Patronii unui azil, judecaţi pentru înşelăciune. Cum au „furat" apartamentul unei bătrâne

0
Publicat:

Doi soţi din Bihor, patronii unui azil de bătrâni din judeţ, au fost trimiși în judecată, fiind acuzaţi că au uzat de falsuri şi au preluat ilegal apartamentul unei octogenare lăsate în grija lor.

Profitând că o lasă memoria, patronii azilului au convins-o pe bătrână să renunţe la apartament.
Profitând că o lasă memoria, patronii azilului au convins-o pe bătrână să renunţe la apartament.

Soţii Violeta şi Tudor Dragoş sunt inculpaţi pentru înşelăciune, respectiv participaţie improprie la fals intelectual, şi au averea pusă sub sechestru.

Acuzațiile vizează modul în care proprietarii căminului „Decenţă pentru bătrâni” din Chişirid (comuna Nojorid) au „furat” apartamentul unei bătrâne care a fost lăsată în grija căminului, pentru că era singură, bolnavă de Alzheimer şi nu se putea întreţine.

Procură în maşină

Victima a fost o văduvă în vârstă de 89 de ani, Lenche Cuc, care a ajuns la căminul de bătrâni din Chişirid în decembrie 2019. A fost internată de o soră de-a sa, Jolan, cu trei ani mai în vârstă, la azilul soţilor Dragoş, spun procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în rechizitoriu.

Femeia a fost cazată pe 2 decembrie 2019, iar a doua zi, şi în condiţiile în care sora ei plătise taxa până la sfârşitul anului, patronii căminului au convins-o să semneze o procură prin care îi împuternicea ca, în numele ei, să solicite şi să semneze toate documentele în legătură cu locuinţa.

Procura a fost autentificată de notar în autoturismul lui Tudor Dragoş, căci bătrâna nici nu putea umbla, de faţă cu cei doi fii ai soţilor Dragoş în calitate de martori. Două zile mai târziu, aceştia au solicitat un extras de carte funciară şi un certificat de atestare fiscală din care rezulta că femeia achitase taxele şi impozitele aferente apartamentului, după care au cerut asistentei sociale din Primărie să facă o anchetă socială, din care să rezulte că au transferat-o pe bătrână din azil în casa lor, la dorinţa expresă a acesteia.

Asistenta socială a întocmit documentul prin care atesta că ancheta a fost efectuată la domiciliul soţilor Dragoş, „deşi din probele administrate rezulta în afara oricărui dubiu că defuncta a continuat să locuiască în cămin, unde beneficia de îngrijirile personalului din azil”, scrie în actul de acuzare.

Apoi, patronii azilului de bătrâni au întocmit documentele pentru sistarea serviciilor sociale prestate de azil, iar pe 7 ianuarie 2020 au dus-o pe bătrână din nou până în faţa biroului notarului unde, tot pe bancheta maşinii, femeia semna în faţa acestuia contractul de întreţinere prin care renunţa la apartament în favoarea lor.

Înmormântare la secret

Fără să ştie de manevrele făcute, rudele bătrânei au continuat să o viziteze pe femeie în azil, observând însă că, desi la telefon angajaţii susţineau că e bine, în realitate ea slăbea pe zi ce trece şi se plângea permanent de foame.

În primăvara anului 2020, femeia a murit şi, chiar dacă avea un loc de veci pregătit în Oradea, lângă soţul ei, „fără ştirea rudelor, a fost înmormântată în cimitirul din Chişirid, Vecinii şi rudele au aflat de decesul ei abia când nişte străini i-au spart uşa apartamentului. Atunci s-a descoperit toată afacerea. Adică faptul că proprietarii azilului au încheiat un contract de întreţinere cu octogenara, dar şi că, după moartea femeii, aceştia i-au  vândut locuinţa.

Moştenitorul de drept, Alexandru Zsigmond, fratele din Germania al femeii, a deschis un proces civil, pe care l-a câştigat în iunie anul acesta, Judecătoria Oradea anulând contractul de întreţinere. În paralel, a reclamat escrocheria la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, anchetatorii dispunând, acum, trimiterea în judecată a celor doi soţi.

„Practic, au urmărit să dobândească nuda proprietate asupra imobilului defunctei”, arată procurorii, fără să presteze ceva în plus faţă de ceea ce oricum prestau prin asociaţie, faptă care „are un caracter profund infracţional şi echivalează cu reaua lor credinţă, cu intenţia de a înşela o persoană aflată într-o stare de profundă vulnerabilitate, de care inculpaţii au profitat fără scrupule”.

Dosarul penal al soţilor Dragoş a fost înregistrat la Judecătoria Oradea, unde se află în camera preliminară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite