Adjuncta șefului ITM Bihor şi trei funcţionare, reţinute de DNA. Luau mită de la firme prinse cu angajaţi „la negru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjuncta şefului ITM Bihor, Nadia Racz, a fost reținută pentru 24 ore, alături de trei funcţionare, pentru că ar fi luat mită, între 2.000 și 4.000 lei, de la patronii unor firme prinse cu angajați „la negru”.

Adjuncta şefului ITM Bihor, Nadia Racz (stânga), a fost reţinută pentru 24 de ore
Adjuncta şefului ITM Bihor, Nadia Racz (stânga), a fost reţinută pentru 24 de ore

Măsura a fost luată de procurorii DNA Oradea, după ce, în prealabil, au desfăşurat mai multe percheziţii în Oradea, inclusiv la sediul ITM Bihor. Percheziţiile s-au derulat, discret, marţea trecută, când anchetatorii, însoţiţi de jandarmi, au stat 5 ore în sediul ITM Bihor, ridicând acte de la Serviciul Control Relaţii de Muncă. 

După percheziţii, procurorii au reţinut pentru 24 de ore două funcţionare din cadrul Serviciului, refuzând să comunice numele acestora şi motivul anchetării lor.

Şpăgi versus amenzi

Prima informare oficială despre caz a fost transmisă de DNA abia vineri seara, când procurorii au mai reţinut două persoane, între care şi pe cea mai longevivă şefă din ITM Bihor:  inspectorul şef adjunct al unităţii, Nadia Racz.

Măsurile, au arătat anchetatorii, au fost dispuse într-un dosar ce vizează fapte de corupție. Concret, adjuncta şefului ITM Bihor care răspundea de controalele pe linia relaţiilor de muncă, şi subalternele ei de la Serviciul Control Relaţii de Muncă - Daniela Viorica Hriscu, Natalia Mărioara Floruța și Aurica Buhaș - ar fi luat mită.

Mai bine de un an

Procurorii DNA susţin că au indicii că „în perioada 14 februarie 2022 - 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale, suspecta Racz Nadia Florentina și celelalte trei inculpate, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei”.

Șpăgile ar fi fost pretinse și primite ca ele să nu-i sancţioneze pe reprezentanţii firmelor găsite cu  diverse nereguli, cum ar fi „primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat”.

„Suspectei și celor trei inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile”, se mai precizează în comunicatul DNA de vineri seara, în care se arată că procurorii au beneficiat în anchetă de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Nici una dintre cele patru femei nu a fost dusă în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă, procurorii DNA Oradea preferând să le plaseze sub control judiciar.

Voia şefie cu prelungire

Nadia Racz este inspectoare șefă adjunctă a ITM Bihor de la mijlocul anilor 2000 iar potrivit ultimei sale declarații de avere, în cursul anului trecut a încasat de la ITM venituri de 113.713 lei, din care 43.340 lei în urma unor procese intentate pentru sporuri de confidențialitate, dar și pentru a obține o salarizare la limita superioară.

Culmea e că, anul trecut, femeia ar fi putut ieşi la pensie, căci împlinise vârsta şi avea stadiul minim de cotizare, însă a refuzat, cerând să fie menţinută în funcţie. 

Cum solicitările i s-au respins iar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale(MMPS) i-a trimis ordinul în care o anunţa că mandatul ei de şef a încetat, Racz a deschis proces, a acuzat discriminare la adresa femeilor şi abuz în cazul ei, aducând ca argument faptul că legea permite ca “cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcționarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.

Deşi avocaţii Ministerului au arătat că prevederile legale nu sunt obligatorii, fiind la latitudinea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice dacă are nevoie de menţinerea unei persoane pensionabile în unitate, judecătorii au admis cererea lui Racz. Au obligat MMPS să o repună în drepturi, să o ţină în funcţie până în 2025, când va împlini 65 ani, dar şi să-i plătească toate veniturile de care a fost văduvită până la pronunţarea verdictului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite