Prima parcare subterană tip park & ride din Oradea. Vestigiile arheologice descoperite la săpături au rămas la vedere
0Prima parcare subterană de tip „park and ride“ din Oradea, cu 225 de locuri pentru autoturisme, 31 de locuri pentru motociclete și 9 pentru mașinile persoanelor cu handicap, a fost dată în folosinţă. Investiţia a fost realizată în întregime din fondurile oraşului.

Parcarea subterană situată lângă catedrala ortodoxă şi Cetatea oraşului Oradea a fost dată în folosinţă, sâmbătă, 30 decembrie 2023, la prânz, iar şoferii o vor putea folosi fără plată în următoarele trei luni.
Aflat la faţa locului, sâmbătă, primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a precizat că parcarea va funcţiona în regim de plată începând din primăvară, cu un tarif de 3 lei/oră respectiv 30 lei/zi.
„Cu darea în folosinţă a acestei parcări, Oradea are peste 2.200 de locuri amenajate în parcări supraterane sau subterane", a precizat primarul Florin Birta.
Noua parcare cu acces din şanţul cetăţii oraşului a fost gândit pentru reducerea aglomeraţiei, diminuarea poluării şi scurtarea timpilor de aşteptare în trafic.
„Construcţia va fi integrată în transportul public din momentul în care va fi cu plată. Cu tichetul de parcare, şoferii care îşi vor lăsa maşinile aici, vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun, după un sistem care urmează să fie stabilit", a explicat primarul.
Din banii orădenilor
Parcarea „Cetate“ a costat 35,5 milioane lei şi a fost construită de firma Construcţii Erbaşu, cu fonduri alocate strict din bugetul oraşului deoarece municipalitatea orădeană a încercat de-a lungul timpului să obţină finanţare europeană, însă demersurile au fost respinse.
„Nu se acordă finanţare europeană pentru parcări“, a explicat Birta, adăugând că, la costurile iniţiale de 24 milioane lei, s-au adăugat circa 8,5 milioane lei, reprezentând actualizările de preţuri cu inflaţia, şi încă 3 milioane lei, lucrările suplimentare cu punerea în valoare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor.
„S-a săpat cu linguriţa şi cu cuţitaşul pentru a se descoperi zidurile de ravelin, contraescarpa Cetăţii (n.r. - alături de fundaţiile unor biserici din secolele XII – XIV) şi alte vestigii care au fost puse în valoare şi au fost marcate în pardoseală", a spus primarul.
Prin amenajările făcute pentru a pune în valoare descoperirile din subteran, construcţia a pierdut 43 de locuri de parcare, iar şantierul s-a prelungit.
Executantul avea ca termen de predare vara anului viitor, însă lucrările au fost urgentate pentru ca parcarea să fie dată în folosinţă odată cu pasajele subterane din imediata vecinătate.









