Bătrân de 75 de ani arestat după ce a abuzat sexual o fetiţă de 10 ani. Iniţial fusese în arest domiciliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzatul a fost din nou „cazat“ în arestul poliţiei Neamţ FOTO Dan Sofronia
Acuzatul a fost din nou „cazat“ în arestul poliţiei Neamţ FOTO Dan Sofronia

Poliţiştii au constatat că bătrânul nu a respectat condiţiile arestului la domiciliu, aşa că au sesizat judecătorii. În dosarul de viol instrumentat de procurorii din Neamţ sunt cercetaţi cinci bătrâni perverşi, cel mai în vârstă având 87 de ani, iar cel mai tânăr 66 de ani.

După ce a beneficiat de clemenţă la Tribunalul Neamţ, care a decis ca unul dintre cei cinci bătrâni acuzaţi că ar fi abuzat sexual o minoră de 10 ani să-i fie revocat arestul preventiv cu măsura arestului la domiciliu, cel în cauză a ajuns să fie din nou privat de libertate. 

Petru Trăscăoanu, în vârstă de 75 de ani, domiciliat într-o comună de lângă Piatra Neamţ, a încălcat obligaţiile impuse de instanţă, iar din acest motiv a ajuns din nou după gratii. 

Faptele au şocat comunitatea la început de decembrie, când patru persoane cu vârste între 66 şi 87 de ani erau arestate, în prima zi a lunii, de magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ, pentru că au abuzat sexual de fetiţa de 10 ani, acuzaţia adusă fiind viol în formă continuată. 

Inculpaţii au contestat măsura şi Tribunalul Neamţ, pe data de 4 decembrie, prin sentinţă definitivă, a decis ca Ioan Balmuş, de 87 de ani, Grigore Ţăpuc, de 81 de ani şi Petru Trăscăuanu, de 75 de ani, să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu, iar pentru Ion Măriuţa, de 66 de ani, s-a hotărât revocarea privării de libertate, fără a se mai aplica o măsură preventivă. 

Numai că, Trăscăuanu nu a respectat condiţiile arestului la domiciliu, nefiind găsit acasă la o verificare de rutină, iar procurorii au cerut, din nou, arestarea. Propunerea a fost acceptată, dar mandatul a

fost emis în lipsă, pentru că bătrânul nu era de găsit. 

„Admite cererea Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ. (...) Înlocuieşte măsura arestului la domiciliu dispusă (...) cu măsura arestării preventive a inculpatului Trăscăoanu Petru. (...) Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 zile,

începînd cu data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă“, conform deciziei instanţei din 9 decembrie 2020.

Septuagenarul a fost depistat pe 11 decembrie şi „cazat“ în arestul Poliţiei Neamţ, a contestat şi de această dată arestarea, dar nu a mai obţinut clemenţă, acţiunea lui fiind respinsă ca nefondată, astfel că va rămâne după gratii până în ianuarie 2021. 

În acelaşi caz, a fost arestat preventiv alt individ, din aceeaşi localitate, tot pentru viol, victimă fiind

aceeaşi fetiţă. Pe 10 noiembrie 2020, a ajuns în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ şi era privat de libertate Ion Ciudin, de 61 de ani. De câteva ori a cerut înlocuirea detenţiei cu o măsură preventivă, dar fără folos. 

Unul dintre acuzaţi fusese dascăl bisericesc

Cât îl priveşte pe acesta din urmă, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitând de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vârstei, dar şi de starea

materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale. 

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin comună, fetiţa a fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat ea a detaliat ceea ce s-a petrecut. 

Primul inculpat din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia.

Despre el se spune că şi-a pierdut calitatea de cântăreţ bisericesc la aşezământul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară după ce s-a aflat că ar fi avut relaţii cu o

femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot. 

După acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cât despre minora violată, ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool. Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedând întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor. 

Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Copilă de 16 ani, violată de tată şi lăsată însărcinată de frate. Sentinţe după povestea oribilă descoperită de procurori

Cum îi terorizau pe angajaţii sălilor de jocuri din Neamţ membrii unui grup interlop condus de trei fraţi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite