Scriitorul Răzvan Petrescu, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză acordat de „Ziarul de Iaşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul a fost alegerea unui juriu format din personalităţi din domeniul literar, urmând a primi distincţia vineri, 4 mai, în Sala „B.P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi.

Răzvan Petrescu va primi premiul pentru cartea „Mandarina”, apărută la Editura Curtea Veche. El a fost selectat de un juriu format din Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Tot vineri, în cadrul aceleiaşi ceremonii, vor fi acordate şi două premii pentru debut. Acestea vor fi înmânate scriitorilor Sorin Grigoruţă, asistent cercetare ştiinţifică la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, şi Cristina Preutu, asistent universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Răzvan Petrescu e un scriitor scump la vedere. Publică destul de rar dar când o face are succes de public şi de critică, reuşind totodată să primească şi premii literare importante. Ca dramaturg a luat premiul UNITER, ca prozator a fost recompensat la fiecare carte. Este, incontestabil, un maestru al prozei scurte. Povestirea e un gen literar foarte pretenţios şi foarte dificil: trebuie să ştii să scrii dens, percutant, să variezi subiectele, situaţiile, personajele. „Mandarina”, volumul pe care Ziarul de Iaşi l-a premiat acum, este una din cele mai bune cărţi de proză apărute la noi în ultima vreme. Scriitorul are abilitatea să varieze registrele narative şi mai are o calitate rară: are umor, de care se serveşte cu inteligenţă şi măsură. Cred că juriul a făcut o alegere cât se poate de fericită iar premiul pe care îl acordăm înseamnă, bineînţeles, şi o invitaţie la lectură”, punctează Alexandru Călinescu, preşedintele juriului.

La rândul său, scriitorul consideră că acest premiu este o surpriză şi că nici măcar nu se aştepta să fie nominalizat. „Este un premiu foarte valoros, care mă onorează şi mă bucură neruşinat de tare, cu atât mai mult cu cât nu mă aşteptam nici măcar să fiu nominalizat, darămite să câştig, şi nu mă aşteptam pentru că sunt un om modest, dar nu prin definiţie, ci din pură neîncredere în propriile forţe – îndoiala este însă singura care te face să mergi mai departe, e adevărat, cu greu, dar te tot duci, explorezi, vezi lumea. Am încă-n minte lista nominalizaţilor, pe doi îi cunosc personal, sunt oameni extraordinari şi, la fel precum ceilalţi, scriitori de mare calibru, or, să fii declarat cel mai bun dintre ei arată că juriului nu i-a fost deloc uşor, că membrii lui au petrecut ore-n şir în dezbateri, că poate s-au şi aprins ori s-au certat, sau că, cel mai probabil, s-au înşelat asupra premiantului, lucru pentru care le mulţumesc din suflet”, a declarat câştigătorul din acest an, Răzvan Petrescu.

Scriitorul s-a născut în 1956, este absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, profesează opt ani ca medic, iar în 1986 este descoperit de criticul literar Mircea Martin şi frecventează cenaclul Universitas până în decembrie ’89. Renunţă la medicină în 1990 şi lucrează la revistele Cuvintul şi Amfiteatru, apoi la editurile Litera, All şi Curtea Veche Publishing. Publică o serie de volume de proză scurtă şi primeşte o serie de premii literare, printre care şi Cartea Anului la Salonul Naţional de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de proză a anului şi premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, aflat la cea de-a XV-a ediţie, a fost înfiinţat în 2004 din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite