Povestea de dragoste care a dus la o afacere superbă în Transilvania. Au lăsat oraşul pentru un sat de poveste şi au pornit totul cu 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au lăsat confortul de la oraş pentru liniştea unui sat din munţii Apuseni, unde, cu multă migală şi dragoste, au construit un colţ de rai. Larisa (24 de ani) şi soţul ei, George Hoţopan (27 de ani), iubesc natura şi au ales să-şi dezvolte propria afacere în satul Coleşti, o aşezare situată la aproape 100 de kilometri de Oradea.

Crescuţi în oraşul bihorean Ştei, după care şi-au continuat studiile la Arad, soţii Larisa şi George Hoţopan se declară îndrăgostiţi iremediabil de natură, de tradiţiile şi frumuseţea satului românesc. Angajaţi amândoi ca şi cabanieri în satul de vacanţă Vârtop, cei doi au ales să-şi dezvolte propria afacere. Primul pas l-au făcut în 2015, când s-au mutat la Coleşti, unde şi-au cumpărat o casă veche de peste 65 de ani, descoperită în timpul plimbărilor prin zonă.

Chiar dacă drumul până acolo pare mai de grabă o aventură, odată ce ai pus piciorul în satul de la poalele munţilor Bihorului, îţi vei da seama cum timpul se scurge cu o altă viteză, parcă încetineşte, în contrast cu ritmul năucitor de la oraş. Aici, soţii Hoţopan au pus pe roate o afacere cu care speră să atragă cât mai mulţi turişti, dornici să descopere minunăţiile locului. 

image

Dragoste şi plăcere

„Viaţa noastră se desfăşura, de ceva timp, mai mult pe la munte, aşa că ne-am dorit să plecăm. Am ales satul Coleşti, pe care ne dorim să-l resuscităm, să-i dăm o strălucire aparte în rândul turiştilor. Frumuseţea locului este încă necunoscută multor oameni, zona Platoului Carstic Vaşcău fiind împânzită cu doline, avene, peşteri, obiective turistice: Izbucul de la Mănăstirea Izbuc, Peştera Câmpenească, Izbucul Boiului, Taul din Coleşti, Biserica din Coleşti-monument istoric”, ne-a dezvăluit George Hoţopan.

Cei doi tineri au avut ideea de multă vreme, doar că nu aveau locul potrivit. Au ştiut că doresc să le ofere turiştilor ceva diferit, să le ofere experienţe noi şi captivante, care să-i determine să revină. Totul a pornit în 2015, când, cu 10.000 de euro, au cumpărat o casă veche de peste 65 de ani. Până acum, au mai investit încă 5.000 de euro în amenajarea ei, astfel că momentan turiştii pot fi cazaţi într-o cameră rustică, sau la alţi săteni din sat.  Investiţia în casă nu pot să o cumuleze şi să o exprime în cifre mai ales că fac asta din dragoste şi cu plăcere.

Obiectele care împodobesc locuinţa sunt autentice, păstrate de zeci de ani, totul este primit de la bunicii lor. Au ales stilul rustic şi autentic pentru că altul nu s-ar fi potrivit nici pentru căsuţă, nici pentru ei. O noapte de cazare în satul Coleşti costă între 30 şi 50 de lei de persoană. Cei care doresc, pot opta şi pentru cazarea la cort, familia Hoţopan punându-le la dispoziţie un teren de camping, unde camparea costă 10 lei pe noapte. 

image

„Casele sunt amenajate diferit, dar tindem să devină toate amenajate în stil tradiţional, si de asemenea vrem să recondiţionăm case vechi din lemn, pentru o experienţă şi mai autentică. O camera a casei este deja amenajată în acest stil, decorată cu obiecte care au aparţinut şi au fost făcute de bunicii noştri. Neavând destule locuri în camere, nu am avut încotro şi am amenajat un loc de campare”, explică George.

Preparate inedite

Cei care le trec pragul casei rămân impresionaţi de bunătăţile cu care sunt întâmpinaţi. Cămara familiei este plină de preparate inedite, de la tradiţionala zacuscă pănă la kechup de dude sau chutney de ceapă roşie. Turiştii mai pot  încerca salsa de gogonele, şuncă de ciută marinată, piept de raţă marinat, tocana fânului, tocana de viţel de bivoliţă, sos curry, cartofi crusty şi sote de mangold şi curmale.

„Mereu ne vine câte o idee pe care o încercăm. Încercăm să combinăm tradiţionalul cu modernul, cum alţii, în pictură sau în sculptură, încearcă să combine, noi încercăm în borcane”, afirmă Larisa Hoţopan. Preţurile sunt acceptabile, astfel că un borcan cu sos grătărel costă 11 lei, fiind ideal pentru prepararea cărnii la grătar. Cu doar 15 lei, cei care doresc pot cumpăra un borcan de chutney de ceapă roşie, în timp ce dulceaţa de măceşe costă 12 lei, sau 13 lei cea de măr-morcov şi ghimbir. 

image

Ca să-i ajute şi pe vecinii lor, tinerii au înfiinţat o asociaţie prin care i-au învăţat pe producătorii locali cum se poate pune valoare adăugată mai mare produselor lor. „Am reuşit să înfiinţăm Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară «Codru Moma», prin care, asa cum îi spune şi numele, vrem o dezvoltare comunitară durabilă şi sustenabilă. În acest sens, dorim ca satul Coleşti să fie un exemplu pentru restul ţări, prin modult de abordare a situaţiei din ziua de azi. Vrem să oferim cât mai multe informaţii oamenilor din zonă despre posibilităţile pe care le au pentru a duce o viaţă mai bună. Anul acesta, sperăm să reuşim să deschidem un mic restaurant în sati unde să putem servi mâncare locală”, explică George. 

Sat atipic

Tot până la finele acestui an, tinerii şi-au propus să amenajeze şura casei în stil tradiţional, astfel că oricine va dori va putea experimenta dormitul în paturi cu paie. Încetul cu încetul, casa familiei Huţupan va deveni una autentic ţărănească, unde chiar dacă oamenii de la sat şi-au schimbat stilul de viaţă, cei doi tineri vor reconstrui simplitatea unei glii pierdute şi uitate

image

Coleşti nu este un sat tipic, cu case de o parte şi alta a drumului, ci este un sat aparte, cu un Lac în mijlocul lui, cu străduţe ici şi colo, cu peisaje frumoase, cu oameni care încă lucrează pământul cu animalele, şi cu mulţi bivoli negri. „În primul rând, zona este o supriză, nefiind cunoscută multora, după care venim noi şi condimentăm cu diverse activităţi agroturistice. 

image

Fiecare anotimp oferă alte activităţi, de la cele agroturistice până la weekenduri întregi de aventură cu tiroliene, rapeluri, căţărat, etc”, explică George Hoţopan. Condiţia este ca turiştii să preţuiască aceste valori şi comori. Sunt lucruri simple, naturale, pe care oamenii le pot experimenta, astfel că la finalul aventurii vor pleca de pe meleagurile Coleştiului cu un bagaj care se numeşte poftă de viaţă şi energie.

Mai puteti citi:

Doi bihoreni au pus pe picioare cea mai mare fermă de măgăriţe din ţară: „Sunt cele mai pretenţioase animale, dar laptele lor e similar cu cel matern“

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite