Vestigii arheologice din perioada dacică, vândute la talcioc. Cât cerea femeia pe un artefact
0Poliţiştii locali ieșeni de la Serviciul Intervenţii Iași au anunţat că au găsit, duminică, în talcioc, o femeie care oferea spre vânzare, cu preţuri variind între 3 şi 5 lei bucata, vestigii arheologice din perioada dacică, despre care se presupune că sunt din zona Băiceni.

„Astăzi, colegii noștri de la Poliția locală au descoperit în talcioc o persoană care comercializa artefacte ștanțate și ulterior identificate ca fiind din Epoca dacică ! Ele au fost recuperate și urmează să evaluăm dacă mai sunt și altele. Acestea au fost predate la Secția 6 poliție!”, a scris pe Facebook Mihai Chiria, primarul municipiului Iași.
Femeia a fost dusă la Secţia 6 a Poliţiei Municipiului Iaşi pentru continuarea cercetărilor, după ce a fost găsită în talcioc cîteva artefacte etichetate ca fiind din perioada dacică din zona Băiceni, comuna Cucuteni, a precizat, pentru Agerpres, directorul general al Poliţiei Locale, Liviu Zanfirescu.
Ce i-a atras atenția polițistului
Ar fi vorba despre fragmente inscripţionate specific muzeelor, o parte dintre acestea fiind păstrate într-o husă pentru piese auto.
„Astăzi de dimineaţă (duminică), unul dintre poliţiştii de la Servicii Intervenţii a observat că o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani oferea spre vânzare diverse pietre din granit, marmură, ceramică dacică. Colegului nostru i-a atras atenţia că fiecare pietricică avea o inscripţie cu acelaşi scris de mână, exact ca în exponatele care se regăsesc în muzeele de profil. A întrebat acea persoană cu cât vinde acele pietre. I s-a răspuns că între 3 şi 5 lei. Poliţistul local s-a gândit că ceva nu e în regulă şi a condus acea persoană la Secţia 6 Poliţie", a explicat Liviu Zanfirescu.
De unde avea femeia artefactele
El a completat că ancheta, cel mai probabil, va fi făcută de Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Iaşi.
„Persoana respectivă a motivat că are acele pietre, 38 la număr, de la o persoană la care a făcut curăţenie. Cert este că astfel de vestigii nu aveau ce căuta într-un talcioc. Ele pot proveni fie de la un muzeu, de la o colecţie, de la o universitate", a subliniat directorul general al Poliţiei Locale Iaşi.