Cum a scăpat de extrădare un român căutat pentru 62 de spargeri comise în Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român căutat de doi ani de către procurorii austrieci pentru 62 de spargeri de locuinţe şi societăţi comerciale comise pe teritoriul Austriei în 2016 şi soldate cu o pagubă totală care depăşeşte 70.000 euro a scăpat de extrădare din cauza unei erori a autorităţilor judiciare austriece.

Este vorba despre un maramureşean în vârstă de 30 ani, Ioniţă Marius Petre,  căutat de Procuratura St. Polten din Austria încă din 2017 şi prins abia pe 29 mai, în acest an, când a vrut să plece din România prin Punctul de Frontieră Valea lui Mihai, poliţiştii de frontieră care i-au verificat actul de identitate descoperin numele lui în Sistemul Informatic Schengen al Biroului Sirene, ca persoană căutată de autorităţile judiciare austriece.

Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi prezentat, joia trecută, Curţii de Apel Oradea, pentru confirmarea mandatului european de arestare emis pe numele lui în august 2017 de către Procuratura St. Polten pentru 62 de infracţiuni de furt grav prin efracţie, "comise în mod profesionist, şi participare la un grup infracţional organizat”, după cum menţionează documentul. 

Spărgătorii "aspirator"

Potrivit mandatului european de arestare, faptele, în număr de 62, au fost comise în primele 7 luni ale anului 2016, când românul a spart mai multe imobile - sedii de firmă, hale de producţie, locuinţe, magazine -  de unde a luat bani, dar şi bunuri uşor vandabile, telefoane mobile, laptopuri, calculatoare şi scule electrice, o parte din furturi fiind comise în grup, „ca membru la o asociere de mai mult de 2 persoane”. 

"Împreună cu alte două persoane, la data de 14 ianuarie 2016, au sustras de la firma de mobilă Faustmann Mobelmanufaktur GmbH un calculator Macbook în valoare de 2083 euro, un ceas de mână marca KTM în valoare de 500 euro şi bani în numerar în cuantum de 800 euro, deoarece ei au deschis o fereastră a clădirii firmei prin ruperea tensiunii sticlei, au pătruns în clădirea firmei şi au deschis cu forţa încă două uşi", se arată în documentul care descrie unul dintre primele furturi comise de Petre. 

Când nu au găsit nimic valoros, hoţii au spart şi automate de cafea sau răcoritoare, au luat chiar şi ţigări ori mărunţişul găsit pe etajere sau pe birouri. 

Liber la furat

Deşi, de regulă, confirmarea mandatului european de arestare este o procedură formală, de astă dată judecătorul a respins cererea. Motivul? Instanţa a descoperit că documentul transmis de autorităţile austriece încalcă hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din data de 27 mai 2019, care arată că noţiunea de „autoritate judiciară emitentă”, în cazul unui mandat european de arestare şi procedurile de predare între statele membre, poate fi doar o instanţă de judecată, şi nu procurorul, care este expus „riscului de a fi supus, direct sau indirect, unor ordine sau unor instrucţiuni individuale din partea puterii executive, cum este un ministru al justiţiei”. 

Altfel spus, mandatul a fost emis de către un procuror, şi nu de un judecător, aşa cum prevăd reglementările europene în materie judiciară, motiv pentru care judecătorul a stabilit că "nu îndeplineşte cerinţa de legalitate" şi a decis să respingă cererea de executare a mandatului european de arestare, dispunând "punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate".

"Scăpat" şi de români

În faţa judecătorului de la Curtea de Apel Oradea, Petre a promis că va merge singur să-şi rezolve afacerile judiciare pe care le are pe teritoriul Austriei. „Persoana solicitată arată că doreşte să-şi caute un avocat pentru a-şi face apărarea în statul străin şi că se va preda singur la autorităţile judiciare din Austria”, se mai precizează în hotărâre.

Puţin probabil să o facă, însă, în condiţiile în care nu e prima dată când se află pe lista fugarilor. Ioniţă Marius Petre a mai fost pe lista persoanelor urmărite, în 2005, când a dispărut după ce a fost prins cu mai multe furturi comise în România şi a fost prins în 2011, în Spania, unde a fost arestat pentru o scurtă perioadă de timp, după care a dispărut din nou. 

Hoţul a reapărut acasă anul trecut, după ce Judecătoria Baia Mare i-a şters singura pedeapsă care i-a mai rămas neexecutată în România, o condamnare de 1 ani şi 6 luni încasată tot pentru furt în 2007, pentru care intervenise prescripţia.

Tot atunci, numele şi fotografia lui au fost şterse din rândul fugarilor daţi în urmărire de pe pagina Poliţiei Române.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite