Ortacii de la mina Băița, din județul Bihor, muncesc pe gratis de jumătate de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorel Filip are grijă ca mina de molibden de la Băiţa să nu cadă pradă apelor. Deşi trudeşte din greu, familia lui moare de foame. Tată a 11 copii, Dorel Filip a ajuns să trăiască din alocaţii. La fel şi  Simoc Barna, un alt miner care asigură gratuit securitatea minei.

Citește și

Minerii de la Băiţa, uitaţi de autorităţi

 32 de patroni cu pensii pe caz de boală


Familia Filip numără 13 persoane, care trăiesc de pe o zi pe alta, de mai bine de şase luni. Totul a început când Dorel, angajat la mina de molibden de la Băiţa, nu şi-a primit salariul de Crăciun. Nici în luna ianuarie nu a fost plătit pentru cele şase ore de muncă pe zi, timp de 23 de zile pe lună, salariile pe cele două luni recuperându-le în februarie, după ce s-a blocat în mină, alături de alţi peste 40 de ortaci. De atunci, minerii nu au mai văzut un ban.

„Ca să ieşim din ultima grevă a foamei, autorităţile ne-au promis ajutor. N-am primit însă nici slujbe, nici bani”, a spus Dorel Filip. „Acum ne spun că nu ne pot ajuta, dar uită că noi scoatem apa dintr-o mină privată, unde există active ale statului, utilaje şi zăcământ”, a subliniat minerul, care se gândeşte cu groază că peste o lună, şase dintre cei 11 copii ai săi vor merge la şcoală, fără rechizite sau haine noi. Cei peste 160 de angajaţi ai minei decid mâine dacă mai intră sau nu în greva foamei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite