Povestea din spatele dronei medicale de la Oradea. Cine sunt românii acționari ai firmei australiene

0
Publicat:

Firma Skyy Network, în acţionariatul căreia se găsesc fostul europarlamentar Sorin Moisă și Lucian Despoiu, antreprenor în tehnologie digitală pentru campanii electorale, a testat la Oradea o dronă care a zburat între două spitale, fără încărcătură medicală.

drona medicala la oradea foto  Primaria Oradea 1 jpg

Primăria Oradea a testat în urmă cu două săptămâni, în premieră naţională, o dronă pentru transportul probelor biologice între două spitale din municipiu, cu intenţia de a realiza un proiect pentru un serviciu de curierat medical cu drone.  Drona trebuia să transporte probe biologice între două spitale din municipiu, dar a dat greş la testele iniţiale, aterizând forţat, întâi pe proprietatea unui orădean, iar apoi lângă releul de televiziune. Ca atare, la demonstraţia oficială, organizatorii nici nu i-au mai ataşat cutia cu probele biologice, premiera naţională la care a fost invitată întreaga presă devenind un eveniment banal: o dronă care s-a plimbat între două clădiri.

Costuri, studii? Încă nu

Autorităţile locale nu au prezentat nicio analiză comparativă sau o justificare economică pentru proiectul care ar presupune alocarea unor sume importante din bugetul local. Întreţinerea anuală a unei drone, cursurile de specializare pentru personal sunt costisitoare, salarizarea unui pilot licențiat de dronă, ajunge la aproximativ 15.000 euro/an. În plus, o singură dronă, capabilă să răspundă cerinţelor, costă între 60.000 euro şi 150.000 euro, după cum a declarat chiar Mihai Jurca, city managerul Oradiei.

Australiano-români

Skyy Network, firma australiană cu care municipalitatea orădeană colaborează pentru etapele preliminare implementării proiectului are şi acţionari români, despre care nu s-a spus nimic.

sorin moisa

Este vorba despre Sorin Moisă (foto, sus), fost europarlamentar ales în 2014 pe listele PSD, devenit ulterior independent în cadrul grupului popularilor europeni, şi care, până să intre în Parlamentul European, fusese adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultură Dacian Cioloş.

Cel de-al doilea este Lucian Despoiu, unul din fondatorii eJobs, cunoscut mai ales ca antreprenor în tehnologie digitală pentru campanii electorale prin compania Majoritas, care a avut drept clienţi partide politice atât în Europa, cât şi în Africa şi Asia, construind campanii pentru șase preşedinţi, opt prim-miniştri şi 20 de partide.

Startup

Firma, după cum a relatat şi profit.ro, este un startup ce îşi propune, să creeze o platformă pentru administrarea şi posibila monetizare a traficului cu drone, idee pentru care compania a şi câştigat în 2020 un grant de jumătate de milion de dolari acordat de o instituţie a statului american New York, intitulat Genius New York. Aşa a ajuns şi la Oradea, în 2020, căci administraţia locală a acceptat să devină partenerul companiei în cadrul proiectului, cu condiţia ca oraşul să aibă acces pe termen nelimitat la tehnologia şi platforma de management a dronelor, pentru proiectul propriu, cu dronele medicale.

Contactaţi de corespondentul „Adevărul”, pe adresa de mail a companiei, reprezentanţii Skyy Network nu au oferit, încă, detalii despre parteneriatul cu municipalitatea orădeană.

E normal

Despre parteneriat şi proiect nu s-a făcut nicio informare publică până în acest an, iar city-managerul Mihai Jurca evită şi în prezent să ofere date certe, la fel cum nu a oferit nici date despre costurile pe care le implică, despre caracteristicile pe care trebuie să le aibă drona pentru ca astfel de rateuri să fie evitate, costurile de mentenanţă ori de pregătire a personalului.

Jurca a încercat să nu dea importanță nici incidentelor din timpul testelor, menționând că aterizările forţate „sunt normale” şi că orădeanul care s-a trezit cu drona în curte a acceptat ca locul să devină „loc de aterizare de siguranță”. „A fost un test”, spune Jurca, test pentru care, însă, oraşul a plătit 3.700 euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite