Cum îi atrage pe străini o localnică ambiţioasă care a pus pe harta turistică un sat oarecare. „Se minunează când păşesc în ateliere meşteşugăreşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Nichita împreună cu trei turişti veniţi din China. FOTO: Ciprian Şlemco
Mirela Nichita împreună cu trei turişti veniţi din China. FOTO: Ciprian Şlemco

Comuna Dolheşti, din judeţul Suceava, a fost pusă pe harta turistică a ţării de o localnică ambiţioasă. Mirela Nichita a dezvoltat un proiect care le permite turiştilor curioşi să guste din viaţa reală din satele româneşti. Vizitatorii sunt cazaţi la localnici, iau masa cu sătenii, trec pragul atelierelor de cojocărie sau de olărit, se îmbracă în costume tradiţionale şi, dacă vor, culeg fructe şi legume de sezon.

Comuna Dolheşti se află pe Valea Şomuzului, din judeţul Suceava. Zona, deşi frumoasă şi plină de legende, nu are spaţii de cazare şi din acest motiv turiştii o ocoleau. Lucrurile s-au schimbat după ce Mirela Nichita, o localnică ambiţioasă şi energică, a pus bazele unui proiect pe care-l implementează cu ajutorul sătenilor. „Turist în Dolheşti” a luat naştere în 2017.

Programul le oferă posibilitatea vizitatorilor să guste din viaţa la ţară. Turiştii sunt cazaţi acasă la localnici şi mănâncă bucate gătite de ei, iar apoi sunt invitaţi să viziteze atelierele de cojocărie, olărit, ţesătorie. De multe ori, se îmbracă în costume tradiţionale, dansează şi cântă alături de localnici. „Îi mai ducem să viziteze o livadă, o grădină, un solar şi, sigur, îi lăsăm pe ei să culeagă fructele şi legumele. Îi ducem acasă la cei care împletesc coşuri de nuiele, care cos hamuri pentru cai”, ne-a declarat Mirela Nichita. 

Imagine indisponibilă
turist in dolhesti

La Dolheşti există şi un monument istoric: biserica din satul Dolheştii Mari, construită de hatmanul Şendrea, cumnatul lui Ştefan Cel Mare.

“În pădurea satului încă mai există mărturiile transeelor din Primul Război Mondial.(...) Pe dealurile Dolheştiului a avut loc bătălia lui Ştefan cel Mare înainte de înscăunarea în Cetatea Sucevei. Există documente care atestă aceste evenimente. Nu în ultimul rând,  principala bogăţie a nostră sunt oamenii care formează o comunitate unită şi dornică să facă lucruri frumoase pentru Valea Somuzului”, ne-a arătat Mirela.

turist in dolhesti

Turiştii care au ajuns la Dolheşti prin programul dezoltat cu ajutorul localnicilor sunt din China, Japonia, America, Grecia, Austria şi Ungaria. De regulă, se minunează când păşesc în atelierele meşteşugăreşti pentru că nu înţeleg cum au reuşit oamenii locului să pătreze vie tradiţia. Participă cu drag la activităţi şi sunt curioşi să trăiască, măcar pentru câteva clipe, viaţa localnicilor. Se îmbracă cu drag în costume tradiţionale şi îi privesc cu respect şi admiraţie pe cei care le-au cusut.

Mirela ne-a spus că localnicii nu s-au îmbogăţit de pe urma turiştilor, dar sunt bucuroşi să pună umărul la dezvoltarea zonei. „În legătură cu banii câştigaţi de oamenii satului, nu pot spune că au fost venituri decât simbolice deoarece se merge pe promovare şi astfel facem cât mai multe sevicii fără a solicita tarife. Comuna a început să prezinte interes pentru cei care sunt plecaţi şi care speră că se vor întoarce acasă. O văd ca pe o oprtunitate de afacere, ca un generator de venituri. De asemenea, cei care aveau case abandonate se reîntorc la tradiţional şi vor să le renoveze pentru a le introduce în circuite turistice”, a mai spus Mirela Nichita.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite