VIDEO Dr. Sorin Ianceu: „Am adus-o pe Aura aproape de foc. Am acoperit-o, i-am dat hainele de pe noi. După patru ore jumate a intrat în stop cardiorespirator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Sorin Ianceu a fost externat pe 3 februarie FOTO Florina Pop
Dr. Sorin Ianceu a fost externat pe 3 februarie FOTO Florina Pop

Chirurgul Sorin Ianceu a fost externat de la Spitalul „Sf. Maria" din Cluj. El a ajuns acasă, unde cei doi copii l-au aşteptat cu mare nerăbdare. Nu ştiu că tatăl lor a căzut cu avionul, dar ştiu că are „buba” după ce a jucat fotbal şi a căzut pe gheaţă.

La două săptămâni de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, medicul Sorin Ianceu a fost externat. El făcea parte din echipa medicală care se îndrepta spre Spitalul de Urgenţă din Oradea, pentru a lua parte la o prelevare de organe. Se afla chiar în spatele pilotului Adrian Iovan. Medicul orădean a povestit la Digi24 cum s-au petrecut lucrurile în acea după-amiază. Starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit, dar urmează perioada de recuperare.

„Va fi o recuperare anevoioasă pentru că şi fractura de coloană vertebrală şi cea deschisă de peroneu necesită încă patru săptămâni de imobilizare. Întâlnirea cu familia a fost emoţionantă. Cei mici mă aşteptau la geam deja. Erau nerăbdători. M-au văzut la televizor, dar sunt prea mici să înţeleagă şi pentru ei, tati a jucat fotbal, a căzut pe gheaţă şi a făcut buba. Vor creşte şi atunci vor afla ce s-a întâmplat”, a spus medicul la Digi24.

Chirurgul Sorin Ianceu a povestit că şi-a dat seama de faptul că sunt ceva probleme cu aproximativ 5 minute înainte de prăbuşire. Toţi pasagerii şi-au dat seama că prăbuşirea este aproape, nu vorbeau între ei, fiecare încerca să-şi găsească o poziţie cât mai bună.

 „În avion am stat în spatele lui Adrian Iovan. Era a doua oară când zburam cu un avion de dimensiuni mici. Până cu trei-cinci minute înainte de momentul tragic, Adrian Iovan a fost calm. S-au precipitat lucrurile în momentul în care am intrat într-o zonă cu ceaţă. Din ce am mai citit, probabil era o zonă cu risc de givrare, moment în care avionul a început să piardă altitudine. Am simţit ce se întâmplă în momentul în care pilotul făcea manevre repetate de degivrare, adică tura motoarele ca să scape de gheaţă şi să dezgheţe aripile. Se auzeau bucăţile de gheaţă cum zboară de pe elice. În momentul în care am ieşit din ceaţă, se vedea deja culmea muntelui acoperită de zăpadă. A reuşit să se ridice puţin deasupra culmii, după care a pierdut din nou altitudine. Se vedeau vârfurile brazilor, care se apropiau tot mai mult de fuselajul avionului. A fost momentul când mi-am dat seama că şansele sunt mari să nu mai poată redresa avionul. Niciunul dintre noi nu s-a uitat la celălalalt. Fiecare a încercat să îşi găsească o poziţie în care să fie pregătit pentru impact”, a povestit dr. Sorin Ianceu.

Doctorul Ianceu şi doctorul Zamfir au fost cel mai puţin răniţi. Imediat după impact au început să-i extragă din avion pe colegii lor. În urma impactului, Aura Ion a fost proiectată din coada avionului, unde stătea, până aproape de piloţi.

 „Printr-o gaură a fuselajului l-am văzut pe Radu Zamfir, care era pe partea cealaltă a avionului. Ceilalţi doi colegi, doctorul Pivniceru şi doctorul Calu erau inconştienţi, întinşi pe banchete, în spatele meu. Pilotul Adrian Iovan era încarcerat sub bord, iar Aura era azvârlită de pe ultimul loc până în spatele meu, deci aproape pe toată lungimea avionului. Împreună cu Radu Zamfir am reuşit să eliberăm victimele. Cei doi medici şi-au revenit, am acoperit-o pe Aura, pentru că spunea că nu îşi simte mâinile şi picioarele. Am acoperit-o cu o pătură şi cu hainele pe care le aveam pe noi”, a mai povestit medicul.

 „Le-am dat la 112 inclusiv numărul drumului pe care să vină“

Atât Sorin Ianceu, cât şi Radu Zamfir au vorbit cu operatorii de la 112. Numărul unic de urgenţă a fost apelat doar de pe telefonul medicului Zamfir, pentru că telefoanele doctorului Ianceu s-au distrus în urma impactului. El susţine că a repetat de mai multe ori locul în care s-a prăbuşit avionul.

 „Telefoanele mele s-au distrus în momentul impactului. Nu le-am putut folosi. Am vorbit la 112, dar de pe telefonul doctorului Zamfir. Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliş pe drumul 1R, la jumătatea distanţei, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbuşiţi. Ştiam localităţile între care s-a prăbuşit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente, nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu ştiu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe şi în funcţie de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj” a afirmat dr. Sorin Ianceu.

În tot acest timp au încercat să facă tot posibilul să o salveze pe Aura Ion. Din păcate, ea a murit la câteva ore după impact, doctorul Radu Zamfir încercând să o resusciteze mai bine de 40 de minute.

 „Doctorul Calu şi-a dat foc costumului de sală, pe care l-a aprins cu ajutorul unui parfum. Am reuşit să ţinem aprins un foc, să ne încălzim cât de cât. Am adus-o şi pe Aura aproape de foc, dar nu o puteam ridica de jos. Avea o leziune de coloană cervicală, era tetraplegică. Nu o puteam ţine în picioare. Cum am fi putut să o ajutăm altfel? Am acoperit-o, i-am dat hainele de pe noi, am adus-o lângă foc. Din nefericire, după patru ore şi jumătate, sau cinci ore de la prăbuşire, a intrat în stop cardiorespirator. Radu Zamfir a încercat cu disperare să o salveze. I-a făcut masaj cardiac şi manevre de resuscitare 40 şi ceva de minute. Când au venit salvatorii, am ales ca unul să rămână cu noi, iar doi să plece cu Radu Zamfir şi cu Aura. Să-i mai acordăm încă o şansă. Am luptat toţi pentru acest copil până în ultimul moment”, a precizat medicul orădean.

Ştie că pilotul Adrian Iovan a făcut tot posibilul pentru a redresa avionul, până în momentul prăbuşirii.

„Adrian Iovan până în ultima clipă s-a luptat ca să ne salveze pe toţi. Pentru mine el rămâne un erou”, a spus Sorin Ianceu.

Nu îi va uita niciodată pe sătenii care au pornit în căutarea lor şi care i-au găsit salvându-le vieţile.

„Cu ajutorul lor ne-au găsit. Dacă nu, parerea mea este că acum pe muntele ăla erau şapte cruci, nu două”, a afirmat dr. Ianceu.

Mai puteti citi:

MĂRTURII Dr. Sorin Ianceu: „Aura era inertă. Nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele, ne striga pe nume. Imaginea ei mă afectează cel mai mult”

STS: Dr. Zamfir a transmis, în loc de coordonate, ora de pe telefonul mobil. Sorin Ianceu: Am dat numele localităţilor din apropiere şi pe ce drum să vină la noi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite