Gustare din gard viu, creată de studenți din Oradea. Vor reprezenta România la un concurs internațional
0Trei studenţi din Oradea au fost premiaţi la un concurs organizat în colaborare cu Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România, pentru o gustare făcută cu concentrat din fructele unei plante pe care majoritatea românilor îl folosesc de gard viu.

Andrada-Alice Baciu - masterand la Siguranță și securitate agroalimentară, Georgiana-Raluca Crainic - studentă la Controlul și expertiza produselor alimentare și Ruben-Emilio Curta - student la Tehnologia prelucrării produselor agricole de la Universitatea din Oradea au participat la cea de a IX-a ediție a „Ecotrophelia", găzduită recent de Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și organizată în colaborare cu Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România.
În competiție s-au înscris 12 echipe din cinci centre universitare, formate din studenți și profesori coordonatori, care au primit ca sarcină să realizeze un produs nou, inovativ, sănătos şi sustenabil.

Orădenii au creat o gustare denumită „Dreamy Bites”, pe bază de fulgi de ovăz, fructe, miere și alune, fortificată cu extract concentrat de fructe de Prunus laurocerasus, (laur englezesc), cunoscut şi ca dafin cireș, dafin comun sau dafin englezesc, dar pe care românii îl plantează ca gard viu.
„Am ales Prunus laurocerasus ca ingredient deoarece a prezentat valori extrem de mari la evaluarea făcută din punct de vedere a prezenței compușilor bioactivi”, explică Adrian Timar, cadru didactic al Facultății de Protecția Mediului şi coordonatorul echipei studenților orădeni.

Tinerii vor reprezenta România la etapa europeană care va avea loc în octombrie la Köln (Germania), cu ocazia celei mai mari expoziții de produse alimentare food&beverage din Europa - ANUGA 2023.