Localnicii din zona Beiuș, transformați în ghizi turistici specializați în patrimoniu
0Localnicii din zona Beiuș vor învăța să devină ghizi turiști, în cadrul unui proiect pentru promovarea bisericilor de lemn din Țara Beiușului. Ghizii se vor specializa, în cadrul unui curs care începe astăzi, în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
"Proiectul are ca scop dezvoltarea conştiinţei civice şi a interesului public cu privire la conservarea, promovarea şi repunerea în valoare a bisericilor de lemn din Bihor, din cadrul comunităţilor locale", a spus Droj Gabriela, manager de proiect, reprezentantul Asociaţiei pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare.
Lăsate în paragină
Județul Bihor are 58 de biserici de lemn incluse în patrimoniu. Mărturii ale trecutului, monumente istorice, adevărate podoape arhitecturale, multe dintre bisericile de lemn din județul Bihor se află într-o stare jalnică. Fie au fost lăsate în paragină, fie comunitatea a încercat să le "repare", iar acum sunt de nerecunoscut. După ce au fost tencuite sau li s-a pus acoperiș de tablă o parte dintre bisericile de lemn nu mai pot fi catalogate monumente. Și-au pierdut valoarea, frumusețea și farmecul. Asta pentru că multe dintre comunitățile care le administrează le văd ca pe simple lăcașuri de cult, nu ca pe niște monumente istorice valoroase, obiective turistice, capabile să atragă vizitatori și implicit să aducă niște venituri comunităților.
Reabilitate
Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Bihor (DJCCP) s-a implicat în reabilitarea unor biserici din județ, însăar fi nevoie de câteva zeci de milioane de euro pentru refacerea tuturor bisericilor. Un exemplu bun ar fi cel al bisericii din satul Cucuceni. Potrivit informațiilor primite de la Mircea Pașca, consilierul în cadrul DJCCP biserica a fost strămutată în 2007 din Vărăşeni, comuna Răbăgani, a fost restaurată și pictată în interior în maniera sec.VIII. "Se păstrează într-o stare excepţională, dotată cu toate instalaţiile necesare: paratrăznet, sistem antifurt, antiincendiu, extintoare, senzor antifum, încălzire centrală şi iluminat artificial", spune consilierul. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului acordat comunității locale de către oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula. "Am reușit să o reabilităm cu sprijinul fraților Micula. Ei au contribuit cu peste 90% din valoare. Singuri nu am fi reușit să o facem niciodată. Tot cu ajutorul lor am reușit să o facem și pe cea de la Rieni. Acolo de Paște se organizează Lioara și este tot mai vizitată", spune primarul comunei Rieni, Gheorghe Bota.
Monumente distruse
De exemplu, biserica "Buna Vestire" care datează din 1818, din satul Belejeni are încă dinainte de 1989 acoperiş de ţiglă și turn tablă. "Este într-o stare deplorabilă. Au fost făcute intervenţii inadecvate care au dus la pierderea caracterului de monument istoric. A fost retencuită și zugrăvită la exterioar", subliniază Mircea Pașca. Aceeași situație o întâlnim la Bucuroaia, sau în cazul bisericii "Sf. Nicolae" din Căpâlna. O biserică foarte frumoasă, potrivit reprezentanților DJCCP, cea de la Lazuri de Beiuș, "Pogorârea Sf. Duh", ce datează din sec XVIII a fost neglijată și este într-o stare foarte proastă. Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil " din Lunca Sprie, construită la 1725 a fost tencuită în interior și exterior, i-a fost pus acoperiș de țiglă și au fost mărite ferestrele. Biserica de lemn "Buna Vestire" din Ogești "a fost modificată masiv, nu mai are caracteristici de monument istoric".