Patru trucuri pentru a învinge cumplita depresie post-concediu. Ce trebuie să facă un angajat abia întors de la Amsterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revenirea la serviciu după o vacanţă poate duce la depresie
Revenirea la serviciu după o vacanţă poate duce la depresie

Întoarcerea din vacanţă are efecte asupra organismului, dar mai ales asupra randamentului la locul de muncă. Revenirea din locurile de vis si amintirea clipelor relaxante fac ca primele zile de muncă să fie un chin, diagnosticat ca atare de psihologi, prin formula „sindromul de depresie post-concediu“.

Psihologii spun că există o serie de stări prin care trec majoritatea celor reveniţi din vacanţă. „În general, după întoarcerea din vacanţă, oamenii au dureri de cap, devin apatici, somnoroşi, fără chef şi energie, le lipseşte concentrarea şi sunt nostalgici. Toate acestea sunt simptomele a ceea ce psihologii numesc sindromul de depresie post-concediu. Acestea sunt normale şi, în medie, durează cam o săptămână’’, spune psihologul ieşean Daniela Mitrofan.

Pentru a face faţă cu brio întoarcerii la rutină, specialiştii recomandă patru trucuri: 

1. Revenirea din vacanţă să se facă cu 2-3 zile înainte de ziua programată pentru reluarea serviciului. Este ideal ca, înainte de prima zi la job, angajatul să reia uşor-uşor activităţile de zi cu zi: cumpărăturile, ordinea în casă, exerciţiile fizice sau lectura.

2. Rememorarea şi împărtăşirea clipelor frumoase din concediu. Acest truc poate schimba modul de a vedea lucrurile, oamenii, rutina viitoare. Conversaţiile pe tema concediului cu rudele, colegii sau prietenii ar putea chiar ajuta şi la întărirea relaţiilor. 

3. Concentrare cu ochii închişi, în pauzele de la serviciu, cu privire la momentele frumoase din vacanţă. Acest truc poate fi folosit şi ca o modalitate de recompensare. O sarcină dusă la bun sfârşit şi 5 minute cu ochii închişi despre cele mai frumoase amintiri. Astfel, angajatul îşi poate întări convingerea că are acces în interiorul său la o vacanţă continuă pe care nimeni nu i-o poate interzice. 

4. Adaptarea unei activităţi realizate în concediu la programul post-vacanţă. Vacanţa din care tocmai s-a întors poate aduce mici schimbări benefice în viaţa angajatului. Dacă de exemplu, abia s-a întors din Amsterdam, oraş în care se circulă preponderent cu bicicletele, poate pune în practică ce a văzut acolo şi folosească mai mult transportul pe două roţi. Astfel, s-ar putea alimenta, în plus, şi cu senzaţia reconfortantă că are mai multă grijă de mediul înconjurător şi de sănătatea sa, ar putea înţelege că oamenii pot fi fericiţi şi fără prea multe lucruri materiale. 

Vă mai recomandăm:

Iaşi: Psihiatrii sunt alarmaţi de numărul mare de persoane care au depresie. Ascultă mărturiile celor care suferă de această boală (VIDEO)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite