Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag

0
Publicat:

Trei inspectoare de muncă din Bihor au fost prinse în flagrant când luau mită de la patroni controlați. Ele îi puneau pe aceștia să le facă oferte în scris și încasau „taxe de protecţie” susţinând că în instituție „era o practică primirea de sume necuvenite”, așa cum reiese din documentele de recunoaștere a vinovăției, semnate ulterior de acestea și validate de instanță.

Procurorii DNA si politistii DGA au descins la ITM în octombrie anul trecut. Foto: Bihoreanul
Procurorii DNA si politistii DGA au descins la ITM în octombrie anul trecut. Foto: Bihoreanul

„Muncă” în echipă

Potrivit hotărârilor judecătoreşti pronunţate pe numele Danielei Hriscu, Nataliei Floruţa şi Auricăi Buhaş, inspectori ai ITM Bihor, femeile au ajuns „clientele” procurorilor DNA Oradea după o acţiune de prindere în flagrant realizată de către anchetatori împreună cu poliţişti ai DGA Bihor.

Acţiunea s-a derulat pe 17 octombrie, anul trecut, chiar în sediul ITM Bihor, şi le-a vizat pe inspectoarele Natalia Floruţa respectiv Aurica Buhaş, ambele de la Serviciul Control Relaţii de Muncă, găsite cu 2.000 lei luaţi de la patronul unei firme orădene, pe care femeile l-au chemat sub pretextul finalizării actului de control.

Atât că, în timpul interogatoriilor, Buhaş a denunţat-o pe o altă colegă, Daniela Hriscu, şefa Biroului control muncă nedeclarată din ITM Bihor, care ar fi luat şi ea mită, iar aceasta din urmă a dat-o pe mâna anchetatorilor pe inspectoarea generală adjunctă Nadia Racz, cea care le avea pe toate subordine.

În final, pe 7 decembrie, Buhaş, Floruţa şi Hriscu au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăției, validate săptămâna trecută de Tribunalul Bihor. Hriscu şi Buhaş au fost pedepsite cu câte 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Floruţa a primit de 3 ani de închisoare cu suspendare, plus interdicţia de a mai lucra într-o instituţie publică. 

„Vânate” din 2022

Potrivit documentelor Tribunalului Bihor, la DNA Oradea existau date încă din februarie 2022 privind corupţia din Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, ca urmare a unor autodenunţuri făcute de administratorii a două firme. Primul plătise 3.000 lei Auricăi Buhaş și Daniela Hriscu ca să scape de o amendă de 20.000 lei şi le-a povestit anchetatorilor cum femeile au negociat mita fără niciun fel de rețineri.

Iniţial, le-a oferit 1.000 lei dar „una dintre cele două inculpate le-a spus că ele sunt trei”, moment în care la sumă s-au adăugat încă 500 lei iar apoi, pentru că cele două erau tot nemulţumite, alţi 1.500 lei. Abia atunci inspectoarele au confirmat că „este OK”. Plicul cu bani a fost luat de una dintre ele, iar ulterior, după cum au recunoscut în faţa anchtatorilor, i-au împărţit cu Natalia Racz, inspectorul general adjunct al ITM Bihor, care le aştepta în maşină.

Prinse cu investigatori

Fără dovezi certe, procurorii DNA au abandonat cercetările până în martie 2023, când au primit un nou autodenunţ de la patronii unui mic local din Oradea unde, în noiembrie 2022, Hriscu fusese în control cu o altă inspectoare, Natalia Floruţa.

De această dată, femeile le-au pus în vedere că riscă o amendă de 30.000 lei, sugerându-le „să scrie suma pe care o consideră suficientă pentru rezolvarea situaţiei” pe o hârtie. Şpaga a fost de 4.000 lei, sumă pe care Floruţa şi Hriscu au încuviinţat-o, „dând din cap”.

În final, şpăgarele au „picat” după ce au încercat să facă presiuni auspra patronilor unei alte firme orădene care, spre deosebire de ceilalţi denunţători, i-au anunţat pe anchetatori înainte de control, iar aceştia au „infiltrat” la compartimentul de resurse umane al firmei doi investigatori sub acoperire. La controlul derulat pe 16 octombrie 2023, au fost Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş care s-au arătat pline de bunăvoinţă, arătându-le cum să remedieze, cum să completeze documentele cu menţiunea „nu v-am spus asta”. Mai mult, Floruţa le-a cerut o întrevedere la sediul ITM şi i-a sfătuit să nu vorbească cu restul angajatelor „pentru că nu ştim cu cine vorbesc”, dar şi ca atunci când vor ajunge afară, „să nu le mulţumească, ci să pară supărat”.

Flagrantul

Întâlnirea de la ITM s-a derulat după metoda brevetată, deja, de inspectoare. Buhaş şi Floruţa îl aşteptau pe investigator pe hol, unde i-au spus să scrie pe o foaie de hârtie suma „pe care o consideră adecvată pentru ajutor” şi pentru a scăpa în urma controlului cu amenda minimă, de 1.500 lei, din care urma să plătească jumătate.

Omul a oferit şi plătit 2.000 lei, iar apoi a plecat. La scurt timp, în biroul femeilor au intrat poliţiştii DGA, însoţiţi de un procuror DNA care le-au cerut să prezinte banii pe care îi au asupra lor, „constatându-se că seriile bancnotelor corespund în totalitate celor puse la dispoziţia investigatorului”.

Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş au fost reţinute imediat, iar ulterior şi colegele lor, întâi Daniela Hriscu şi la urmă Nadia Racz. Primele trei au recunoscut imediat acuzaţiile, inclusiv că au mai primit şi în alte dăţi „sume modice de bani şi mici atenţii”, pentru că „la nivelul ITM Bihor a existat o practică în sensul primirii unor sume de bani necuvenite”.

Inspectorul general adjunct Nadia Racz este anchetată, încă, de DNA, în calitate de suspectă, pentru luare de mită.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite