Ajutorul lui Hayssam rămâne în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ultima înfăţişare s-a prezentat doar Mustafa Tartoussi cu fraţii lui Hayssam şi cu avocaţii
La ultima înfăţişare s-a prezentat doar Mustafa Tartoussi cu fraţii lui Hayssam şi cu avocaţii

Magistraţii orădeni au cerut autorităţilor române să-l caute pe omul de afaceri la el acasă, în Siria.

Magistraţii orădeni au decis să respingă cererea lui Mustafa Tartoussi, omul de afaceri judecat pentru  complicitate la fuga lui Omar Hayssam din ţară.
Judecătorii orădeni au decis să mai solicite, încă o dată, Ministerului Justiţiei, să-l găsească pe sirian. „Cererea lui Mustafa Tartoussi a fost respinsă. A fost trimisă o nouă adresă Ministerului Justiţiei, prin care solicităm să fie localizat Hayssam“, a declarat pentru „Adevărul de Seară”,  ediţia de Oradea, judecătorul Mircea Puşcaş.

Unde se ascunde Hayssam
Instanţa orădeană încearcă astfel să dea de Omar Hayssam pentru a putea fi citat la următorul termen, pe 11 martie. Deşi Ministerul Justiţiei a făcut o serie de demersuri pe lângă autorităţile siriene, pentru a-l localiza pe sirianul condamnat pentru terorism în România, până acum nu a fost primit niciun răspuns. La dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea există o adresă a familiei lui Omar Hayssam, care susţine că omul de afaceri este reţinut într-un centru de detenţie din Siria, motiv pentru care nu s-a putut prezenta la proces. Autorităţile române nu au însă nicio probă în acest sens.

Îl caută şi avocatul
Cel care a solicitat săptămâna trecută iniţierea unor noi demersuri pentru localizarea lui Hayssam este chiar apărătorul acestuia, avocatul Ion Cazacu. El a cerut la ultima infăţişare, care a avut loc săptămâna trecută, miercuri, ca Ministerul Justiţiei să încerce să afle, pe căi diplomatice, unde se află omul de afaceri. Avocatul a invocat în acest sens un tratat dintre România şi Siria care cuprinde şi elemente cu privire la extrădare. „Să reveniţi cu o adresă la autorităţile din Siria, să infirme sau să confirme prezenţa lui Hayssam. În acest fel l-aţi putea localiza şi dumneavoastră  pentru citarea lui şi noi, pentru declaraţii”, a spus Ion Cazacu, apărătorul lui Hayssam, în faţa instanţei orădene. Avocatul susţine că încă nu a vorbit cu clientul lui.

Omar Hayssam, judecat  la Oradea
Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani închisoare pentru implicarea în răpirea a trei jurnalişti români în Irak, este judecat la Oradea pentru că a ieşit ilegal din România. Alături de Hayssam, în acelaşi dosar mai sunt judecaţi doi dintre fraţii omului de afaceri, Omar Mukles, Omar Mahmooud, şi Mustafa Tartoussi, proprietatul unei firme de transport naval din Constanţa, care se presupune că l-a ajutat pe Omar Hayssam să fugă din ţară la bordul navei Iman T. Ultima înfăţişare a avut loc la 25 noiembrie, când procesul a fost amânat pentru luna martie, din cauză că Hayssam nu s-a prezentat nici acum în faţa instanţei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite