu din Spania, să facă sărbătorile acasă. Un unchi a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După

asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în... Avem şapte copii... Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“. 

Din alte declaraţii reiese că Vasile Capră cerea taxe de protecţie de ceva vreme şi că se mulţumea şi cu o pensie de handicap pentru „ţigări şi cafea“. 

„Banca“ interlopilor, împrumuturi cu 100% dobândă

Pe 16 şi 17 iunie 2020, DIICOT Neamţ efectua mai multe descinderi pentru destructurarea grupării interlope formată din membrii clanului Capră, 15 persoane fiind reţinute, opt fiind arestate ulterior de

Tribunalul Neamţ, inclusiv Vasile Capră care era deja în penitenciar. 

Constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, tâlhărie calificată, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj erau acuzaţiile aduse celor ce constituiseră o structură bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi - la care au aderat şi alţi suspecţi. 

Gruparea acţiona în cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, acolo unde Primăria Piatra Neamţ a construit locuinţe sociale. Ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea

garanţia că sumele le sînt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi de care beneficiau victimele. 

În cazul în care unul dintre datornici nu achita rata la data stabilită, „creditorii“ apelau la lideri, care decideau dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări, precum şi cine va fi persoana care să execute violenţele. 

„Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinându-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier“, explica DIICOT modul de acţiune a acuzaţilor.

Anchetatorii mai spuneau că locuinţele rămase libere erau gestionate de membrii grupului, cu acceptul unei persoane din conducerea societăţii din subordinea Primăriei Piatra Neamţ, administratorul zonei,

fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi tâlhării. 

„Afaceri“ conduse din penitenciar

Vasile Capră este este cercetat şi în alt dosar penal, împreună cu mai mulţi acoliţi fiind acuzat de săvârşirea a 21 de înşelăciuni prin metoda Accidentul. Din grupul infracţional făceau parte persoane aflate în închisoare, care contactau telefonic victimele şi trei complici liberi, între care şi o femeie, care aveau rolul de a se deplasa la cei care cădeau în plasa escrocilor, pentru a ridica banii. Acestor gen de infracţiuni le-au căzut victime persoane vârstnice din Piatra Neamţ şi localităţi limitrofe oraşului. 

„Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada 6 februarie - 5 martie 2019, cei în cauză ar fi săvârşit 21 de infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, fiind bănuiţi că s-ar fi deplasat la persoane domiciliate în Piatra Neamţ şi localităţi limitrofe, de unde ar fi ridicat diferite sume de bani. Anterior, persoanele vătămate au fost contactate telefonic de către diferite persoane aflate în stare de

deţinere, încarcerate în alte cauze, care prin atribuirea unor calităţi mincinoase, le-ar fi indus în eroare, invocând faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier“, se arata într-un

comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Cercetările în cazul grupării de interlopi aveau să stabileascâ faptul că Vasile Capră continua să comită infracţiuni şi din închisoare. În detenţie fiind, a cerut de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi de alţi arestaţi dacă nu plăteşte taxa de protecţie. 

Tot din închisoare le-a solicitat rudelor să aibă „grijă“ de o persoană care îl reclamase, pentru a-şi retrage plîngerea, iar fratelui, care era atunci în libertate, să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, pentru retractarea acuzaţiilor, spunându-i să apeleze la „toate mijloacele”. 

De asemenea, acesta i-a mai cerut să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Fost demnitar, după 7 ani de procese, înfrângere definitivă la Înalta Curte. Ce funcţie importantă pierde

Procurorii au descins la contrabandişti. Zeci de percheziţii şi o captură record de ţigări

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite