Consiliu Judeţean obligat să despăgubească un şofer care a lovit o ciută cu maşina pe un drum fără panouri de avertizare

0
Publicat:

Consiliul Judeţean Bihor trebuie să-i plătească unui avocat din Oradea contravaloarea reparaţiilor maşinii avariate, după ce bărbatul a lovit o ciută pe un drum judeţean care traversează o pădure și care nu avea indicatoare de avertizare asupra pericolului

Judecători: Administratorul drumului e obligat să prevină accidentele rutiere.
Judecători: Administratorul drumului e obligat să prevină accidentele rutiere.

Decizia a fost luată recent de Judecătoria Oradea, într-un proces de pretenţii pornit de către avocat, care susţine că vina pentru accidentul rutier o poartă Consiliul Judeţean, ca administrator al drumului, pentru că în zonă nu există niciun indicator de avertizare asupra pericolului de trecere a animalelor sălbatice. El mai susține că pe o porţiune de peste trei kilometri de şosea care traversează strict prin pădure drumarii au montat numeroase indicatoare pentru a anunţa intersecţii cu drumuri laterale, însă doar două indicatoare de avertizare asupra pericolului de trecere a animalelor sălbatice şi acelea fără plăcuţe care să arate distanţa în metri a zonei de acţiune.

Prejudiciu acoperit integral

Instanţa a dat dreptate păgubitului, arătând că administratorul drumului trebuie să se îngrijească şi să instaleze indicatoare de avertizare suficiente pe porţiunile periculoase, pentru ca şoferii sa poată preveni accidentele rutiere. În acest caz, însă, “pârâtul nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător obligaţia de a monta indicatoare rutiere de avertizare” şi, deci, instituţia trebuie să despăgubească şoferul pentru pagubele suferite.

„Persoana păgubită are dreptul de a i se acoperi în mod integral prejudiciul produs, fără a fi condiţionată să folosească despăgubirile primite pentru a-şi repara efectiv autovehiculul. Esenţial în speţă este faptul că prejudiciul există, avariile autovehiculului fiind dovedite de reclamant, iar împotriva evaluării acestora, realizată conform devizului de reparaţii şi facturii fiscale emise în acest sens, pârâtul nu a adus vreo critică concretă”, se arată în hotărârea judecătorească.

Ca atare, instituţia este obligată să-i achite orădeanului despăgubiri de 13.969, 36 lei, dar şi dobânzi penalizatoare, și nu oricum, ci de la data introducerii acţiunii, adică din 2021 până la plata efectivă, plus cheltuielile de judecată constând în taxa de timbre în valoare de 823,5 lei.

Rămâne de văzut ce vor hotărî magistraţii Tribunalului şi cei de la Curtea de Apel, unde procesul continuă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite