Începe Toamna Orădeană. Cetatea îşi deschide porţile pentru vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incepe Toamna Oradeana
Incepe Toamna Oradeana

Toamna Orădeană îşi deschide porţile. Orădenii vor avea parte de 10 zile pline de evenimente, din 2 şi până pe 12 octombrie. Noutatea din acest an o reprezintă locaţia, cele mai multe dintre manifestări urmând să se desfăşoare în Cetatea Oradea care îşi va deschide porţile pentru vizitatori.

Manifestările din cadrul Toamnei Orădene (TO) vor cuprinde două week-enduri, însă şi în cursul săptămânii dintre ele se vor derula o serie de activităţi, cu tematici specifice fiecărei zile.

„Noutate acestei ediţii este că se va desfăşura în Cetatea Oradea, prilej cu care deschidem monumentul pentru vizitatori. Manifestările vor debuta pe 2 octombrie la ora 16 şi 15 minute cu o paradă care va intra în Cetate pe noul pod, pe care îl vom inaugura cu această ocazie”, a subliniat viceprimarul Huszar Istvan.

Primul weekend este dedicat epocii medievale, invitaţii speciali pentru a creea atmosferă fiind Asociaţia Paladinii de la Terra Medieş şi Grupul de reconstituire istorică Terra Ultransilvana.

Tot vineri, de la ora 17.00, în Cetate, din Ungaria va fi adusă o expoziţie de păpuşi gigant cu personaje regale. Acestea vor putea fi văzute şi sâmbătă, de la ora 10.00.

Ziua de sâmbătă, 3 ocombrie, de la ora 18.00, va găzdui două spectacole de teatru, unul în limba maghiară, altul în limba română. Concertele programate vor debuta la ora 19.00, iar pe scenă vor urca Bordo Sarkany, N.O.R. şi Celelalte Cuvinte.

Sâmbătă şi duminică, de la ora 17.00, vor avea loc câte o prezentare şi demonstraţie de acrobaţie hipică cu cai frizieni, iar de la ora 22.30 este programat un spectacol de jonglerii cu focul. Totodată, iubitorii de muzică îi vor putea asculta pe Melaz & Day Dreamers şi Pasărea Rock Simfonic

Dumincă jongleriile vor putea fi urmărite de la ora 18.30, iar pe scenă vor Joe Balogh & Jazz Today, O.N.E. şi Cristina Kiseleff şi Hara

În toate aceste zile de week-end, Cetatea va găzdui începând cu ora 10.00 manifestări multiple şi activităţi de ghidaj, târguri de meşteşuguri, expoziţii etc. Mai mult, expoziţia „Oradea în Carte Poştală Veche” şi „Arheologia Cetăţii Oradea” vor putea fi vizitate zilnic, dar şi după închiderea ediţiei din acest an a Toamnei Orădene. Totodată, pe tot parcursul manifestărilor, de la ora 19.00 se vor derula activităţi de observaţie astonomică.

Luni, 5 octombrie, în Cetate va fi ziua trupelor de dans, iar de la ora 18.00, la Sala „Florica Ungur” e programat un concert cameral susţinut de Rock Filarmonica şi Corul Voces.

Marţi, 6 octombrie, de la ora 17.30, în Biserica Romano-Catolică din Cetate, Thurzo Zoltan va susţine un concert de muzică clasică de pian, iar de la ora 19.00, pe scena din Cetate vor evolua Monica Anghel şi Ovidiu Comornic.

Miercuri, de la ora 17.00, va avea loc premierea olimpicilor şi a tinerilor sportivi orădeni, iar de la 20.00, e programat un concert de muzică Klezmer.

Joi, 8 octombrie, este ziua muzicii populare, de la ora 17.30, organizându-se un concert cu invitaţi de seamă: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Cristian Pomohaci, Dumitru Fărcaş, Florica Zaha, Maria Haiduc, Nicoleta Voica, Maria Sidea, Florentina şi Petre Giurgi, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Florin Maris Hinsu, Ionel Ban, Antonela Ferche Buţiu, Ansamblul Nuntaşii Bihorului şi Orchestra Rapsodia Bihoreană. Va prezenta evenimentul Iuliana Tudor.

Al doilea weekend va debuta, vineri 9 octombrie cu un concert Horia Brenciu, sâmbătă – Vama, iar duminică – Loredana Groza.

Sâmbătă, 10 octombrie, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc un concert extraordinar sub îndrumarea dirijorului Romeo Rîmbu, cu participarea soliştilor Florin Estefan, Gabriella Varvari, Remus Rîmbu, Cosmin Ifrim şi a Orchestrei Filarmonicii Oradea.

„Bugetul alocal pentru acestă ediţie a TO este de 1 milion de lei, inclusiv estimările din zona comercială”, a precizat Mircea Oaie, coordonatorul programului.

Accesul la toate aceste manifestări, inclusiv concerte, se va face gratuit. Toamna Orădeană se va încheia în 12 octombrie, de Ziua Oradiei, cu manifestările tradiţionale militare şi religioase.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite