Regulile unui periaj dentar corect. De ce trebuie să periezi inclusiv gingiile şi limba atunci când te speli pe dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Periajul dentar corect se execută dinspre gingie spre dinţi FOTO Shutterstock
Periajul dentar corect se execută dinspre gingie spre dinţi FOTO Shutterstock

Periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi, timp de trei minute, garantează o igienă dentară corectă, care nu încurajează apariţia afecţiunilor orale.

Problemele de sănătate orală apar de multe ori la persoane care nu practică o igienă dentară corectă şi constantă. 

Un periaj gingivo-dentar corect presupune perierea dinţilor timp de cel puţin trei minute. În plus, pentru a înlătura bacteriile, medicii arată că trebuie periate inclusiv limba şi gingiile.

Bacteriile sunt principala cauză afecţiunilor parodontale. Medicii stomatologi arată că gingivita şi parodontita sunt rezultatul interacţiunilor dintre placa bacteriană din cavitatea orală şi mijloacele de apărare ale organismului. 

Specialiştii subliniază că placa bacteriană este un conglomerat de bacterii, prezenţa acestora favorizând apariţia unor boli parodontale.

„Bolile parodontale pot fi prevenite, în primul rând, prin îndepărtarea bacteriilor de pe dinţi şi gingii. Acest lucru se poate realiza numai prin efectuarea unui periaj gingivo-dentar corect”, a arătat dr. Liviu Zetu, stomatolog ieşean. 

Medicul arată că pentru un periaj corect trebuie să folosim o periuţă de dinţi cu peri supli, cu care curăţăm dinţii şi masăm gingiile de două ori pe zi. Potrivit specialiştilor, un periaj corect durează între 3 şi 5 minute. Stomatologii mai arată că periuţa de dinţi trebuie schimbată o dată la trei luni. Placa bacteriană depusă în cavitatea orală ete eliminată în proporţie de peste 85% de acţiunea mecanică a periuţei şi doar 15% de acţiunea pastei de dinţi. 

Potrivit medicului ieşean, periajul dentar se realizează pe toate feţele dinţilor. Periuţa se aplică iniţial pe gingii şi apoi se deplasează spre dinţi, insistând la marginea gingivală şi la spaţiile interdentare. Stomatologii recomandă curăţarea acestor spaţii în fiecare seară şi folosirea aţei dentare, în cazul dinţilor foarte apropiaţi. 

Periajul dentar corect presupune şi periajul feţei dorsale a limbii, cu periuţe speciale. După finalizarea periajului dentar, pasta de dinţi se îndepărtează prin clătire energică cu apă. Persoanele care poartă aparate dentare, implante dentare sau diferite lucrări protetice, trebuie să urmeze indicaţiile medicilor curanţi în vederea supravegherii plăcii bacteriene. 

Spălatul dinţilor împiedică resturile alimentare să acţioneze asupra danturii. Potrivit medicilor, vinul roşu, cafeaua, sau tutunul pot schimba culoarea dinţilor, în timp ce unele alimente dure, precum covrigii, alunele sau seminţele, îi pot deteriora. 

Potrivit studiului „Zâmbeşte România” publicat în 2014, românii folosesc puţin peste un tub de pastă de dinţi pe an şi îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la doi ani. 

Citeşte şi:

Românii se spală pe dinţi doar dimineaţa. Lipsa timpului, motivul principal

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite