PORTRET Cristian Jurcuţ vrea ca Oradea să danseze salsa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul a dansat în toate colţurile lumii, a pregătit campioni şi acum visează să îi facă pe orădeni să perceapă dansul ca pe un stil de viaţă. Cristian Jurcuţ a păşit pentru prima dată într-o sală de dans la vârsta de 12 ani, fiind selectat imediat în formaţia care avea să reprezinte oraşul la diverse competiţii de dans de societate.

Profil:

Născut. 3 ianuarie 1978, Oradea
Studii. Facultatea
de Ştiinţe Economice
Familie. Necăsătorit

 Ironia sorţii este aceea că, până să ajungă la acel curs, mama sa a tot încercat să-l convingă să îşi testeze veleităţile de dansator, dar el s-a împotrivit mereu. „Într-o zi am văzut un anunţ şi m-am înscris singur la curs. Nu m-aş fi gândit vreodată că voi ajunge la nivel de competiţii sau că voi avea ocazia să formez, la rândul  meu, generaţii de dansatori”, a spus astăzi Cristi, care şi-a deschis, în 2000, Clubul de Dans Feeling Dance, afiliat din anul 2004 la Federaţia Română de Dans Sportiv.

Cristian îşi aminteşte cu drag de perioada competiţională dintre anii 1993 – 2001, când a câştigat mai multe titluri de campion naţional, la perechi şi cu formaţia. Pe plan internaţional, a fost finalist la nenumărate concursuri. Din 1997 este şi instructor de dans.

Lecţii de dans

„În paralel cu urmarea cursurilor Facultăţii de Ştiinţe Economice am început să predau lecţii de dans, la grădiniţe”, a spus Cristian. În 2000, alături de partenera sa, Sonia Vass, a pus bazele Clubului de Dans Feeling Dance. S-a înscris la Facultatea de Ştiinţe Socio-umane, specializarea psihologie, dar a abandonat cursurile, fiindcă s-a îmbarcat într-una dintre cele mai mari aventuri ale vieţii sale, contractând un job de instructor de dans, pe un vas de croazieră. Două sezoane le-a petrecut pe vas, învăţând oameni cu vârste cuprinse între 4 şi 80 de ani, să facă paşi de salsa sau tango.

După ce s-a întors din călătoriile care i-au dat ocazia să vadă cele mai frumoase locuri din lume, Cristian s-a dedicat clubului de dans, pregătind tineri care au devenit, la rândul lor, instructori de dans şi campioni.

„Acum pregătesc un băiat care a luat locul întâi la Transilvania International Dance Cup, la Baia Mare. Partenera lui este pregătită de către foştii mei elevi”, exemplifică instructorul de dans.

Fiindcă visează să-i facă pe orădeni să perceapă dansul ca pe un stil de viaţă, Cristian realizează şi o emisiune TV, „Dansează cu mine”, la TVS. „Televiziunea este un vechi hobby de-al meu. În liceu, eram la specializarea informatică de la colegiul Emanuil Gojdu şi eram fascinat de programele de procesare video. În 2000 am făcut un film acasă, cu imagini dintr-o excursie”, a povestit Cristian, care produce, de circa doi ani, emisiunea „Dansează cu mine”.

Întrebări şi răspunsuri

Care este scopul emisiunii tale?
Vreau să le deschid ochii orădenilor asupra aspectului calitativ al dansului. Mi-aş dori să existe o sală de dans în orice şcoală, unde să poată avea loc cursuri. Cred că dansul ar trebui să devină un fenomen social în Oradea şi în România, în general.
Unde te vezi peste zece ani?
În Oradea, dansând, având o carieră de instructor, antrenor, arbitru. Arbitrez de circa trei ani şi îmi place ceea ce fac, fiindcă este o permanentă provocare.
Cum te-ai descrie?
Sunt ambiţios, încăpăţânat şi perseverent. Încerc întotdeauna să fiu obiectiv, în tot ceea ce fac.

Ce-i place
„Îmi place tot ce e frumos”, a spus Cristian Jurcuţ, incluzând aici călătoriile, înotul, schiul, călăria şi sportul.

Ce nu-i place
Lui Cristian nu-i plac minciuna şi oamenii făţarnici. Îl enervează amenzile de parcare date pe nedrept.


Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite