Doi foști șefi de la BCCO Oradea, inculpați de DNA și puși sub control judiciar după „ajutorul” dat lui Victoraș Micula
0Comisarul şef în rezervă Mugurel Poinar, fost şef al BCCO Oradea, şi Alin Tărău, fostul şef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, în prezent şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Oradea, au fost inculpaţi de procurorii DNA și puși sub control judiciar, într-un dosar ce are legătură cu Victoraș Micula, fiul celebrului afacerist Viorel Micula.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 octombrie 2024, față de inculpații: Mugurel Laviniu Poinar , comisar șef de poliție, la data faptelor șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției; Alin-Nicușor Tărău, comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea și în prezent șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea.
Cei doi sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de uzurparea funcției, „dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției”, arată un comunicat al DNA, transmis marți.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„La data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel împreună cu inculpatul Tărău Alin-Nicușor, în calitățile menționate anterior, ar fi emis, deși nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din județul Bihor), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată. În concret, la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpații Poinar Laviniu Mugurel și Tărău Alin-Nicușor ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea”, se arată în comunicatul DNA.
Informațiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.
Laviniu Mugurel Poinar, care deținea atribuții de soluționare a petițiilor, nu ar fi redirecționat cererile avocaților persoanei respective către D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Oradea încălcând astfel prevederile legale.
„Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către B.C.C.O. Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către D.I.I.C.O.T. - Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, se mai arată în comunicatul DNA.
l-ar fi ajutat pe Victoraș Micula cu o „adeverinţa" de informator
Potrivit surselor publicației locale Bihoreanul, aspectele vizate de ancheta procurorilor DNA privesc „certificatul” de bună purtare emis pe numele lui Victor Micula (cunoscut ca Victoraș Micula, fiul milionarului Viorel Micula) în procesul în care acesta e judecat, alături de patru poliţişti acuzaţi că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI.
Documentul, despre care Bihoreanul a mai relatat, este un răspuns al BCCO Oradea, întocmit pe 23 decembrie 2020, în urma unei cereri făcute în aceeaşi zi de Victor Micula, prin avocat, şi arăta că afaceristul ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog.
„Cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”, se preciza în act, potrivit sursei citate
„Adeverinţa" de informator emisă pe numele lui Micula, care l-ar fi ajutat pe acesta la obținerea unei pedepse mai blânde, a ridicat suspiciuni în condiţiile în care rechizitoriul DIICOT Oradea pe numele celor doi traficanţi de droguri arăta că cercetările fuseseră pornite „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la vreun denunţător, martor ori colaborator, în condițiile în care, potrivit Legii 682/2002 privind protecţia martorilor, astfel de persoane sunt „bonificate” cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă pentru propriile belele penale dacă denunţă şi facilitează dovedirea unor fapte grave.
În realitate, Victoraș Micula a fost un simplu informator anonim, pentru care nu existau beneficii, arată sursa citată.
Ce obligații au cei doi foști șefi de la Criminalitate Organizată Oradea pe durata controlului judiciar
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite activități specifice funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar în cazul inculpatului Alin Nicușor Tarău).
„Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, se arată în comunicatul DNA.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.