UPDATE Poliţist de frontieră arestat, după ce a cerut bilete la Loto şi mită de mii de euro. Procurorii DNA Oradea au descins în Vama Borş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politistul retinut lucra in Vama Bors
Politistul retinut lucra in Vama Bors

Procurorii DNA Oradea au descins în Vama Borş, în urma acestor acţiuni fiind reţinut un poliţist de frontieră care a pretins şi primit mii de euro pentru a nu verifica autocamioanele cu marfă aparţinând evazioniştilor, la intrarea în ţară.

Este vorba despre agentul şef Gheorghe Cociuba care este acuzat că ar fi primit şpagă de la membrii unei reţele de evaziune fiscală, denunţătorii din acest caz fiind aceiaşi ca şi în cazul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihorene, Ioan Brândaş.

În perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012,  Cociuba  a pretins şi primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale care efectua achiziţii de produse alimentare, zahăr şi ulei din Ungaria, suma tode 30.000 lei. În schimb, a înlesnit intrarea, pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borş, a mijloacelor de transport încărcate cu mărfuri, în special zahăr şi ulei, atât în zilele când acesta era de serviciu, cât şi în zilele în care acesta nu era planificat de serviciu, susţinând că intervine la colegii săi, agenţi de poliţie de frontieră sau funcţionari ai Gărzii Financiare, pentru ca aceştia să permită intrarea în ţară a mărfurilor cu risc fiscal ridicat, fără să procedeze la monitorizarea mijloacelor de transport.

"Totodată, în cazul autoutilitarelor, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe a evitat să constate contravenţia privind depăşirea capacităţii maxime de încărcare, când era de serviciu conform planificării,, respectiv intervenind la colegii săi, când nu era de serviciu conform planificării, pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea contravenţiei", se arată în comunicatul DNA.

Potrivit înţelegerii cu reprezentantul societăţii comerciale care efectua transporturile prin frontieră, în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, agentul  Cociuba  a pretins achitarea sumei de 400 lei pentru fiecare autocamion care intra în ţară cu zahăr şi ulei, respectiv achitarea sumei de 50 lei, pentru fiecare autoutilitară care intra în ţară cu zahăr şi ulei, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare.

"În cursul lunii aprilie 2012, în condiţiile intensificării controalelor din partea organelor fiscale, în legătură cu intrarea în ţară a produselor cu risc fiscal ridicat, agentul şef de poliţie Cociuba Iosif Gheorghe şi-a majorat pretenţiile iniţiale, solicitând achitarea sumei de 900 lei, pentru fiecare autocamion care intra în ţară cu zahăr şi ulei, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare şi a unor bilete la loto", susţin procurorii DNA Oradea.

Astfel, în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, pentru a facilita intrarea în ţară a autocamioanelor încărcate cu zahăr şi ulei, agentul şef de poliţie Gheorghe Cociuba a pretins şi a primit de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale suma totală de 82.800 lei, precum şi contravaloarea unor produse alimentare şi nealimentare şi a unor bilete la loto, al căror cuantum nu s-a putut determina cu exactitate.

În cursul lunii octombrie 2012, agentul  şi-a majorat pretenţiile şi în legătură cu facilitarea intrării în ţară a autoutilitarelor încărcate cu marfă, în sensul că a pretins achitarea sumei de 100 lei, pentru fiecare autoutilitară intrată în România, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare.

Astfel, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, în baza înţelegerii  a pretins şi, prin intermediul conducătorilor auto ai societăţii comerciale a primit de la un reprezentant al societăţii sume de bani şi diverse produse, în valoare totală de peste 20.000 lei.

Din suma totală de 132.800 lei, până în prezent, nu s-a putut determina cu exactitate cât anume reprezintă sume de bani pretinse şi primite de către agentul şef de poliţie, pentru a-şi încălca propriile atribuţii de serviciu şi cât anume reprezintă sume de bani pretinse şi primite de către acesta pentru a-şi trafica influenţa asupra colegilor săi din Punctul de Trecere a Frontierei Borş şi pentru a-i determina pe aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu.

Mai exact, poliţistul de frontieră ar fi sprijinit gruparea infracţională coordonată de Gyorgy Monika şi Liana Negreanu, Sneider Atilla, Bancsik Tibor şi Carmen Mihai Pandel. Aceştia sunt acuzaţi de eludarea plăţii TVA datorată bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, al căror preţ era diminuat prin intermediul unor circuite evazioniste, pentru ca marfa să aibă un preţ competitiv pe piaţa autohtonă.

Evazioniştii au fost sprijiniţi de comisarul şef Ioan Brândaş, cel care a fost şi trimis în judecată tot de procurorii DNA, poliţistul nu doar finanţând activitatea ilegală a firmelor implicate în evaziunea fiscală, ci şi oferind informaţiilor confidenţiale inculpaţilor cu privire la dosarele în care erau cercetaţi.

Brândaş nu ar fi fost însă singurul om al legii implicat în acest dosar. Poliţistul de frontieră reţinut ieri este acuzat că, în schimbul unor diferite sume de bani, a protejat reţeaua evazionistă, încălcându-şi, în schimb, atribuţiile de serviciu.

Concret, Gheorghe Cociuba a pretins şi primit mii de euro pentru a nu verifica autocamioanele cu marfă aparţinând evazioniştilor, la intrarea în ţară. Poliţistul de frontieră urmează să fie prezentat, azi, judecătorilor din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă.

Mai puteti citi:

UPDATE Şpagă de 75.000 de lei. Liderul sindicatului Finanţelor din Bihor a fost reţinut după ce a permis intrarea în ţară a cărnii stricate

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/presedinta-curtii-de-apel-oradea-a-cerut-csm-ului-1548473.html">Preşedinta Curţii de Apel Oradea a cerut CSM-ului pensionarea de îndată, după ce Inspecţia Judiciară a solicitat revocarea ei din funcţie</a>

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite