VIDEO Intervenţie a jandarmilor la finalul unei piese de teatru în aer liber, pe motiv că actorii au folosit cuvinte jignitoare

0
0

Un echipaj de jandarmi a intervenit la finalul unei piese de teatru jucată, duminică, în aer liber, în Piaţa Unirii din Iaşi, şi le-a cerut celor doi actori care întruchipaseră o fostă profesoară nemulţumită de pensia mică şi un jandarm să se legitimeze, pe motiv că au folosit cuvinte jignitoare în timpul reprezentaţiei.

Un echipaj de jandarmi a intervenit la finalul unei piese de teatru jucată, duminică, în aer liber, în Piaţa Unirii din Iaşi, şi le-a cerut celor doi actori care întruchipaseră o fostă profesoară nemulţumită de pensia mică şi un jandarm să se legitimeze, pe motiv că au folosit cuvinte jignitoare în timpul reprezentaţiei.

Piesa, intitulată ”Huoooo!!!”, a fost jucată duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Iaşi, actorii fiind doi membri ai trupei ”Auăleu” din Timişoara.

Cei doi actori interpretează rolul unei pensionare, fostă profesoară de limba română, care protestează faţă de pensia mică pe care o are, şi rolul unui jandarm venit la faţa locului să asigure ordinea şi liniştea publică.

Spectacolul a durat aproximativ o oră, iar la finalul piesei un echipaj de jandarmi s-a apropiat de actori, cerându-le să se legitimeze, pe motiv că au folosit cuvinte jignitoare în timpul reprezentaţiei.

Discuţiile în contradictoriu au durat câteva minute, iar la un moment dat unul dintre spectatori le-a spus jandarmilor că se autodenunţă, arătându-le actul de identitate. Cei doi actori le-au spus jandarmilor că este vorba despre un act de cultură, iar pentru piesa de teatru organizată la Iaşi există toate aprobările necesare.

Reprezentaţia este inclusă în programul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), manifestare organizată de Teatrul ”Luceafărul” din Iaşi.

În cele din urmă, jandarmii au plecat din zonă, îndreptându-se către Teatrul ”Luceafărul” din Iaşi, pentru a lua legătura cu organizatorii festivalului.

Directorul artistic al FITPT, Oltiţa Cîntic, a declarat pentru News.ro că ”situaţia este absurdă şi că spectacolul oferit la final de jandarmi parcă face parte din spectacolul propriu-zis”.

”Au venit la noi la teatru, am discutat şi le-am explicat că arta nu este o realitate. În cele din urmă nu ne-au dat amendă, dar situaţia este ciudată. Am vorbit apoi şi cu comandantul Jandarmeriei Iaşi, care a înţeles, apoi a râs şi el”, a spus Oltiţa Cîntic.

Ea a mai afirmat că în comedia jucată la Iaşi, Jandarmeria este într-adevăr ironizată, dar că este prezentată şi situaţia societăţii româneşti în ansamblu.

”În piesă, o fostă profesoară de română se plânge de pensia mică. Ea mănâncă parizer şi spune că din cauza sărăciei este nevoită să participe la pomeni. Actriţa are şi un cărucior pentru piaţă după ea. Actorul-jandarm îi scrie un proces-verbal femeii, după care fosta profesoară îi încercuieşte greşelile gramaticale şi îl ironizează”, a spus directorul artistic al FITPT Iaşi, Oltiţa Cîntic.

Ea a adăugat că în spectacol pensionara protestatară primeşte o amendă pentru demonstraţia pe care a iniţiat-o.

”Spectacolul s-a jucat în aer liber în mai multe oraşe din ţară, dar nicăieri nu s-a întâmplat aşa ceva”, mai spune Oltiţa Cîntic.

FITPT, ajuns la a noua ediţie, se desfăşoară la Iaşi în perioada 6-12 octombrie, iar în program sunt incluse 40 de reprezentaţii teatrale jucate atât în aer liber, cât şi în diverse săli de spectacole din municipiu.

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite