Un student a murit la prima internare din viaţa lui, iar o bacterie din spital ar putea fi cauza. Medic: „A fost o complicaţie extraordinar de rară“
0
Un student de 22 de ani, internat pentru prima dată, a murit la cel mai mare spital din Moldova. Iulian V. Amariei şi-a pierdut viaţa în urma unei complicaţii care i-a afectat toate organele interne. Prietenii tânărului spun că starea pacientului s-a degradat după o infecţie cu Clostridium difficile. Reprezentanţii spitalului arată că originea complicaţiei nu poate fi încă precizată.
Iulian V. Amariei, un tânăr de 22 de ani din Botoşani, student al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, şi-a pierdut viaţa în condiţii suspecte la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Internat pentru prima dată într-un spital, aşa cum arată apropiaţii săi, Iulian a murit luni, 27 februarie, după trei săptămâni de internare. Momentan, nici la conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” şi nici la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi nu a fost depusă nicio reclamaţie din partea familiei. Prietenii tânărului susţin însă că demersurile în acest sens vor fi iniţiate de rude după înmormântare.
„Acum părinţii şi fraţii sunt distruşi şi se ocupă de înmormântare. După înmormântare, cel mai probabil săptămâna cealaltă, vor formula o plângere în care vor reclama mai multe aspecte din îngrijirea pacientului, pornind de la faptul că spitalul nu asigură condiţii de curăţenie şi igienă, care să împiedice infecţiile nosocomiale. Eu, prietenul lui Iulian, alături de fratele lui Ovidiu, vrem să şi ieşim în stradă pentru că nu ni se pare normal să intri pentru prima dată în viaţa ta în spital şi să nu mai ieşi de acolo viu”, a arătat Andrei B., unul dintre prietenii pacientului care şi-a pierdut viaţa.
Internat de trei săptămâni
Iulian V. Amariei a fost internat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi pe 6 februarie, în secţia clinică de gastroenterologie, cu diagnosticul de hemoragie digestivă inferioară. Vineri, 24 februarie, studentul le-a transmis ultimul mesaj prietenilor săi, scriindu-le pe pagina personală de Facebook: „Vreau să vă mulţumesc din suflet şi din inimă pentru tot ceea ce aţi făcut în această perioadă foarte dificilă din viaţa mea. Fie cu un singur gând, mesaj sau chiar donare de sânge. Acum mă aflu la chirurgie, am două zile de la operaţie şi sper ca încet-încet să îmi revin şi să mă pun pe picioare. M-a impresionat profund mobilizarea voastră! Aveţi grijă de voi şi multă sănătate. Doamne ajută“.
Luni, 27 februarie, tânărul şi-a pierdut viaţa în urma unei complicaţii rare, enterită necrozantă postoperatorie formă gravă, care i-a atins majoritatea organelor interne, după cum au arătat medicii. „Este o complicaţie extraordinar de rară, cu o extindere nemaiîntâlnită, pentru că semne sunt nu numai la nivelul intestinului subţire sau al colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac şi pulmonar. Eu nu aveam cum să-mi închipui o aşa evoluţie de-a dreptul dramatică“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, medicul care l-a operat pe pacient.
„Nu am argumente obiective cu care să probez că a fost sau nu a fost o infecţie nosocomială“
Tânărul a fost operat pe 22 februarie de profesorul Georgescu după ce, în urma unor investigaţii, s-a constatat că sângerarea se produce la nivelul tubului digestiv, respectiv la nivelul ileonului terminal (n.r. - partea finală a intestinului subţire), fără a se cunoaşte şi cauza sângerării.

„Atunci a fost un noroc că s-a identificat un diverticul Meckel ca sursă a sângerarării şi a putut fi rezecat. Operaţia a fost simplă şi fără probleme. În primele 48 de ore postoperatorii pacientul a avut o evoluţia bună, cu reluarea tranzitului intestinal. În noaptea de sâmbătă spre duminică, starea pacientul s-a degradat, a fost dus în ATI şi tratat cum trebuie. Duminică, în cursul dimineţii, starea era bună, mulţumitoare, pacientul era echilibrat. În cursul după-amiezii au revenit complicaţiile, mai ales hipotensiune, şi pe la ora 18 a trebuit să reintervenim să vedem ce se întâmplă acolo. Când am deschis pacientul a doua oară, am identificat aceste fenomene ale enteritei necrozante, care erau deasupra oricărei resurse chirurgicale“, a mai subliniat chirurgul ieşean.
Potrivit medicului, momentan încă nu se cunoaşte cauza complicaţiei care i-a adus sfârşitul tânărului din Botoşani şi, cel mai probabil, doar rezultatele examenului histopatologic vor putea lămuri originea sa. Astfel, cu toate că prietenii lui Iulian au postat mai multe mesaje pe Facebook prin care arată că tânărul şi-ar fi pierdut viaţa din cauza unei infecţii nosocomiale, medicul curant al bolnavului este rezervat şi arată că nu are probe care să demonstreze că tânărul şi-a pierdut viaţa din această cauză. „Nu am argumente obiective cu care să probez că a fost sau nu a fost o infecţie nosocomială. Pe perioada internării la gastroenterologie s-au identificat semne de Clostridium, dar pacientul a fost tratat şi semnele clinice erau favorabile. Semnele biologice, respectiv toxina, se mai păstrează în organism încă 30 de zile. Numai pe acest lucru nu pot invoca o relaţie de cauzalitate“, a mai arătat directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.
Potrivit chirurgului, enterita necrozantă postoperatorie, în formă gravă, pot fi determinată de mai mulţi factori. „În cazul de faţă, cert este că această enterită a dus la un fenomen de coagulare intravasculară, care a dus la insuficienţă multiplă de organ. De la debutul acestei complicaţii şi până la pierderea bolnavului s-au scurs mai puţin de 24 de ore, încât din punctul acesta de vedere trebuie să subliniez că nu pot incrimina vreun germene sau altceva“, a specificat profesorul.
Iulian V. Amariei va fi înmormântat joi, 2 martie, la Biserica Izvorul Tămăduirii din Botoşani. Ceremonia religioasă va începe la ora 11.00.
Citeşte şi: