Oraşul din România unde a fost micşorat preţul gigacaloriei. „Este pentru prima dată după Revoluţia din 1989“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali din Iaşi au aprobat luni, 6 martie, tarife mai mici la energia termică livrată populaţiei şi persoanelor juridice care depind de sistemul centralizat. Noile tarife se vor regăsi în facturile din martie, susţin şefii Primăriei.

Ieşenii racordaţi la sistemul centralizat vor plăti mai puţin pe serviciile oferite de Veolia, compania care asigură furnizarea energiei termice în oraş.

Consilierii locali au votat astăzi modificarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică. Concret, noile tarife percepute pentru energia termică vor fi de 245 lei pentru o gigacalorie livrată populaţiei şi 254 lei pentru gigacaloria livrată agenţilor economici. Practic, preţul gigacaloriei achitat de populaţie va fi cu 9 lei mai mic.

„Este prima dată după revoluţia din 1989 şi cred că este pentru prima dată în istoria acestui stat când reuşim să scădem preţul gigacaloriei. Este o scădere care vine pe fondul creşterii preţului la combustibil pe de o parte şi pe de altă parte a creşterilor salariale. Scăderea s-a făcut printr-o muncă pe cinci ani, prin eficientizarea sistemului, reducerea pierderilor din reţea, investiţiile în eficientizarea producerii energiei termice. Cumulat, toate acestea au dus la o eficienţă economică a sistemului care se vede acum în ce plăteşte fiecare. Suntem singurul oraş din România şi sper să devenim un exemplu“, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Cu toate acestea, documentele din spatele hotărârii arată o altă realitate. Compania Veolia reclamă pierderi mari şi lipsa clienţilor care să asigure consumul stabilit la momentul preluării sistemului, în 2012. „După realizarea bilanţului energetic de către Delegat (n.r. Veolia) prin Avizul nr. 331315/2015, (...) ANRSC a recunoscut pierderile reale de energie termică în reţelele de transport şi distribuţie exploatate de Delegat. Acestea sunt mai mari decât cele luate în considerare la stabilirea Tarifului, respectiv Tariful Transport şi Tariful de Distribuţie. Astfel, pierderile de energie termică din reţelele de transport sunt mai mari cu 320,22%, iar pierderile de energie termică din reţelele de distribuţie sunt mai mari cu 12,16%“, se arată în adresa înaintată de Veolia către Primăria Iaşi.

Compania mai transmite că „prin neaplicarea în Tarif a consumurilor reale, până la data de 31 decembrie 2016, delegatul va înregistra pierderi de 64,89 milioane de lei“. Principalul motiv invocat de companie pentru aceste pierderi este „gradul de uzură avansat al reţelelor“. Practic, în tot acest timp, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat au plătit un preţ calculat pe nişte pierderi estimate greşit.

Furnizorul de agent termic a mai arătat şi că din 2012, de la preluarea sistemului „nu s-a atins, în pofida eforturilor, nici nivelul de referinţă de 368.000 gigacalorii/ an, nici nivelul de 320.000 gigacalorii/an, pe baza căruia delegatul a fundamentat tariful“. Practic, consumul mediu de energie termică în Iaşi se ridică la aproximativ 250.000 de gigacalorii anual, aproximativ 30% din această cantitate reprezentând consumul populaţiei.

Oficialii companiei recunosc că o majorare a preţului gigacaloriei nu ar fi o soluţie şi de aceea au decis modificarea „contractului de delegare“. Astfel, prin reducerea tarifului se aşteaptă ca numărul ieşenilor care se vor întoarce la sistemul centralizat să crească. Totodată, o parte din găuri vor fi acoperite şi din subvenţiile acordate în continuare de Primărie şi prin viitoarele proiecte ce vor fi depuse prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Practic, primarul Chirica a anunţat că de la bugetul local se va acorda şi în acest an aceeaşi subvenţie de 10 milioane de lei, deşi tarifele vor scădea. Mai mult, Primăria se angajează ca până la 31 mai 2017 să depună a aplicaţie pentru Programul Termoficare „Căldură şi Confort“, prin care în jur de 5.000 de apartamente şi agenţi economici din zone rezidenţiale precum Bucium şi Copou să fie racordaţi la sistemul centralizat.

Hotărârea aprobată luni, 6 martie, vizează ca, cel puţin, până în primul trimestru din 2018, tarifele să nu sufere alte modificări. „Părţile se vor întâlni în primul trimestru al anului 2018 şi vor analiza efectele măsurilor implementate urmând să decidă, dacă va fi cazul, adoptarea de noi acţiuni/măsuri pentru realizarea echilibrului contractual şi dezvoltarea Sistemului“, se arată în proiectul de hotărâre votat azi.

Unii consilieri locali au cerut să precizeze, înainte de votul de luni, că în continuare Iaşul este printre oraşele din ţară cu un preţ mare la gigacalorie.

Citeşte şi:

Soarta unui proiect european eşuat din start. Cum s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru o clădire din Iaşi în care bate vântul

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Moldova, întors din drum. Unde s-a blocat o investiţie de 75 de milioane de euro

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite