O mănuşă pentru recuperare medicală şi o grădină smart, printre proiectele câştigătoare la Euroinvent 2017
0Organizatorii ediţiei din acest an a Euroinvent 2017 de la Iaşi au anunţat premiile pentru cele mai bune invenţii. Marele premiu, de 10.000 de lei, a fost câştigat de o echipă de la Universitatea „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru Manutex. La eveniment au fost prezentate invenţii din 30 de ţări.
După trei zile de expoziţii, ediţia din acest an a Euroinvent s-a încheiat cu decernarea premiilor. Premiul pentru cel mai tânăr inventator a revenit unei echipe din Vietnam, pentru un sistem inteligent de grădină pentru creşterea legumelor proaspete (Nguyen Thanh Long, Nguyen Minh Cong, Nguyen Ngoc Linh) şi unui inventator din Turcia (Eray Aktokluk), pentru o brăţară inteligentă, care ajută persoanele fără vedere să se orienteze în trafic, să cunoască starea vremii, culoarea obiectelor sau să se pună la adăpost în situaţii periculoase.
„În copacii din această grădină sunt montaţi senzori prin care măsurăm gradul de umiditate, lumina şi temperatură, iar în funcţie de datele pe care le colectăm sistemul asigură automat nivelul de apă din sol“, a explicat reprezentanta echipei de elevi din Vietnam.
Marele Premiu Euroinvent 2017 a revenit unei echipe de inventatori de la Universitatea „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru Manutex, un dispozitiv ca o mănuşă (foto - radioiasi.ro) care ajută la reabilitarea mâinii în cazurile de accident vascular cerebral.
Conducătorul echipei de inventatori, Daniel Sticea, şef de lucrări, dr. inginer, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Informatică Aplicată a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, a precizat că invenţia nu este o mână robot, ci este un dispozitiv medical care ajută o mână paralizată să reînveţe mişcările de la mâna sănătoasă.
Juriul internaţional a decis ca Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava să primească Marele Premiu Ştiinţific Euroinvent 2017. Totodată, inventatorul Aureliu Postolachi, din Republica Moldova, a primit Premiul pentru Mediu (The Green Environment Award) pentru un produs homeopatic, iar Premiul Forumului Inventatorilor Români i-a revenit Universităţii Politehnice din Bucureşti. Premiul pentru cel mai bun design a mers la inventatorul Sorin Sîrbu de la Nextrom Industries SRL pentru vehiculul electric portabil pliabil.
Premiul pentru cel mai în vârstă inventator i-a revenit inventatorului Vasile Lupu, cel pentru Medicină a fost acordat unei echipe de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, pentru o proteză de cot, în timp ce Premiul delegaţiilor internaţionale a fost acordat Asociaţiei Inventatorilor din Croaţia. Premiul de popularitate a fost înmânat echipei de la Colegiul Yahya Kemal/Karpos din Macedonia. Universitatea Tehnică a Moldovei a primit Premiul pentru performanţă în educaţie şi cercetare
Electroputere VFU Paşcani a primit Exquisite Award, iar Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, Premiul pentru agricultura viitorului. Premiul CYBERLIFE le-a revenit lui Geonea Ionuţ şi Danielei Tarniţă, de la Universitatea din Craiova, pentru un dispozitiv pentru asistarea în recuperare a persoanelor cu dizabilităţi.
La ediţia din acest an a Euroinvent, au fost 500 de inventatori din 30 de ţări. Din România au fost prezenţi inventatori de la 17 universităţi de stat, 15 institute de cercetare şi 10 companii private.
Citeşte şi:
FOTO Clubul de criminalistică, locul în care copiii se joacă de-a Sherlock Holmes