Promenadă amenajată ilegal de o primărie într-o arie protejată. Procurorii spun că nu s-a întâmplat nimic

0
Publicat:

O promenadă amenajată de o primărie din Bihor, într-o arie protejată, fără să țină seama de restricțiile impuse de lege, a primit gir de legalitate chiar de la procurorii puşi să-i trimită în faţa instanţei pe presupușii vinovaţi. Sesizarea penală fusese făcută de către comisari ai Gărzii de Mediu.

Primăria Vadu Crişului a amenajat ilega o promenadă în aria protejată. FOTO: CAPPD Bihor
Primăria Vadu Crişului a amenajat ilegal o promenadă în aria protejată. FOTO: CAPPD Bihor

Este vorba despre un drum amenajat anul trecut în defileul Crişului Repede în zona cascadei şi peşterii Vadu Crişului, de Primăria Vadu Crişului şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Muncitorii au intrat cu buldozerele în râu şi au „muşcat” din maluri, iar apoi au tăiat şi arbori nemarcaţi, mascând cioturile cu noroi.

Alertaţi de către ecologiştii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au descins în Defileul Crişului Repede şi au oprit lucrările, iar apoi au făcut o plângere la Parchetul Aleşd. Potrivit OUG 57/2007, activităţile care generează poluarea sau deteriorarea habitatelor protejate sunt infracţiuni, pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Tăieri ilegale

„S-a constatat existenţa unei lucrări cu aspect de drum, ce se întinde pe o lungime de circa 400 de metri, având şi o lăţime de patru metri, iar locul identificat se suprapune integral peste ariile naturale protejate situl Natura 2000 ROSCI 0062 şi rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede", se arăta în sesizarea comisarilor de Mediu, în care s-a precizat şi că pentru respectivul drum s-au tăiat 16 arbori şi că Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) nu a eliberat nicio autorizaţie pentru intervenţii în zonă. Ca atare, lucrările s-au realizat ilegal. 

După un an, însă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd a clasat dosarul, fără măcar să-i audieze pe şeful ABA Crişuri, Pásztor Sándor ori pe angajaţii din subordinea acestuia, pe ecologiştii care au descoperit ilegalitatea sau pe reprezentanţii ANANP, care ar fi putut explica daunele provocate naturii de săpături.

Nu s-a întâmplat nimic

Procurorii au stabilit că Garda de Mediu trebuia să încadreze fapta doar ca o lucrare neautorizată pentru realizarea unui terasament, pentru care legea prevede doar amendă. Cât despre tăierile ilegale de arbori, anchetatorii au concluzionat că fapta nu există. Ei au ieşit însă pe teren, în Defileul Crişului Repede, la patru luni după ce a fost făcută plângerea, iar atunci „nu au fost identificate cioate sau arbori proaspăt tăiaţi proveniţi în urma lucrărilor".

Nemulţumiţi de hotărârea luată de către procurori, ecologiştii CAPDD Bihor au făcut deja plângere împotriva soluţiei de clasare.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite