Proces inedit la Iaşi. „Dani” nu mai suportă să fie femeie şi cere să devină bărbat în acte

Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ziaruldeiasi.ro
FOTO ziaruldeiasi.ro

S-a născut într-un corp de femeie, dar spune că trăieşte şi gândeşte ca un bărbat. Iar acum îşi doreşte ca identitatea sa masculină să fie oficial recunoscută şi în acte, motiv pentru care s-a adresat instanţei. În acest articol îi vom spune „Dani”, pentru a-i proteja identitatea.

Dani, care în prezent este femeie în acte, cere printr-un proces inedit în instanţă să devină bărbat. Este primul caz de acest tip în cadrul instanţelor ieşene şi printre puţinele cazuri la nivel naţional. Mărturiseşte că încă de la o vârstă foarte fragedă a realizat că ceva este diferit la el, deşi, copil fiind, nu deţinea cunoştinţele necesare despre aceste aspecte. 

În demersul său în instanţă va fi reprezentat în faţa judecătorilor de două avocate din Iaşi - Gianina Vera Poroşnicu şi Bianca Daniela Ştefan. 

Pe Dani, relaţiile cu ceilalţi din jur au fost cele care l-au făcut să înţeleagă, încă de la o vârstă fragedă, că nu se simte bine într-un corp de femeie. 

„În contextul socializării cu alţi copii, am realizat că există diferenţe clare între modul meu de a gândi şi restul persoanelor de aceeaşi vârstă cu care interacţionam, manifestând o predilecţie evidentă şi constantă de a purta haine pentru băieţi, de a juca jocuri destinate băieţilor, de a petrece timpul cu băieţii, în forul meu interior formându-se încă de atunci convingerea că acel grup, cel al băieţilor, este grupul de care aparţin”, mărturiseşte Dani, potrivit „Ziarului de Iaşi”. 

Practica CEDO, încurajatoare

Astfel de cazuri sunt din ce în ce mai dese în România, însă puţine sunt cele care chiar ajung în instanţă. Foarte puţine sunt persoanele care îşi revendică drepturile, deşi ele există. Nu este imposibil de realizat, spune avocata Gianina Vera Poroşnicu. 

„Practica CEDO este încurajatoare, de acolo vine suflul. Din cauza mentalităţii generale din societate, persoanele în cauză foarte greu îşi revendică drepturile, dar ele există. Sunt foarte clar prevăzute şi de legislaţia noastră”, a declarat pentru „Adevărul”  avocata Gianina Vera Poroşnicu, cea care o va reprezenta pe Dani în faţa judecătorilor.

Potrivit acesteia, legislaţia din ţara noastră este foarte bine aliniată legislaţiei comunitare europene. Aşadar, România nu are o problemă în ceea ce priveşte legislaţia, ci în ceea ce priveşte lipsa de practică a instanţelor. „Dacă vor fi probleme, vor ţine de faptul că instanţele nu au precedente. Şi ele sunt în degringoladă. Nu e ca divorţul, ca partajul, unde ai mii de discuţii, de cazuri şi păreri. Aici vii pe un teren nou”, mai spune avocata Gianina Vera Poroşnicu. 

Medicii, interesaţi de asemenea demersuri juridice

Ambele avocate care îl vor reprezenta pe Dani în instanţă s-au pregătit pentru acest caz citind literatura de specialitate şi participând la seminarii de profil pentru a înţelege mai bine problema clientei(ului) lor. 

La evenimentele de profil, avocatele au intrat în contact şi cu medicii care s-au arătat deschişi şi interesaţi de astfel de demersuri juridice. Mai ales că în ultimii ani se confruntă şi ei cu mai multe cazuri de acest tip. 

„Încurajatoare este toată practica CEDO, pe care eu am studiat-o. Am mers şi la simpozioane naţionale. Doctorii s-au arătat foarte interesaţi de demersurile juridice. Mulţi dintre ei au spus că vor să mă contacteze, în interes de serviciu, tocmai pentru a afla cât mai multe şi pentru a-şi îndruma pacienţii, pentru că au astfel de pacienţi. Pentru ei, a fost încurajator că există deja o acţiune pe rol”, a adăugat avocata Gianina Vera Poroşnicu. 

Legea există, dar nu şi acceptarea în societate

Dani mărturiseşte că standardele sociale din perioada copilăriei şi a adolescenţei au determinat ignorarea preferinţelor sale, pentru că nu erau luate în serios, şi nici acceptate de cei din jur. „Detestam de atunci să fiu forţat să port haine pentru fete sau să fiu în mod obligatoriu implicat în activităţi destinate doar fetelor, pentru a adera la normele sociale de gen. Pe toată perioada copilăriei, adolescenţei mele şi chiar maturităţii mele, am întâmpinat doar dificultăţi în încercarea de a realiza tranziţia socială”, explică Dani, potrivit sursei citate. 

În tot acest timp a păstrat un aspect cât de masculin posibil. Însă, toate persoanele din jurul său considerau că aceasta este doar o deviaţie de comportament, în încercarea de a ieşi în evidenţă. „De fapt, fundamentul comportamentului meu, al preferinţelor mele exteriorizate se afla în modul în care mă simţeam în interior. Simţeam că sunt bărbat, dar natura biologică s-a opus realei mele identităţi de gen”, mai spune Dani. 

Toate acestea au dus la o adevărată izolare socială. Din aceste motive este important să se creeze un precedent, care să reprezinte, de fapt, o speranţă pentru celelalte persoane care se află în aceeaşi situaţie ca Dani. 

„Sperăm să se creeze un precedent care să fie un deschizător de drumuri. Să acceptăm. De la cutumă se pleacă. De la faptul că oamenii aceştia se simt neacceptaţi într-o societate care este religioasă, retrogradă, ca şi gândire - vis a vis de probleme acestea, că altfel nu fac eu aprecieri. La noi lucrurile sunt legiferate, dar nu sunt puse în practică. Asta ce înseamnă? Că avem o mentalitate încă retrogradă, care încă nu-i primeşte pe cei care sunt în situaţia aceasta”, ne-a mai declarat avocata Gianina Vera Poroşnicu. 

Disforie de gen şi tratament hormonal

A crescut fără prea mulţi prieteni în jurul său sau fără relaţii romantice, izolat în adevărul său despre identitatea care nu-i era recunoscută în societate. Mai târziu însă, când s-a înscris la facultate, a întâlnit oameni care i-au acceptat identitatea. Aşa, prin susţinerea morală a profesorilor şi a colegilor, a reuşit să se exprime mai liber.

Mai mult, a fost la medici specializaţi care l-au diagnosticat cu disforie de gen şi i-au recomandat tratament hormonal specializat cu testosteron injectabil. Rezultatele medicaţiei nu au întârziat să apară. Dani se transforma vizibil în bărbat: vocea i s-a îngroşat, i-a apărut părul facial, sânii i s-au atrofiat şi i-a crescut masa musculară.

În buletin femeie, în viaţă bărbat

Deşi totul părea normal, problemele nu încetau să apară atunci când trebuia să intre în contact cu diferiţi funcţionari publici, de exemplu. Motivul îl constituia banalul act de identitate. Pe buletin era femeie, iar în faţa ghişeului se prezenta un bărbat. 

„Am întâmpinat situaţii în care nu am ştiut cum să reacţionez sau ce explicaţii să ofer, ori m-am văzut nevoit să ofer detalii despre aspecte private ale vieţii mele când, comparând datele existente în acte cu persoana mea şi aspectul meu fizic, persoanele cu atribuţii de verificare a actelor au refuzat să accepte că sunt într-adevăr actele mele, fapt ce mi-a creat numeroase probleme şi greutăţi în situaţii cât se poate de normale”, spune Dani.

Acesta a fost şi motivul pentru care s-a adresat instanţei de judecată. „Întotdeauna mi-am dorit să port un prenume care să reflecte personalitatea şi identitatea mea de gen, iar nu o poreclă sau un prenume neutru, pentru a răspunde normelor”, a conchis Dani. 

După recunoaşterea genului în instanţă, parafată cu un nou certificat de naştere şi buletin, Dani ar avea posibilitatea să evite discriminarea, hărţuirea şi stigmatizarea din societate. Nu s-a operat pentru schimbare de sex, dar face tratament hormonal. În cazul de faţă, avocatele lui Dani au depus la dosar cazuri asemănătoare atât naţionale, cât şi internaţionale, soluţionate în favoarea clienţilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bătaie în trafic la Cluj-Napoca în urma unui accident. Şofer luat la pumni şi trântit pe jos | VIDEO

UPDATE Grevă spontană: Niciun tren nu mai pleacă din Gara de Nord. 109 trenuri sunt afectate şi în 54 de staţii activitatea este oprită

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite