Alexandru Filip caută motive de iubit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este pasionat de turism şi a vizitat până acum 14 ţări. În luna iulie a demarat o campanie pentru a găsi cele 1.000 de motive pentru care românii îşi iubesc patria.

Avea 17 ani când a ieşit pentru prima dată din ţară. A vizitat Italia şi de atunci Alexandru Filip spune că s-a născut în el dorinţa de a călători cât mai mult şi de a urma o facultate de turism.


„Doi ani mai târziu, au urmat Bulgaria, Ungaria şi Austria, iar apoi Franţa, Belgia, Olanda, Anglia, Irlanda, Polonia şi Cehia. Dacă mai adaug şi San Marino, Slovenia şi Slovacia am pe lista mea 14 ţări vizitate“, povesteşte Alexandru. A lucrat un an la o revistă de călătorii, apoi într-o agenţie de turism, dar spune că cea mai importantă a fost activitatea extraşcolară.


„Am participat la cursuri şi traininguri, m-am implicat în proiecte şi acţiuni de voluntariat. În 2011 am urmat un internship în Ministerul Turismului, iar între 12 şi 14 august voi fi responsabilul grupului de expertiză-turism, din cadrul congresului «România Jună» de la Bucureşti“, spune Alexandru.


În călătoriile sale a avut şi numeroase peripeţii. „În Budapesta am înnoptat într-o scară de bloc pentru că rămăsesem fără bani, în Bruxelles s-au luat nişte marocani de mine, în Dublin era să plece avionul fără mine pentru că nimerisem într-un ambuteiaj pe autostradă, iar în trenul care mă ducea din Varşovia la Cracovia am dat peste nişte huligani care o făceau pe controlorii atunci când pasagerii dormeau“, îşi aduce aminte tânărul.


Are oraşe care i-au rămas în suflet şi altele care nu l-au impresionat. „Londra nu prea m-a impresionat. Este elegant şi cosmopolit, combină armonios clasicul cu modernul, dar nu m-aş vedea trăind în el. Aş prefera Parisul sau Praga, deosebit de romantice, Amsterdamul sau Roma, pentru atmosfera vie şi antrenantă, Cracovia şi centrul ei medieval foarte bine conservat şi valorificat sau Budapesta şi Viena pentru falezele Dunării“, recunoaşte călătorul. Despre blogul său, turistu.ro, Alexandru spune că este mai mult pentru un călător decât pentru un turist clasic. Cel din urmă depinde de servicii ireproşabile şi de programe bine organizate, în timp ce călătorul nu are nevoie de un calendar bine definit. „Ca pont, hotelurile sunt bune în privinţa raportului calitate/preţ/facilităţi/poziţionare, iar companiile low-cost continuă să îşi extindă piaţa şi în România“, ne dezvăluie Alexandru.


De ce ne place România


Tânărul a iniţiat o campanie naţională de promovare a turismului românesc, preluată şi de cel mai puternic portal de turism din ţară, infoturism.ro.
Campania „Asta-i România care-mi place!“ a fost lansată pe 11 iulie. Pe o platformă online, turiştii îşi pot împărtăşi impresiile, fotografiile şi filmuleţele de călătorie din diferite zone ale ţării, ca motive pentru care le place România. Alexandru se mândreşte că până acum s-au adunat 2.317 motive.

profil
născut.
13 martie 1988, Piatra Neamţ.
studii. Masterand la Managementul Activităţilor Turistice, Universitatea Bucureşti.
familie. Are o soră mai mare.

întrebări şi răspunsuri
Ce oraş european ţi-a rămas în suflet?

Dublinul m-a fascinat de-a dreptul. Capitala Irlandei este unul dintre cele mai complete oraşe turistice ale Europei, cu numeroase monumente istorice, bulevarde lungi şi aerisite, parcuri mari şi spectaculoase, faleze romantice şi liniştite, fabrici renumite şi cu tradiţie.
În ce ţară ţi-ai dori din tot sufletul să ajungi?
Japonia este ţara mea de suflet şi sper că am s-o vizitez în viitorul cât mai apropiat. Excluzând tragediile de anul acesta, pe moment sunt împiedicat de campania pe care am iniţiat-o de curând, dar şi de alte două proiecte individuale la care lucrez. Dar am tot timpul din lume să ajung şi acolo.

ce-i place
„Colecţionez magneţi de frigider, ascult muzică ambientală, joc tenis de câmp şi îmi place fotbalul. Apreciez oamenii pozitivi, ambiţioşi, optimişti şi îi respect pe cei care pot transforma un vis într-o ambiţie“, spune Alexandru.

ce nu-i place
„Nu-mi plac scepticismul, negativismul şi pesimismul. Nu îmi place că imensul potenţial al turismului românesc e lăsat să se piardă în neant“, recunoaşte călătorul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite