Profesor universitar din Oradea, condamnat pentru fraudă cu fonduri europene. A falsificat şi semnătura rectorului

0
Publicat:

Un profesor al Universităţii Oradea  a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fraudă cu fonduri europene de peste 100.000 euro, decizia fiind luată de Curtea de Apel Bucureşti, într-un proces declanşat de procurorii DNA.

Ioan Hathazi şi-a dat demisia din funcţia de decan. Foto: arhiva Bihoreanul
Ioan Hathazi şi-a dat demisia din funcţia de decan. Foto: arhiva Bihoreanul

Este vorba despre universitarul orădean Ioan Hathazi, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației din Universitatea Oradea, acuzat că a fost complicele unui administrator de firmă, Cristian Florian Ştefănică, patronul firmei orădene Hitech Automatizări SRL, care au obținut 560.000 lei printr-un proiect de cercetare făcut între anii 2009-2012 doar pe hârtie.

Unde dai şi unde crapă

Hathazi a furnizat documente false, inclusiv un contract de parteneriat între firmă și Universitate, dar pe care atât ștampila, cât și semnătura rectorului de atunci, Cornel Antal, au fost contrafăcute. În plus, după cum arătau procurorii DNA, cei doi le-au încheiat contracte de muncă altor universitari, care habar nu aveau de proiect, dar cărora, culmea, li s-au plătit contribuțiile sociale. Pentru implicarea sa în afacerea lui Ştefănică, profesorul universitar ar fi trebuit să beneficieze de un procent din banii încasaţi de la autoritatea contractantă în baza contractului de finanţare.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Hathazi s-a răzbunat: în 2013, a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă în legătură cu semnăturile de pe documentele depuse în dosarul de finanţare, devenind şi el, la rându-i inculpat.

Şi-a dat demisia

Cei doi au fost trimişi în judecată de DNA şi condamnați de Tribunalul București la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă care a fost redusă cu un an, acum, de Curtea de Apel Bucureşti, care i-a obligat totodată pe cei doi să returneze fondurile încasate fraudulos.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, iar luni universitarul şi-a înaintat demisia din funcţia de decan al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite