Imagini apocaliptice de la vijelia cu aspect de tornadă din Oradea, cu peste 20 de răniți VIDEO
0Furtuna care a măturat Oradea şi împrejurimile, distrugând sute de case şi maşini, a fost surprinsă de mai mulţi orădeni, care au filmat cum vântul de peste 100 km/h a doborât ţiglele de pe acoperişuri, a smuls copaci din rădăcini și a pus la pământ stâlpi de electricitate lăsând în beznă zeci de mii de oameni
Primele date strânse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Bihor arată că sute de clădiri, peste 200 de mașini au fost avariate, iar numărul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe oră.
Peste 1100 de transformatoare au fost avariate, însă Electrica a mobilizat 32 de echipe de intervenții, care au lucrat toată noaptea, iar de miercuri sunt la lucru 53 de echipe.
„Acum mai sunt 200 posturi care nu au fost remediate. Din cei 35.000 de abonaţi, acum au mai rămas fără curent circa 11.000”, susţine prefectul Dumitru Țiplea.
Potrivit prefectului judeţului, Dumitru Ţiplea, furtuna, cu rafale de vânt care au depășit cu mult 100 km/h, fără să fi fost o tornadă propriu-zisă, a avut elemente de tornadă și, în mod cert, a reprezentat o premieră pentru Bihor și pentru Oradea, cel puțin în istoria recentă, adică în ultimii 50 de ani.
Viteza cea mai mare a vântului a fost înregistrată la staţia meteo, de 144 km/h.
„ISU a confirmat că în ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva în zona noastră. A apărut ca de nicăieri și a dispărut la fel de repede, producând pagube uriașe”, a spus Dumitru Țiplea.
Constructorii, voluntari la curăţenie
Primăria Oradea a primit ajutorul mai multor dezvoltatori imobiliari şi firme de construcţii pentru eliberarea de obstacole a principalelor artere de circulaţie în oraş şi a început operaţiunile de refacere a spaţiilor publice şi de înlocuire a mobilierului urban, distrus de vijelie.
Printr-un comunicat transmis presei, primarul Florin Birta s-a declarat solidar cu orădenii afectaţi de furtuna fără precedent care a afectat Oradea în după-amiaza zilei de marţi.
„Regret pierderile suferite de orădenii afectaţi şi, în acelaşi timp, le mulţumesc tuturor orădenilor care se implică pentru curăţarea spaţiilor din jurul propriilor locuinţe", a declarat primarul Florin Birta.
Mai multe firme de construcţii au intervenit în teren încă de marţi seara, venind cu utilaje speciale pentru a curăţa şi a degaja arterele principale din oraş, însă Administrația Națională de Meteorologie a anunţat pentru Oradea un nou cod galben de furtună.