Procurorii DNA au descins la UMF Iaşi, de unde ridică documente legate de scandalul admiterii studenţilor străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul declanşat în urmă cu două zile, cu privire la o posibilă fraudă în ceea ce priveşte admiterea studenţilor străini la Universitatea din Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, ia amploare. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a intrat pe fir şi a început să ridice probe.

Joi dimineaţă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - serviciul teritorial Iaşi au descins la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), de unde au început să ridice o serie de documente legate de admiterea studenţilor străini.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, există indicii că la admiterea studenţilor străini s-ar fi produs fraude care, de altfel, au şi declanşat, în urmă cu două zile, protestele unor studenţi marocani. Aceştia au acuzat conducerea UMF Iaşi că face "manevre" cu dosarele de admitere şi că s-au pomenit că nu mai sunt pe liste, deşi iniţial erau.

Rectorul UMF şi-a dat demisia

Rectorul interimar al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF), prof. dr. Dragoş Pieptu, şi-a dat demisia. Profesorul a renunţat la conducerea instituţiei de învăţământ superior pe fondul scandalului provocat de reevaluarea dosarelor studenţilor străini, admişi în vară pe locurile cu taxă în valută, puse la dispoziţie de universitate. UMF Iaşi se află zilele acestea în mijlocul unui accident diplomatic fără precedent, după ce câteva sute de studenţi străini au fost declaraţi admişi în urma admiterii din vară, dar ulterior au fost retraşi de pe listele oficiale. 

Dacă iniţial, problema a fost sesizată doar în rândul studenţilor marocani, miercuri seara, fostul rector interimar a precizat că, de fapt, în această situaţie se află şi tineri din Italia, Polonia, Franţa şi Israel. „Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele studenţilor vor fi reevaluate până luni, pe 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, a declarat prof.dr. Dragoş Pieptu, rectorul UMF Iaşi.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că situaţia sesizată la UMF „este o fraudă la nivelul personalului administrativ al UMF Iaşi”. „Acesta a făcut o fraudă cu dosarele de înregistrare al studenţilor străini, cu punctajele. Vor fi sesizate, dacă nu s-au autosesizat deja, şi organele de urmărire penală”, a acesta. Potrivit ministrului, fostul rector interimar, prof. dr. Dragoş Pieptu, a fost cel care s-a autosesizat şi care a cerut intervenţia ministerului.

După anunţul din seara zilei de miercuri, 21 octombrie, potrivit căruia prof. dr. Dragoş Pieptu şi-a anunţat demisia din funcţia de rector interimar al UMF Iaşi, acesta a transmis corespondentului „Adevărul” o serie de precizări cu privire la decizia sa:

1. Este o demisie de onoare şi nu o demisie din culpă. Nu vorbim de asumarea unor fapte, ci de recunoaşterea gravităţii lor, printr-un gest simbolic, al demisiei. Subliniez, o dată în plus, că eu sunt cel care am depistat problemele, sesizând imediat acest fapt responsabililor din Ministerul Educaţiei – este un adevăr confirmat public, în faţa mass-media, de domnul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Aşadar, nu e vorba de o asumare, ci de un gest firesc lumii civilizate în care noi toţi dorim să trăim. 

2. Corpul academic al Universităţii nu este implicat, în niciun fel, în vicierea procesului de admitere – din nou, un aspect extrem de important subliniat de dl. ministru Cîmpeanu. Este un adevăr care îmi doresc să fie înţeles cu maximă claritate de către opinia publică. 

3. Reevaluarea dosarelor candidaţilor străini se va finaliza până luni, 26 octombrie, iar procesul de înmatriculare va fi încheiat în data de 2 decembrie. Subliniez convingerea mea că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi nu vor intra niciodată studenţi care nu şi-au câştigat prin merit acest drept. Altfel spus, am încercat o dată în plus să dovedesc că nu banii sunt cei care contează ci calitatea actului educaţional şi, mai departe, calitatea medicilor care ies de pe băncile şcolii noastre. 

4. În speţa care a făcut subiectul a numeroase articole de presă în ultimele zile nu este vorba de un prejudiciu material provocat Universităţii sau pe care Universitatea l-ar provoca. Dacă, în urma reevaluării dosarelor candidaţilor, vor exista persoane plătitoare de taxă care au fost respinse, taxele plătite de aceste persoane le vor fi returnate integral, aşa cum este prevăzut nu doar de reglementările Universităţii, dar şi de rigorile firescului într-o ţară civilizată. 

5. Există în schimb un prejudiciu de imagine suferit de Universitate şi este de datoria mea, ca rector interimar, să mi-l asum, ca un gest de onoare şi să-l regret, ca dascăl al acestei şcoli. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite