Reţineri în urma anchetei DIICOT la Primaria Iaşi. Sunt vizate nume grele din administraţia şi presa locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul ridicat în Sărărie pe terenul concesionat de Primăria Iaşi în condiţii suspecte  FOTO ziaruldeiasi.ro
Blocul ridicat în Sărărie pe terenul concesionat de Primăria Iaşi în condiţii suspecte  FOTO ziaruldeiasi.ro

În acelaşi dosar, potrivit unor surse din anchetă, alte şapte persoane, printre care şi fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, au fost puse sub control judiciar.

Patru persoane au fost reţinute, marţi dimineaţă, în urma anchetei DIICOT la Primăria Iaşi. 

Dosarul, care a pornit de la imobilul construit de familia Asimionesei, patroni ai ziarului „Bună Ziua Iaşi”, pe un teren concesionat de Primăria Iaşi, vizează numele grele din administraţia şi presa locală din Iaşi. 

Notari, avocaţi, funcţionari înalţi din administraţia locală au fost audiaţi luni, 26 aprilie, până târziu în noapte.

În cursul aceleiaşi zilei, au fost făcute 24 de percheziţii domiciliare, apoi au fost aduşi la audieri şefi din administraţia locală în frunte cu Gabriel Harabagiu, actual city manager al municipiului. 

Până la ora publicării acestei ştiri, patru persoane au fost reţinute în dosar: patronul BZI, Claudiu Asimionesei, fostul arhitect al oraşului, Alexandru Mustiaţă, notarul Răzvan Ionuţ Costin şi inspectorul de la Serviciul GIS Cadastru, Victor Gavriluţă. Acesta din urmă este unul dintre angajaţii vechi ai Primăriei Iaşi.

Potrivit unor surse din anchetă, alte şapte persoane, printre care şi fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, au fost puse sub control judiciar.

Luni, 26 aprilie, reprezentanţii Primăriei Iaşi transmiteau prin intermediul unui comunicat de presă că actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi au fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an. 

Primarul Mihai Chirica a fost audiat luni, 26 aprilie, timp de mai multe ore la DIICOT într-un dosar vizând concesiunea unui teren în Sărărie, teren pe care familia Asimionesei a ridicat un bloc, deşi se angajase prin contract să construiască o pensiune. Mihai Chirica ar fi fost inculpat în acest dosar, mai scrie sursa citată. 

    

Bloc în loc de pensiune

Potrivit unui comunicat de presă emis de DIICOT, ancheta vizează infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Concret, ancheta se referă la un teren din zona Copou, care ar fi fost cedat de Primăria Iaşi către familia Asimionesei, printr-un contract de participaţiune, notează presa locală. 

Teoretic, acolo ar fi trebuit să se construiască o pensiune şi un sediu de birouri. Însă, în realitate, a fost construit un bloc cu cinci etaje.

Contractul a iscat un scandal public care a căpătat şi conotaţii politice, în condiţiile în care liderii PNL Iaşi de la acea vreme solicitaseră rezilierea contractului. 

„Vedem că firma care a preluat concesiunea terenului nu respectă obiectivele declarate în contractul din 2005. În contract scrie că se vor face spaţii de cazare (pensiune) si sediu firmă. În acest moment, firma care a preluat concesiunea anunţă că face blocuri. Aşadar, avem toate elementele unei fraude masive, pe spinarea ieşenilor: un bun al oraşului înstrăinat pe nimic, un contract extrem de dezavantajos pentru primărie şi, colac peste pupăză, nici măcar prevederile iniţiale ale contractului nu se respectă”, declara Marius Bodea, fost şef al PNL Iaşi.

În schimb, într-un punct de vedere, reprezentaţii firmei susţineau că vânzarea apartamentelor este legală.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Studiu MIT: Distanţarea socială nu are efect împotriva infectării cu SARS-CoV-2

Johnson, confruntat cu un scandal uriaş după o replică spusă la nervi: „No more fucking lockdowns! Să se strângă cadavrele cu miile” 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite